Ako ne prestanete činiti ovaj grijeh, ne možete postati osoba kakvom vas Bog želi

“Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima. I ne žalostite Duha Svetoga, Božjega, kojim ste opečaćena za Dan otkupljenja! Daleko od vas svaka gorčina, i srdžba, i gnjev, i vika, i hula sa svom opakošću! Naprotiv! Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.” (Efežanima 4,29-32)

Širenje glasina o drugim ljudima otkriva malo o njihovoj pravoj prirodi, a više otkriva karakter osobe koja te glasine širi. Takvo ponašanje pokazuje spremnost da se sagriješi protiv Gospodina, tako što će se nanijeti bol nekom drugom. Dok se vjernik koji trača ne suoči sa svojim grijehom, ne može napredovati u tome da postane osoba kakvom je Bog želi.

Priznanje je prvi korak u obračunavanju s grešnim govorom. Ovo treba pratiti pokajanje – obećanje da ćemo prestati govorimo o drugima. Koristan primjer iz Pisma nad kojim se vjernik koji trača može moliti je iz Psalma 141.3: “Na usta mi, Jahve, stražu postavi i stražare na vrata usana mojih!”

Sljedeće, pazite na iskušenja. Vjernici imaju odgovornost odvojiti se od tračanja kako bi njihove misli i riječi bili ugodni Bogu. Biti u prisustvu nekoga tko širi priče može nas iskušati da mu se pridružimo. U situaciji gdje se šire glasine, najbolje je govoriti protiv takvog djela i onda otići.

Na kraju, umjesto da govorite o nekome, mudro je moliti se za tu osobu. Stvaranje ove navike će vam pomoći izvježbati um da se zamijeni grešna navika onom koja je Bogu ugodna. Biblija nas uči da ohrabrujemo i tješimo jedni druge, a molitva je dobar načina da se posluša ta zapovijed (1. Solunjanima 5,11; 1 Solunjanima 5,14).

Kršćanin koji trača je onaj koji ne poštuje Božje ime – a ni svoje. Umjesto što govori riječi koje nemaju koristi i povrjeđuju, odlučite govoriti dobro o svima. Čineći tako, donijet ćete slavu Gospodinu.

Autor: Charles Stanley; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Intouch.org