Moliti za neprijatelje
Foto: Unsplash

Zbog čega trebamo moliti za svoje neprijatelje? Isus nas poziva ne samo da činimo dobre stvari svojim neprijateljima, već i da molimo za njih. 

“Ljubite svoje neprijatelje i molite za one koji vas progone.” (Matej 5, 44)

Molitva za neprijatelje jedan je od najdubljih oblika ljubavi, jer to znači da im se stvarno događa nešto dobro.

Možete činiti dobre stvari za svoje neprijatelje bez iskrene želje da im stvari krenu na dobro. Ali molitva za njih u Božjoj prisutnosti, koji poznaje vaše srce, molitva je i zagovaranje kod Boga u njihovu korist.

VIDI OVO: Neprijateljima treba stalno opraštati, jer je to ono što ih najviše ljuti

Može to biti molitva za njihovo obraćenje. Može biti za njihovo pokajanje. Može biti da vide neprijateljstvo u svojim srcima. Može biti da njihova volja bude zaustavljena na silaznoj spirali grijeha, čak i ako je potrebna bolest ili nesreća da se to dogodi. Ali molitva koju Isus ovdje ima na umu je uvijek za njihovo dobro.

Ovo je Isus učinio dok je vidio na križu: “Oče, oprosti im, jer ne znaju što čine.” (Luka 23, 34)

To je činio i Stjepan dok je bio kamenovan: “Zatim kleče i viknu jakim glasom: ‘Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!'” (Djela 7, 60)

VIDI OVO: Zašto trebamo činiti dobro svojim neprijateljima?

Isus nas poziva ne samo da činimo dobre stvari svojim neprijateljima, poput pozdravljanja ili pomoći u njihovim potrebama; također nas poziva da im želimo sve najbolje i da te želje izrazimo u molitvama kad neprijatelj nije oko nas.

Naša bi srca trebala željeti njihovo spasenje, njihovu prisutnost u nebu i njihovu vječnu radost. Zato molimo, kao što je apostol Pavao molio za Židove, od kojih su mu neki uvelike otežali život: “Braćo, želja moga srca i moja molitva Bogu za njih jest da se spase.” (Rimljanima 10, 1)

Izvor: Radosnavijest.com/DesiringGod.org