Zašto molitve ostaju bez odgovora? Evo nekoliko razloga

Zašto neke molitve ostaju bez odgovora? Kako je moguće da Bog kao da ne čuje neke molitve ili se na njih jednostavno oglušuje?

Oprez! Moraš biti svjestan toga da Bog nije tvoj ”potrčko na nebu”.

Da budem iskren, Bog mi nije baš uvijek odgovarao na molitve, i nije odgovarao na način na koji sam to očekivao. Molio sam Ga već više puta za stvari koje su meni značile, a Bog me je skroz razočarao.

Ne bih se htio postaviti kao nevjernik, ali kako je moguće da Bog neke molitve kao da ne čuje?

Oprez! Moraš biti svjestan toga da Bog nije tvoj ”potrčko na nebu”. Združiti se s Bogom zapravo znači da je moj život podvrgnut jednoj radikalnoj operaciji! Molitva je većinom način da se uštimamo u Božju volju, kako bi bili u stanju moliti u skladu s Njegovom željom.

Psalam 37,4 kaže: ”Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca.” Važno je ovdje vidjeti kružni tok. Ti se raduješ u Bogu, On te opčarava. To prirodno znači da se raduješ u stvarima koje se Njemu dopadaju. U takvom jednom odnosu, kaže psalmist, Bog će ti dati želju tvoga srca.

VIDI OVO: 5 prepreka zbog kojih molitve ostaju neodgovorene

Ako si pak pobunjenik i bacio si pušku u kukuruz, Bog će postati tvoj vođa – zato ga i zoveš Gospodarem. Može ti se to i ne dopadati, ali prihvatiti Njegovu vlast nad sobom izvor je pravog mira. To je način da vidiš kako Bog u tvom životu čini čuda. Ta konačno, On te je stvorio. On je u tebe udahnuo duha života.

Evo nekoliko razloga zašto molitve ostaju bez odgovora:

1. Prepreke između tebe i Boga.

Grijeh sprječava vaš razgovor. Na primjer, ako ne želiš oprostiti nekome tko ti je skrivio, zašto bi Bog trebao oprostiti tebi? Zašto bi On trebao učiniti što si ga molio, kad ni ti ne činiš što je On zamolio tebe, u ovom slučaju da opraštaš bližnjima? Ako nekome ne možeš oprostiti, to je prilika da moliš Boga da preuzme stvari i promijeni tebe. Samo On to može. Priznaj svoj grijeh i zamoli da te očisti.

2. Božja perspektiva je od tvoje drugačija.

Jesi li nekad morao paziti na mlađeg brata ili sestru? Gledaš bebu kako pokušava da sa svime izađe na kraj i svuda turne svoj nosić. Onda je odjednom evo kako hoće svoj mokri prstić gurnuti u utičnicu. ”Ne!” vičeš.  Ona se okreće k tebi i gleda te kao da si joj uskratio najbolju zabavu. I tako dijete želi možda svakojake stvari, ali ti ćeš mu dati samo ono što je za nj najbolje. Na njegova pitanja ima tri vrste odgovora: Da, Ne, Čekaj. Ako je bilo kako moguće, ti ćeš naravno odgovoriti sa ”Da”.

Naš nam Otac želi dati želje našeg srca, ali On zna i što je za sve najbolje, da bismo postali zreliji i bili sposobni uključiti se u Njegov plan. Samo On zna kada naša molitva nalikuje na guranje prsta u utičnicu. Samo On zna kada je najbolja prilika da se odgovori sa ”Ne” ili ”Čekaj” ili ”Da”.

VIDI OVO: Kako reagirati na neodgovorene molitve?

Može se dogoditi i to da kada moliš i sam počneš mijenjati svoju molitvu. Može ti se dogoditi i da se stvari tako izmijene da se na kraju sam pitaš kako si uopće mogao moliti za takvo što. Ali važno je uvijek ustrajati. Molitva mijenja tebe, a i ljude oko tebe.

Isus je jednom pitao: ”Zašto me nazivate Gospodinom, a ne činite moje zapovijedi?” Jesi li poslušan Kristu kako bi On mogao raditi kroz tebe? Ili možda misliš da i onako ne želi učiniti nešto za tebe? Ako je tako, onda Mu upravo to reci i zamoli Ga za više vjere.

Sjeti se i toga da se Isus sam u Getsemanskom vrtu tri puta molio da ga mimoiđe ona gorka čaša. No Otac mu je rekao da ju ispije i On je poslušao. Otac je odgovorio na Isusovu molbu, ali ne na način na koji je Isus najprije želio da mu bude odgovoreno.

Autor: Harold Myra

NAJNOVIJE!