Zašto muževi varaju
Foto: Pixabay

Zašto muževi varaju? Zašto bi se muškarac koji voli svoju ženu i djecu upustio u vezu koja će zajamčeno povrijediti sve oko njega?

„Jeste li čuli za Boba i Mary? Da, prevario ju je“.

„Bob“?

„Zaista? Vidjela sam da to dolazi već neko vrijeme“.

Gotovo svatko od nas je bio na društvenom događanju gdje bi ovakvi razgovori prevladavali što bi nas dovodilo do pitanja: „Zašto muškarci to čine“? Zašto bi se muškarac koji voli svoju ženu i cijeni svoju djecu upustio u vezu koja će zajamčeno povrijediti sve oko njega?

Prije nekoliko godina započela sam opažati ne bih li vidjela mogu li dobiti neka saznanja iz svijeta o tome zašto se muškarci odlučuju na riskantan put varanja svojih supruga.

Moje pisanje odvelo me do društvenih medija i konferencija o važnim karakteristikama zdrave, svete i „zgodne“ žene. Zanimljivo je bilo što su se muškarci koji nisu ovo razumjeli pridružili raspravi. Neki su spontano ušli u razgovor, drugi su razgovarali među sobom kao da ih mi ne možemo čuti. Bilo je očito da smo dotaknuli tešku temu.

Počela sam praviti popis onoga što su muškarci rekli. Znam da sam morala prisluškivati no bilo je očito da im je ova tema zanimljiva. Pisala sam bilješke nakon razgovora s medija, treninga o vezama i interakcija sa sportskih događanja.

Uz to sam počela obraćati pozornost na to kada sam pravila društvo suprugu u uobičajenim ”muškim” stvarima (odlascima u trgovine dijelova za automobile, sportsku opremu i slično).

Za vrijeme ovoga otkrila sam pet ”razloga” zbog čega muškarci kažu da oni (ili njihovi prijatelji) varaju. ”Razloge” stavljam u navodnike kako ne biste pomislili da opravdavam ponašanje.

Svaki puta kada su bračni zavjeti slomljeni bol prorešeta obitelj poput tornada. Povjerenje je razbijeno, a djeca su opterećena nesigurnostima svojih roditelja. Ovo je jedan od razloga zbog kojih Bog zauzima tako odlučan stav u vezi toga da je bračna postelja nešto ekskluzivno i aktivno. „Ženidba neka bude u časti u sviju i postelja neokaljana! Jer bludnicima će i preljubnicima suditi Bog“. (Hebrejima 13, 4)

Dijelim ove razloge kako bi nas sve upozorila na rane pokazatelje opadanja kvalitete odnosa i kako bi nas izazvala da neprekidno ulažemo u naše brakove. Kod svakog razloga vidjeti ćete prijedloge za muževe i žene kako opaziti pokazatelje na vrijeme i kako temeljno ulagati ne bi li naši ljubavni životi bili otporni na prijevare

Koristeći akrostih ”varati”, muškarac koji je ”na rubu” varanja može osjetiti:

Kritiziranje: Daleko broj jedan prigovor kojeg čujem glasi: „Ne postoji način kako udovoljiti toj ženi“! Jedan od 52 načina kako zavesti svog supruga jest odabrati dan kada će vaš suprug ”biti u pravu” cijelog dana.

VIDI OVO: U braku…, ali zaljubljeni u drugu osobu

Entuzijastično govorite stvari kao što su: „Zvuči sjajno dušo“ ili „Izvrsna ideja“. Bez razlike svaki muškarac će izlanuti: „Vau, to bi bilo lijepo. Volio bih se osjećati kao dobar muž, sposobni vođa i onaj koji zna skrbiti, čak i ako je to na samo jedan dan“. Ovaj scenarij je poznat zbog pobune Adama i Eve. Isprva bili su bliski suradnici Božjeg plana. „Bog ih je blagoslovio i rekao im… napunite zemlju i ovladajte njome“. (Postanak 1, 28) No Eva je pomislila da zna bolje od Boga i mi od tada plaćamo posljedice toga. Još od početaka prvog para, čovjekova privlačnost prema njegovoj ženi stvara žudnju za jednostavnom suradnjom i podrškom. Ženina privlačnost prema njezinom mužu stvara želju za povećanu kontrolu nad njime. Ono što nastaje je obostrani nemir koji vodi do razočaranja i kriticizma.

Zašto muževi varaju svoje žene
Foto: People photo created by yanalya – www.freepik.com

Ona može: Dopustiti mu neka vodi. Zahvaliti mu za vodstvo. Moliti za njega dok vodi. Biti suosjećajna dok on uči kako voditi nekoga tko bi najradije vodio njega!

On može: Biti najbolja verzija sebe bez obzira na odgovor njegove žene. Bog te je pozvao da vodiš svoju obitelj na takav način da svatko može pokazati najbolje od sebe. Prema Efežanima 5, 23 vladanje znači biti glava, a ne šef svojoj ženi. Glava delegira na strateški način različitim dijelovima tijela (ruke drže, noge hodaju, itd.). Ona voli kada vodiš, no neodlučna je slijediti te sve dok ne dokažeš da cijeniš njezinu snagu.

Beznadno: Neki muškarci se emocionalno zatvore jer su nezadovoljni odgovorom na pitanje „Je li ovo sve od braka“? Muškarac se oženi nadajući se da će njegova žena prihvatiti njegove snage, nesigurnosti, nedostatke i snove iz razloga što se on bori s time da bude iskren i autentičan u vezi onoga tko on uistinu jest u ovome natjecateljskom svijetu. Kada ona izgubi zanimanje ili se nađe ugrožena zbog njegova zatvaranja, on je sklon tomu da se zatvori od svoje žene i da pokuša pronaći nježnu pažnju od druge žene.

Ona može: Moliti za oči suosjećanja. Molite Boga neka vam daje neprestanu osjetljivost na ”manje od savršene“ aspekte života vašeg supruga. Nakon toga molite Boga neka vam ukaže na ponašanja, djela i riječi koje stvaraju razdor između vas i vašeg supruga. Svakim novim otkrivenjem molite za zdrave alternative i promatrajte kako se uspješni parovi ponašaju jedno prema drugome.

On može: Recite svojoj ženi da vas njezina djela povrijeđuju. Ako ne vidite napredak nakon nekog vremena, potražite savjetovanje za sebe i svoj brak. Idite na bračne konferencije i redovite bračne treninge za parove kao malene biblijske skupine, gledajte videe na YouTube kanalima i čitajte blogove. Posvetite se tomu da budete što je moguće bolji suprug i onda pozovite svoju suprugu da vam se pridruži na putovanje za obogaćivanje braka. Ona možda treba čuti od profesionalca, mentora ili drugih supruga da su njezine riječi, djela ili ponašanja štetna.

Da ima pravo: Neki muškarci smatraju da imaju pravo činiti što god žele, kad god to žele. Žude za avanturama te stoga upadaju u riskantna ponašanja. Vole pažnju i traže je od koga god je mogu dobiti. Ovo je najočigledniji pokazatelj života koji je skrenuo s pravog puta. Čovjek je najranjiviji po pitanju prijevare kada vjeruje da je on taj koji može pisati pravila umjesto da se potčini Bogu i Njegovoj Riječi.

Ona može: Moliti se za čudo. Ako vaš suprug slijedi ovaj put bit će discipliniran od strane Boga. Ako se omekša i opameti to će biti pobjednička priča. Za dobrobit vlastite obitelji molite Boga da Ga spasi od njegovog puta i poduzmite razumne korake kako biste zaštitili sebe od posljedica njegovih destruktivnih izbora, čak i ako to znači seksualna apstinencija dok se ne pokaje i ponovno dobije vaše povjerenje kroz promjenu svog ponašanja.

VIDI OVO: 4 teme o kojima svaki kršćanski par treba razgovarati prije braka

On može: Podčiniti se Bogu. Stavite se u odnos strukturiranog učeništva i pouzdanosti. Potražite službe koje vam mogu pomoći u ”prespajanju” i okretanju uma na čistoću. Ponovno zadobijte povjerenje svoje supruge živeći u skladu s Božjom Riječju i tako što ćete pred njom biti transparentni. Dajte joj pristup svom telefonu, računalu, društvenim medijima i svome kalendaru kako bi ona mogla znati gdje se nalazite bilo kada. Neće biti iskušana da bude detektiv ako budete živjeli autentično i transparentno bez tajni.

Napušteno: U Postanku 2, 18 Bog je rekao da nije dobro za čovjeka da je sam (izoliran ili izopćen). Velik broj muškaraca dijeli ovaj gušeći osjećaj da su sami iako su vjenčani. „Izgleda kao da moja supruga ne mari. Mislim da sam posljednja stvar na njezinom popisu aktivnosti“. Često se može čuti da parovi mogu proći mjesece ili godine bez seksualne intimnosti. On žudi biti seksualno intiman sa svojom suprugom, ali nema legitimnu poveznicu. U ovome slučaju žena izravno krši Kristov plan: „Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru, povremeno, da se posvetite molitvi pa se opet združite da vas Sotona ne bi napastovao zbog vaše neizdržljivosti“. (1. Korinćanima 7, 5)

On može: Isplanirati romantičan bijeg i spojeve, koristiti aplikacije za iskazivanje romantike prema svojoj ženi. Umjesto kukanja, durenja ili traženja pažnje drugdje proaktivno stvarajte više vremena sa svojom ženom i pozivajte je na romansu. Osjećat će se cijenjeno što bi trebalo povećati njezinu razinu zahvalnosti i zanimanja za svog supruga.

Ona može: ”Romantizirati” njega. U ”Crvenim, vrućim savjetima za žene“ napisala sam 26 stvari koje nas čine poželjnijim ženama. Nema loših strana u tome da postanete najbolji vi. Previše žena odustaje od marenja, brige ili osvajanja svojih muževa- romantično ili seksualno. Možete otići i korak dalje i pozvati svog muža na osmotjedno putovanje oživljavanja plamena svog ljubavnog života koristeći ”Crvenu, vruću monogamiju” kao svoj osobni vodič.

Prevareni: Iskreno neki muškarci se i sami osjećaju prevarenima. Zaprosili su ženu koja je bila slatka, ljubazna, puna ljubavi, zabavna i njihov najbolji prijatelj. Neke žene, zbog svoje vlastite slomljenosti i neriješenih problema, postanu kontrolirajuće, poput majki, seksualno zatvorene, pune strahova ili ljute. On je tražio cjeloživotnu družicu. Sada se osjeća kao da ima drugu majku, emocionalni projekt ili kućnog šefa. U odsutnosti čvrste duhovne povezanosti njegovo srce odlazi nekome tko je više zainteresiran za njega kao za muškarca.

Ona može: Reći svoje vlastite probleme. Ako shvatite da zanemarujete osnovne potrebe svog supruga, da ga seksualno izbjegavate ili da pokrećete krug ovisnosti (kupovanja, pornografije, kockanja, prejedanja ili bilo kakve druge nezdrave želje), potražite pomoć!

VIDI OVO: 10 neočekivanih načina na koje počinje nevjera u braku

On može: Moliti se za čudo. Oženili ste se svojom ženom jer ste vidjeli potencijal u njoj. Sada gledate to kako oboje postajete robovi njezinih nezdravih ponašanja. Možete izjasniti svoje probleme, no pravi odgovor leži u njezinom odnosu s Bogom. Zaštitite svoje srce donoseći zdrave odluke, bez obzira koliko loša ponašanja, djela ili stavovi vaše žene mogu biti. Na primjer, umjesto da se usredotočite na seksualne aspekte, usredotočite se na izgradnju osobnosti svoje djece ili unuka. Umjesto da tratite svoje vrijeme na internetskoj pornografiji volontirajte radeći ono što volite. Ukratko, odaberite nasljedstvo umjesto požude.

Odaberite u odnosima živjeti u skladu s Božjom mudrošću: „Tko stječe razboritost, ljubi sebe, a tko čuva razum, nalazi sreću“. (Izreke 19, 8)

Autorica: Pam Farrel; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com