Zašto je Petar odsjekao uho Malhu, čovjeku koji je došao uhititi Isusa?

U evanđeljima čitamo kako je Petar odsjekao uho Malhu, sluzi velikog svećenika koji je došao uhititi Isusa.

Sinoptička evanđelja detaljno opisuju jedan od najviše dramatičnih događaja, koji su se dogodili za vrijeme uhićenja Isusa u Getsemanskom vrtu: kada je jedan od učenika odsjekao desno uho sluzi svećenika. (Matej 26, 51; Marko 14, 47, Luka 22,50)

Ivanovo evanđelje daje dodatne detalje o ovom događaju: Petar je bio učenik koji je odsjekao uho sluzi svećenika, čije je ime bilo Malho. (Ivan 18, 10)

To se dogodilo kasno uvečer, nakon dugačkog dana, a Petar je bio jako iscrpljen. U Getsemanskom vrtu Petar je nekoliko puta odrijemao kada je trebao moliti i svaki puta bi ga Isus probudio i prekorio. Nakon toga se u vrtu pojavila gomila koju je predvodio Juda, njihov prijatelj i još jedan od učenika, radi uhićenja Isusa.

Prestrašeni Petar je htio zaštititi svog Učitelja

Petar, koji je bio šokiran i prestrašen, djelovao je impulzivno kako bi zaštitio svoga Učitelja. Zamahnuo je svojim mačem i u svom tom kaosu odsjekao uho Malha. Isus je nakon toga prekorio Petra riječima: „Vrati mač na njegovo mjesto jer svi koji se mača laćaju od mača i ginu“. (Matej 26, 52) Isus je nakon toga dopustio da ga odvedu. 

Neobično je to što je u ovoj situaciji Petar nekome odsjekao uho. Malo je vjerojatno da je ciljao točno na uho Malha; vjerojatno je želio uzrokovati ozbiljniju ranu.

VIDI OVO: Agonija u vrtu: Kako je Krist patio u Getsemanskom vrtu?

Postoje dva načina na koja je uho Malha moglo biti odsječeno: 1. Petar je zamahnuo vertikalno, želeći pritom zahvatiti lubanju Malha. 2. Petar je zamahnuo svojim mačem horizontalno, želeći zahvatiti glavu ili vrat.

Bez obzira na to kako se dogodilo, Malho je maknuo svoju glavu od mača, koji je samo okrznuo njegovu glavu i pritom odsjekao njegovo uho. Izbjegavanjem putanje mača Malho si je vjerojatno spasio život. 

Isus prekorava Petra

Zašto je uopće Petar ovo učinio? Izgleda kao da je nagao i premoren učenik vjerovao da je Isusu potrebna njegova pomoć kako bi se spriječilo Njegovo uhićenje, no Isus ga zbog ovoga prekorava. Isus je imao dostupnu svu moguću pomoć: „Ili zar misliš da ja ne mogu zamoliti Oca svojega i eto odmah uza me više od dvanaest legija anđela? No kako bi se onda ispunila Pisma da tako mora biti?“ (Matej 26, 53-54)

Kristovo uhićenje nije bila nesreća; On je znao da će se to dogoditi. Da je Krist zaista želio spriječiti svoje uhićenje, ne bi Mu za to bio potreban Petrov maleni mač; legije anđela bi se spustili s nebesa u trenutku, da ih je pozvao. No Pismo se mora ispuniti. (Marko 14, 49) Isus je morao otići na križ i ”ispiti kalež kojeg Mu je Otac namijenio”. (Ivan 18, 11)

Isus iscjeljuje Malhovo uho

Nakon što je spriječio dodatno nasilje, Isus je iscijelio Malhovo uho. (Luka 22, 51) Ono što je bilo nevjerojatno, čak i nakon što je svjedočila čudu, gomila je nastavila s postupkom uhićenja Gospodina. 

Krist se podčinio volji Očevog plana. Dopustio je da Ga uhite i razapnu, kako bi ispunio Pisma i kako bi platio za grijehe svijeta. Petar, kojem je u to vrijeme na umu bilo samo ono što je ljudsko, (Matej 16, 23) pokušao je spriječiti Kristovo uhićenje nasiljem. Petrova svjetovna perspektiva, strah i iscrpljenost zamaglili su njegovu mogućnost ispravnog prosuđivanja. (pročitajte Matej 26, 69-75; Marko 14, 66-72; Luka 22, 54-62; Ivan 18, 15-18; 25-27)

To je bila loša noć za Petra, bila je loša noć za Malha i bila je još gora noć za Isusa. 

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.