NaslovnicaDuhovnostZašto protestantski kršćani ne traže pomoć od svetaca?

Zašto protestantski kršćani ne traže pomoć od svetaca?

Zašto protestantski kršćani ne traže u molitvi pomoć od Djevice Marije i drugih svetaca? Mnogi misle da ih protestanti ne vole, no to nije istina. U pitanju su biblijske činjenice na koje se oslanjaju. 

Kada govorimo o zastupništvu, mislimo na klanjanje Djevici Mariji i svecima, na njihovo posredovanje, kojem se mnogi nadaju.

Ljudi misle: “Ja sam velik grešnik i ne mogu sam sebe spasiti, ne mogu živjeti pravednim životom, ali imam posrednike na nebu, njihove zasluge i molitve za mene, oni mi mogu otvoriti vrata u kraljevstvo nebesko. Oni će se pomoliti i njihova će molitva umilostiviti Krista.”

Na taj se način mnogi grešnici, ne želeći ostaviti svoje grijehe, oslanjaju na nečije zastupništvo kod Gospodina Boga.

Oni se, kao i u zemaljskim poslovima, obraćaju utjecajnim ljudima koji su u prilici da kažu za njih koju riječ i misle da je tako i na nebesima.

Tom načinu, koji je moguć pred velikanima svijeta, nema mjesta u kraljevstvu Božjemu, jer je kazano: “0n ne gleda tko je tko i ne prima poklone.” (Ponovljeni Zakon 10,17)

Nikakvo traženje zajednice s onima koji se nalaze blizu prijestolja Božjega ne otkriva grešniku slobodan pristup u Kraljevstvo nebesko. “Čovjek neće nikako brata osloboditi, neće dati Bogu otkupa za nj.” (Psalam 49,7)

Ni Djevica Marija ni sveci ne mogu nas spasiti, za grešnika ne mogu ništa učiniti ni bezbrojna hodočašća vjernika koji misle: “Moli Boga za nas” ili “Spasi nas”. Neće doseći prijestolja Božjega.

VIDI OVO: Protestanti i (Rimo)Katolici – u čemu je razlika?

Spasenje nije od Djevice Marije ili svetaca nego po Kristu i kroz njega imamo pristup k Ocu, bez ikakvog drugog posrednika jer spasenja nema, ni po jednom drugom, jer je pod nebom to jedino ime dano ljudima po kojem nam se treba spasiti. (Djela apostolska 4,12) “Jer jedan je Bog, jedan je i posrednik između Boga i ljudi; čovjek Krist Isus” (I. Timoteju 2,5). Jedini posrednik upamtite, a ne dva — i taj jedini posrednik nije Djevica Marija niti itko od svetaca nego sam Gospodin Isus Krist.

Ako neki odvjetnik vodi naš slučaj, zašto se obraćate drugom povjereniku? Naš nebeski povjerenik, naš jedini posrednik — kako bez ograde utvrđuje Sveto Pismo — jest Gospodin Isus Krist. Ako je njegovo posredništvo dostatno, a Bog govori da je tako, zašto da se onda obraćamo nekom drugom?

Moj prijatelju, ne treba se bojati doći k njemu s grijesima. Gospodin Isus Krist nije despot, nije suvremeni diktator: on je krotka i smirena srca koji sve prima. On je prijatelj grešnika i ugnjetavanih.

No, ako stojite na svojemu i obraćate se drugim “posrednicima” ne želeći se rastati s vašim grijesima, u nadi da ćete zaobilaznim putem primiti spasenje, tada je sve to jalovo. Morate se obratiti izravno k Njemu.

Obratite pozornost na sljedeće biblijske stihove: Ponovljeni zakon 18,9, Matej 12,46, Luka 1,46, Luka 11,27, Ivan 3,16, 1. Timoteju 2,5.

Autor: Oswald J. Smith