Zašto se u svakoj situaciji možemo pouzdati u Boga?

Ako je Bog za vas, tko može biti protiv vas?

Pouzdaj se u Gospodina! To je jedna od onih iskrenih izjava, koje često zvuče banalno, a koje možda kažemo kada nekoga želimo ohrabriti ili izazvati. To možemo reći osobi koja je izgubila nadu. Vjeruj Gospodinu.

Također kažemo osobi koja se brine u vezi providnosti. To kažemo uplašenoj mladoj mami koja je izašla iz bolnice sa svojim prvim djetetom. Možda na malo drugačiji način, ali to kažemo i ženi koja je upravo izgubila svojeg voljenog muža. Molim za tebe. Osloni se na Gospodina.

I kada smo očajni u strahu – strahu od budućnosti, strahu od ljudi, strahu od tragedije – često kažemo: „Pouzdaj se u Gospodina.“

Te male riječi doista sadrže mnogo istine, ali što zapravo znači pouzdati se u Gospodina i kako naše ohrabrenje može bolje uputiti na Onoga u koga se možemo pouzdati? Drugim riječima, da, želimo se pouzdati u Gospodina, ali zašto?

Pouka od Joba

Iz priče o Jobu možemo mnogo naučiti o tome zašto se možemo pouzdati u Gospodina. Usred ogromne nevolje, Job se morao pouzdati u Gospodina. Mogu samo zamisliti strahove koje je proživljavao kada su se stravični događaji redali jedan za drugim.

Ako se sjećate priče o Jobu, onda znate da je izgubio sve. A pod „svim“, mislim sve što je njemu bilo vrijedno. Job je izgubio sve. Na kraju njegove priče, nakon što se pokajao i slavio Boga, Job izjavljuje: „Ja znadem, moć je tvoja bezgranična: što god naumiš, to izvesti možeš“ (Job 42,2).

Job je jako patio, i pretpostavljam da je bio jako zbunjen. Njegovi prijatelji ga nisu znali utješiti; Job ih čak naziva „bijednim tješiteljima“ (Job 16,2). Ali Job se okrenuo Bogu i bio uvjeren u Božju mudrost, čak i usred velike boli i zbunjenosti.

Suveren, mudar i pun ljubavi

Dobivamo mali uvid kako je Job gledao na Boga kada je rekao: „Srcem on je mudar, a snagom svesilan, i tko bi se njemu nekažnjeno opro? (Job 9,4), te „Ali u Njemu mudrost je i snaga, u Njemu savjet je i sva razumnost“ (Job 12,13). Job nije razmišljao o tome kako se osjeća u tom trenutku ili čak u njegovoj trenutnoj okolnosti, iako nema ništa loše u tome. Umjesto toga, Job shvaća da ako želi služiti svome srcu, mora se sjetiti Božjeg karaktera – tko Bog jest, i zašto se može pouzdati u Njega. Job ne ignorira svoju bol – nego se prisjeća svoga Kralja.

I što je Bog učinio? On je obnovio Joba i njegovo bogatstvo. Dao mu je duplo više stoke nego što je prije posjedovao i dao mu je još djece: sedam sinova i tri kćeri. Jobu je obnovljena njegova obitelj i prijatelji. Gospodin je djelovao na neočekivan način. Kraj priče o Jobu gotovo nalikuje na poznate stihove pobjede nad boli u Rimljanima 8. Job je spoznao istinu o Bogu koju će jednoga dana izjaviti Pavao:

„Što ćemo dakle na to reći? Ako je Bog za nas, tko će protiv nas? Ta on ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao! Kako nam onda s njime neće sve darovati? Tko će optužiti izabranike Božje? Bog opravdava! Tko će osuditi? Krist Isus umrije, štoviše i uskrsnu, on je i zdesna Bogu – on se baš zauzima za nas! Tko će nas rastaviti od ljubavi Kristove? Nevolja? Tjeskoba? Progonstvo? Glad? Golotinja? Pogibao? Mač?… U svemu tome nadmoćno pobjeđujemo po onome koji nas uzljubi“ (Rimljanima 8,31-37).

Bog ne čini ništa u svojoj suverenoj volji a da to nije i mudro i puno ljubavi. Ako je Bog za vas, tko može biti protiv vas? Ne pouzdajemo se u Boga samo zato što nam to drugi kažu. Pouzdajemo se u Boga jer On jest Bog. On je svet i predivan i pravedan u svakom pogledu. Možemo se pouzdati u Boga zato što ne služimo Bogu koji je samo suveren i mudar. On je također neizmjerno pun ljubavi.

Božja ljubav je neshvatljiva. Ne možemo dokučiti njezinu dubinu, a kad pokušamo usporediti našu ljubav s Božjom, padamo jako nisko. Premda smo već čuli da je rečeno, ali vrijedno je uvijek iznova podsjećati se da je Bog ljubav. I čak ako uz vaše trenutne okolnosti ne osjećate ljubav, kao što je sigurno da ste u Kristu, tako je sigurno je da ste u njegovoj ljubavi.

Kada sam strašno uplašena, želim da me se podsjeti da se pouzdajem u Gospodina, čak i ako to nekome zvuči banalno. Moj um je zaboravan, zato želim vašu pomoć. Uputimo jedni druge da se pouzdamo u Njega i razmišljamo zašto se možemo pouzdati u Njega. Bog zaslužuje da mu vjerujemo i da ga obožavamo. Srećom, On je strpljiv, spor na srdžbu i obiluje ogromnom ljubavlju. On zna da smo slabi u pouzdanju i vjerovanju, i ohrabruje nas da dođemo do njegovog prijestolja milosti i nađemo milost za pravodobnu pomoć (Hebrejima 4,16).

Da, da, želim se pouzdati u Gospodina.

Autorica: Trillia Newbell; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!