Teta važna osoba
Foto: Unsplash

Nakon roditelja, teta može postati najbliža osoba djetetu. Evo zašto je teta važna osoba u životu svakog djeteta!

Osim što su bliska obitelj, tete imaju važan utjecaj na dijete, potpuno drugačiji od onog koji imaju roditelji, a ipak značajan. One s djecom svojih braće ili sestara mogu razviti prisan i poseban odnos.

Teta je “cool” odrasla osoba

S obzirom na to da nema odgovornost roditelja, u ovom odnosu teta može jednostavno pokazati svoju dječju stranu. Sjećanja na tetku uglavnom se odnose na zabavne trenutke, šale i igre. Teta smije pusti mašti na volju i biti pravi zabavljač.

Ona je pouzdan savjetnik

Djeca nerijetko s tetama mogu razgovarati o temama o kojima im je neugodno govoriti s roditeljima. Ona daje odlične savjete bez predrasuda, čuva tajne i otvorenije govori o svojim iskustvima. Tetka može biti prava riznica savjeta.

Tu je kada ostali nemaju vremena

Ona će naći vrijeme da sašije ​​haljinu za lutku, odvede dijete na predstavu ili koncert, ili se jednostavno poigra s nećakom. Tetka može biti značajan dio životnog iskustva djeteta. Ona je tu baš kada je potrebna: prije polaska u školu, na rođendanu, na sportskim natjecanjima, na maturi, na vjenčanju … Djeca se mogu osjećati izuzetno posebno u prisustvu tete.

Teta je uzor

U ovo moderno doba, više nego ikada, djeca su pod utjecajem medija i prijatelja koji nisu baš uvijek pozitivan uzor. Teta može biti alternativni primjer obitelji, karijere, odnosa, hobija ili vrijednosti.

Ona je obitelj

S obzirom na to da je tetka odrasla s ocem ili majkom djeteta, ona može najbolje razumjeti dječje frustracije i probleme s njihove točke gledišta. Kod sukoba s roditeljima, a naročito u periodu adolescencije, tetka može biti od velike koristi. Djeca će se povjeriti teti ako ne mogu svojim roditeljima, a ona u obiteljskim nesuglasicama može biti savršen posrednik.

Teta može zamijeniti roditelje

Naravno, ne doslovno, ali kada su, na primjer, mama i tata zauzeti, ili su na putu, tete mogu mnogo da pomognu pružajući pažnju i ljubav. Osim toga, tu je i praktična pomoć. Ako je mama odsutna, teta može pripremiti obrok ili pomoći oko domaće zadaće. Nakon roditelja, teta može postati najbliža osoba djetetu.

Ona je tu da ohrabri

Teta će podržati dijete i biti najstrastveniji navijač, ma o čemu da je riječ: o sportu, hobiju, školi ili nekom drugom interesu djeteta. Ako se dijete suoči s neodobravanjem, tetka može uvijek pronaći način pružiti ohrabrenje. Tete mogu biti najveći fanovi svojih nećaka i nećakinja, a to djeci daje jedan poseban osjećaj pripadnosti.