9 razloga zašto vas Bog neće izbaviti iz određene nevolje
Foto: Pixabay

Vjerujem da postoji najmanje devet razloga zašto Bog ponekad bira da nas ne izbavi iz nevolje.

Ako ste danas pod velikim pritiskom, ili znate nekoga tko je, pozivam vas da uz molitvu razmotrite ove razloge i zamoliti Gospodina da vam pokaže što se može primijeniti na vašu situaciju.

Zašto Bog odabire da nas ne izbavi?

Ne vjerujemo da može

Bog odgovara na vjeru. Hebrejima 11,6 kaže da je bez vjere nemoguće omiljeti Bogu. Da bi Bog odgovorio na molitve, onaj ’’…tko mu pristupa, vjerovati mora da postoji i da je platac onima koji ga traže.’’ (Hebrejima 11,6). Naš nedostatak vjere može biti velika smetnja, i to ne zato što Bog ne može nadići našu nevjeru, nego zato što ne želi. On nikada nikoga ne prisiljava na vjeru. Srećom, sve što je potrebno je vjera poput gorušičinog zrna da inicira Božji rad u našim životima. Nije u pitanju koliko vjere imamo, već u koga vjerujemo.

VIDI OVO: 7 obećanja koja nam Bog daje u vrijeme nevolje

Imamo grijeh u našim životima

Ne možemo svjesno izabrati neposluh Bogu, a istodobno očekivati da će nas blagosloviti. Kao ljudski roditelji, mi uskraćujemo blagoslov našoj djeci kad se pobune protiv nas. Bog često čini isto. Važnije od zdravlja, bogatstva i sreće je imamo li ispravan odnos s Bogom. On će često koristiti teške okolnosti da nam pomogne shvatiti koliko nam on zapravo treba.

Moramo naučiti da Mu vjerujemo

Naša vjera počinje malim, i raste sa svakim izazovom. Poput mišića, naše povjerenje u Božju moć jača što ga više koristimo. Kušnje, slomljena srca i okolnosti izvan naše kontrole sile nas da se okrenemo našem svemoćnom Bogu. Svaki put priznajemo našu slabost i vidimo kako On djeluje za našu dobrobit, naša vjera raste. Vrlo brzo, imaćemo dugu listu odgovorenih molitvi, što čini dati Mu naše povjerenje, lakšim i lakšim.

On zna da izbavljenje ne bi bilo najbolje rješenje

Vrlo često mi samo želimo izaći iz teške situacije. Mi nismo zainteresirani za ono što je dugoročno najbolje, već želimo olakšanje sada. Sjećam se kada je moja kći nosila aparatić za zube. Svaki mjesec ortodont je zatezao žice na zubima toliko da su je zubi boljeli danima. Da ste ju pitali tom bolnom trenutku bi li ona htjela da joj je aparatić uklonjen, ona bi rekla: “Da!”

Njezin ortodont je to znao, međutim, da joj je skinuo aparatić i uklonio joj privremenu patnju, onda bi dugoročno omeo njezino zdravlje. Isto vrijedi i za mnoge od naših kušnji. Apostol Pavao je to znao kada je napisao: “Smatram, uistinu: sve patnje sadašnjega vremena nisu ništa prema budućoj slavi koja se ima očitovati u nama” (Rimljanima 8,18).

Postoji lekcija koju moramo naučiti ili karakterna crta koju moramo razviti kroz ovu situaciju

Kada je moj muž izgubio posao, saznali smo da je Bog onaj koji se za nas brine. Kad sam brinula o dvoje bolesne djece, naučila sam strpljenje, ljubaznost i nesebičnost. Kad sam radila s teškim suradnicima, naučila sam ih vidjeti kroz Isusove oči, a ne moje. Umjesto da pitamo zašto? kada se susrećemo sa poteškoćamo, što ako smo pitali što?, u smislu ’što mogu naučiti iz ove situacije?’

Bog gradi priču naše vjere kako bismo jednog dana mogli dijeliti ono što smo naučili s drugima

2. Korinćanima 1,3-4 otkriva tu svrhu: “Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog.” Zbog teškoća koje sam iskusila hodajući u vjeri, ja se sa onima koji su izgubili voljenu osobu, izgubili posao, ili pokušavaju oživjeti ustajali brak. doista mogu identificirati i služiti im. Božja vjernost koju sam iskusila u ovim teškim vremenima mi je omogućila da sa sigurnošću kažem: “Bog će ti pomoći.”

VIDI OVO: Bog ima svoju svrhu u tome što dopušta da prolazimo kroz nevolje

Bog čini nešto nevjerojatno

To sada ne možete vidjeti, ali on svrhovito djela kroz vašu situaciju. Ništa ne može osujetiti Božji dobre namjere za njegovu djecu.” Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube.” (1 Korinćanima 2,9).

Bog tvoj um i tvoje srce prilagođava sebi

Kada okolnosti nas jako pritisnu i okrenu nas ka Božjoj riječi, te nas prisila da tu tražimo mudrost, vjeru, milost i snagu, on počinje da nas usklađuje sa svojom slikom. Ne možemo provesti velike količine vremena u njegovom prisustvu, a ne početi razmišljati, djelovati, i ljubiti kao što on to radi. “Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani. Jer koje predvidje, te i predodredi da budu suobličeni slici Sina njegova te da on bude prvorođenac među mnogom braćom” (Rimljanima 8, 28-29).

Bog vas uči da je neposredna, osobna, duhovna relacija s njim slađa i dragocjenija nego fizički život koji je sretan, zdrav i bez problema.

Prije nekoliko godina sam prošla kroz najteže iskušenje u životu. Jednim telefonskim pozivom, osjetila sam se kao da mi je sve što mi je dragocjeno oduzeto. Probudila sam se sljedećeg jutra sa osjećajem kao da nemam ništa drugo osim Boga.

Dok sam plakala, i molila, i opet plakala, Isus me je susreo tu gdje sam bila. On me je nježno zagrlio i govorio riječi nade mojoj nemirnoj duši. On je govorio riječi istine mom ojađenom umu. Govorio je riječi ljubavi mom slomljenom srcu. I govorio je riječi hrabrosti mojoj izgaženoj vjeri.

Moj susret s njim bio je toliko snažan i stvaran da nikad više neću sumnjati u njegovu ljubav, brigu, i naum. Kralj David je rekao ’’Dobro mi je što sam ponižen da bih tvoja naučio pravila”,  i ja se sa tim slažem. Dok sama nikad ne bih izabrala da opet prođem kroz one tamne dane, znam da ih je Bog koristio kako bi moja ljubav prema njemu ojačala, i to na načine na koje u drugim okolnostima nikada ne bi.

VIDI OVO: Bog iz ljubavi dopušta malo nevolje, a sve zbog ovoga

”Štoviše, čak sve gubitkom smatram zbog onoga najizvrsnijeg, zbog spoznanja Isusa Krista, Gospodina mojega, radi kojega sve izgubih i otpadom smatram…” (Filipljanima 3, 8).

Postoji mnogo razloga zbog kojih Bog odabire da nas ne izbavi iz kušnje u kojoj se trenutno nalazimo. Ovdje sam navela nekoliko o kojima možete razmisliti. Ono što me tješi u tami patnje je znanje da je Bog pravedan, Bog je moćan, i Bog je dobar.

U ovo se mogu pouzdati, a možete i vi.

Autorica: Lori Hatcher; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: Crosswalk.com