Ona treba čuti istinu: Kako teška istina može pomoći ženi?

Žena treba čuti istinu bez obzira koliko ona može biti teška. Božje vas riječi mogu raniti, ali Njegove su riječi iskrene riječi, najiskrenijeg prijatelja kojeg ćete ikada imati.

Poznati se propovjednik Charles Spurgeon, prisjetio da je kao odrastao, čuo svoju majku kako moli za njega i njegovu braću i sestre:

„Gospodine, ako moja djeca nastave u svojim grijesima, neće propasti iz neznanja, i moja duša mora dati brzo svjedočanstvo protiv njih na dan suda, ako se ne budu držali Krista.“

Prisjetio se koliko su ga ove molitve i upozorenja oblikovala i odgojila, na dubok način: „Kako mogu zaboraviti na suzne oči, dok me je upozoravala neka pobjegnem od gnjeva koji dolazi?“

I sama sam odrastala s majkom, koja me upozoravala na moje grijehe i na njihove posljedice. Često bi, nakon što bi promatrala obrazac grijeha mene kao tinejdžerice, preispitivala moju iskrenost prema Kristu, podsjećajući me na smrtonosno licemjerje koje nastaje ako se na jedan način ponašam dok sam u vlastitom domu, a na drugi kada sam u crkvi. Njezine su me riječi snažno zaboljele i otkrile su pravi stav moga srca prema Bogu. Nisam Ga se bojala kako sam trebala, niti sam Mu odavala štovanje kako sam trebala.

Te teške riječi, iako su bile bolne, djelovale su kao omekšivač mesa za moje srce, jer su moje srce učinile osjetljivim i mekšim. Otvoren i oštri način na koje je razgovarala sa mnom tijekom mog djetinjstva nije mi ostavljao prostora za skrivanje u nejasnim poluistinama ili floskulama koje lijepo zvuče ili u dobrom ponašanju. Ona je bila Božja veleposlanica za mene i s obzirom na to, redovito je stvarala raskrižja na mojoj cesti: slijedi Krista ili slijedi svoje sebične smjerove.

Rijedak dar upozoravanja

Kako sam sve starija, tako više shvaćam koliko je rijetko imati majku ili bilo koju drugu blisku osobu, koja će one oko sebe upozoravati na grijeh.

Mnoge žene prestrašene su mogućnosti izgovaranja teških istina osobi koju vole. Boje se mogućnosti da bi, ako osoba dobije biblijsko upozorenje, taj odnos mogao biti narušen. Lakše je izreći nejasna ohrabrenja i tako podmazati zupčanike odnosa nego reći nešto istinito i iskreno, za što znamo da bi moglo povrijediti drugu osobu.

Mnoge žene danas dijele i ostavljaju mnoge poruke, koje više zvuče kao klišeji, poput: „Učinila si najbolje što si mogla, s obzirom na ono što si znala.“ Te su poruke osmišljene kako bi umirile nemirnu savjest, bez obzira na to jesu li istinite ili ne. No rijetko kada ćemo u Bibliji pronaći slične poruke, pogotovo kada se govori o upozorenjima, koje jedna žena izgovara drugoj.

Grijesi koji prelaze granicu

Izgleda da su danas mnogi, ne samo žene nego i pastori, zauzeli oprezan stav kada se radi o izgovaranju teških istina ženama. Neki ovo čine, jer se neki dobronamjerni učitelji ne osjećaju adekvatno i ne razumiju kako neke od biblijskih stihova primijeniti na žene. Neki to čine jer znaju da se sada nalazimo u vremenu radikalnog feminizma i boje se, ako bi žene čule te riječi, da bi ih protumačile na pogrješan način.

No Biblija je prepuna dijelova koji nas pozivaju na odabir smjera, a neki od dijelova izravno su usmjereni na žene. Ponekad volim zamišljati što bi se moglo dogoditi kad bismo redovito slušali ove vrste biblijskih imperativa, bez ikakvog susprezanja i straha od opomene:

Odreci se same sebe i slijedi Krista. (Marko 8, 34)

Budi u samokontroli, čista, radi u svome domu, budi ljubazna i podčini se svome vlastitom mužu, kako se Božja Riječ ne bi obeščastila. (Titu 2, 5)

Ako si mlada udovica, ne budi lijena ni radoholičarka, nego traži da se što prije udaš, kako bi mogla služiti Bogu. (1. Timoteju 5, 11-14)

Prestani se brinuti oko toga kako izgledaš i ne budi tašta, umjesto toga budi nježna i tiha u svome duhu. (1. Petrova 3, 3-4)

Kao što se Crkva podčinjava Kristu, tako se i ti moraš podčiniti svome mužu u svemu. (Efežanima 5, 24)

Ako ne budeš bila poslušna Sinu, Božji gnjev ostaje na tebi. (Ivan 3, 36)

Znate li što zamišljam da se događa u crkvama, u kojima se ovi stihovi izgovaraju jasno i bez srama? Ne masovni izlazak žena iz crkava, niti mnoštvo žena koje plaču u bijesu i tuzi, iako je i to mogućnost. Zamišljam žene koje dobivaju dragocjen dar i koje postaju snažne u Kristu.

Teške riječi koje iscjeljuju

Zašto izgovarati teške riječi o grijesima ženama? Jer, ako vjerujemo da su žene su nasljednice, onda isto tako vjerujemo da su zbog Eve i Adama pale i da im je potrebno spasenje, koje dolazi po Kristu. S njihovim se grijesima mora obračunati; pokajanje, vjera i utjeha u Kristu jedini su načini.

Ako Biblija prekorava roditelje zbog toga što ne odgajaju svoju djecu, nazivajući taj čin mržnjom, što onda naš Bog mora misliti o onima koji odbijaju ukazivati na grijeh, koji žene može odvesti u prokletstvo, kao i na nadu Evanđelja? Koliko morate mrziti žene da ignorirate njihovu odgovornost za njihove vlastite grijehe?

Ponekad, u našim dobrim željama da služimo ženama, kako bismo ispunili njihove potrebe, kako bismo ih izgradili, možemo se prema njima odnositi kao prema pretjerano osjetljivim alarmima za automobile; možemo oko njihovih grijeha hodati ”kao po jajima”, umjesto da im iskažemo ljubav tako što ćemo im iskreno ukazati na grijeh i pomoći im da budu spokojne u vezi njega. Istina je da, kada čitamo različita ohrabrenja putem interneta, koja govore da obavljate odličan posao kao majke, moguće je da su ona istinita. No isto tako ona mogu biti i potpuno pogrješna. Možda ste loši u tome i zbog toga ste na internetu i ondje kopate u potrazi za nekim savjetom koji će vam reći da ste dobra majka. No kada čitate Bibliju, ondje uvijek stoji istina. U Bibliji se uvijek nalaze istine koje su dobre za nas. Uvijek postoji primjena. Uvijek se moramo pokajati i vjerovati. Moramo se neprestano odricati sami od sebe. Uvijek moramo biti poslušne Bogu.

Volimo žene kroz istinu. Izgovaramo istinite riječi, koje uznemiruju, koje uzrokuju bol, koje stvaraju krivnju, koje probadaju, no to činimo samo jer znamo da se s druge strane nalaze oprost i utjeha. Često se puta sjetim teških riječi koje je moja majka izgovorila meni; te su riječi bile Božji način, zbog kojeg je moja vjera ostala čvrsta. Koliko su kćeri otišle od vjere, jer nisu imale takve majke?

Učinite neka teške riječi budu uobičajene

Još jedna rečenica koju mi je majka često puta izgovarala glasila je: „Ti si preosjetljiva.“ To je istina za mnoge žene danas; osjetljive su na vlastite osjećaje i reakcije i zbog toga se vrlo brzo uvrijede. Moramo čuti od drugih ljudi, u ljubavi, kada dar naše osjetljivosti postaje grijeh.

Nadalje, način kako se može uznemiren i pretjerano osjetljiv duh učiniti neosjetljivim, jest kroz redovito izlaganje nefiltriranoj Božjoj Riječi. Ne možemo živjeti na biblijskoj dijeti, koja sadrži samo ohrabrujuće komadiće. Ne smijemo dopustiti to da postanemo plašljive i da nam bude neugodno kada čujemo neugodne istine. Izgovarajte one dijelove Biblije koji su vam neugodno naglas. Stavljajte Božju Riječ u svoja usta i počnite se na Nju navikavati. Izgovarajte Riječ u ljubavi prijateljima. Neka za vas budu uobičajene.

Posljednje, ne smijete biti uvrijeđene ničime što vam Bog kaže; bez obzira na to radi li se o riječima iz Biblije ili ako se radi o riječima koje vam izgovori vaš pastor ili muž. (2. Timoteju 2, 15) Božje vas riječi mogu raniti, ali Njegove su riječi iskrene riječi, najiskrenijeg prijatelja kojeg ćete ikada imati. To su jedine rane koje vas mogu iscijeliti.

Autorica: Abigail Dodds; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Desiringgod.org koje vrijedi za Novizivot.net.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!