Žive li životinje vječno? Što se događa nakon njihove smrti?

Žive li životinje vječno? Što se događa nakon njihove smrti? Hoće li umrle životinje biti u nebu, tj. biti “uskrsnute” nakon “Sudnjeg dana”?

U Bibliji postoji naznaka za vjerovanje kako će biti životinja na Novoj Zemlji (Izaija 65,17; Izaija 65,25), koja će biti vječni dom onima spašenima (Otkrivenje 21,1).

Biblija ne daje nikakvo objašnjenje što se događa sa životinjama kad umru, i ne daje odgovor na pitanje: hoće li umrle životinje biti u nebu, tj. biti “uskrsnute” nakon “Sudnjeg dana”.

Budući da Biblija ne daje nikakav odgovor na vaša pitanja, na njih je potrebno odgovoriti kroz filozofski pristup, a što je pomalo nezahvalan posao.

Biblija jasno ističe činjenicu da čovjek posjeduje jedinstveni materijalni i nematerijalni dio svog bića (Djela 20,10; 1 Sol 5,23; Heb 4,12; 2 Kor 5,8), no, takva stvar se nigdje ne tiče životinja.

Čovjek se razlikuje od životinje

Glavni faktor koji razdvaja čovjeka od životinje jeste posjedovanje razuma. I čovjek i životinje imaju ista osjetila i imaju svijest o svojoj sredini, ali samo čovjek je u stanju misliti racionalno – koristiti logiku.

VIDI OVO: 4 razloga zašto je Bog stvorio kućne ljubimce

Čovjek je u stanju analizirati podatke iz svoje sredine, dok ih životinje mogu samo opažati, te instinktivno ili naučeno se prema njima ponašati. Životinje su vrlo ograničene u svom izražavanju, dok čovjek to može bogato učiniti koristeći ideje i pojmove.

Zašto je važno shvatiti sve ovo? To ilustrira fundamentalnu razliku između čovjeka i životinje, i ukazuje na fizički fenomen percepcije i postojanja nematerijalnog kod čovjeka – na um (ili dušu). Ni jedan znanstvenik do sada nije uspio otkriti bilo kakvu vezu između fizičkog mozga i nematerijalne misli.

Postoje naznake da je mozak aktivan u procesu razmišljanja ili govora, no, odrediti točno mjesto gdje se “rađaju misli” to nije moguće, jer znanost može proučavati samo fizičke fenomene, ali ne i one nematerijalne suštine.

Nematerijalne supstance su izvan opsega znanosti. Životinje se tako mogu objasniti u čisto materijalnom smislu, dok čovjek ne može, s obzirom da posjeduju um, a ne samo mozak koji prima informacije iz svoje okoline.

Kada ”duh života” napusti tijelo životinje

Logika nam nameće, dakle, sljedeći zaključak: ako čovjek posjeduje nematerijalni um (osobnost), tada taj dio čovjeka može postojati neovisno od fizičkog tijela i može biti u stanju preživjeti smrt tijela. S druge strane, ako životinja umre onda ništa od nje nije ostalo, nema njene osobnosti koja bi preživjela smrt tijela.

Kada “duh života” napusti tijelo životinje, ona prestaje biti živo biće, i iza nje ne ostaje nikakav nematerijalni dio. Dakle, čini se da, osim ako ne postoji što drugo nematerijalno kod životinja, kako ove činjenice ukazuju na to da kada životinja umre onda je to njen i konačni kraj postojanja (ona ne ide u nebo).

VIDI OVO: 12 životinja koje je Bog obdario predivnim i pomalo čudnim krznom

U Bibliji postoji naznaka za vjerovanje kako će biti životinja na Novoj Zemlji (Izaija 65,17; Izaija 65,25), koja će biti vječni dom onima spašenima (Otkrivenje 21,1). Ovo će biti novo fizičko mjesto gdje će u novim fizičkim tijelima živjeti ljudi koji su uskrsnuti (1. Korinćanima 15), a da bi u potpunosti mogli uživati ​​u materijalnim zadovoljstvima Nove Zemlje (Izaija 65,21-22).

U Novom svijetu će biti stvorene i nove životinje? 

Ako ne postoji nematerijalni dio (um – duša) što može biti ponovno uneseno novo materijalno (uskrsnuto tijelo), onoga (bića) što je prije umrlo, onda to ne može biti ni uskrsnuto, a to je slučaj sa životinjama. Možemo onda samo zaključiti kako će u Novom svijetu biti stvorene i nove životinje.

Na kraju, sve ono što volite i raduje vas u svezi vašeg kućnog ljubimca se nalazi u beskonačno savršenom obliku samoga Boga, i On će biti sve što vam treba i sve što ste ikada tražili – potpuno ispunjenje i zadovoljenje.

U knjizi Propovjednika, postoji dio koji se uzima kao dokaz da između čovjeka i životinja nema razlike, ili da poslije smrti oni odlaze na različita mjesta. (Prop 3,:18-21)

Međutim, sve što mudri Solomon u ovom odjeljku kaže je to da i čovjek i životinje imaju slične sudbine, oboje umiru i oboje napušta “duh života”, a kada umru u prah se vraćaju – tijelo mi se raspada. Razmišljajući o svemu tome, Solomon zaključuje, tj. priznaje kako on nije u stanju odgonetnuti što se s kojim događa nakon smrti, jer to nije u njegovoj moći – to je nešto iznad njegovog shvaćanja i razumijevanja (Propovjednik 3,21) – sakriveno je.

POGLEDAJTE VIDEO: Kamo odlaze životinje nakon smrti?

Biblija jasno iznosi postojanje velike razlika između čovjeka i životinja. Bog je stvorio životinje tako što je izgovorio Riječ (Postanak 1,24-25), dok čovjeka On je izdvajao i u njega udahnuo svoj “dah života” (Postanak 2,7). Bog je čovjeka stvorio po svome obličju (Post 1,26-27), dok životinje nisu stvorene na taj način.

Biti stvoren po obličju Božjem znači kako je čovjek sličan Bogu, sposoban za duhovnost, za stvaranje i kreativnost, s intelektom, emocijama i voljom i da čovjek posjeduje aspekt vječnosti – što znači kako njegova osobnost nastavlja postojati i poslije smrti fizičkog tijela.

IZVOR:Siont.net

NAJNOVIJE!