Znak pravog prijatelja prema Bibliji
Foto: Pixabay

Znak biblijskog prijatelja jest da vas njihovo prijateljstvo dovodi bliže Kristu. On vas „oštri“ i potiče da činite ono što je ispravno.

Željezo se željezom oštri, a čovjek oštri lice bližnjega svojega.“ Izreke 27,17

Kršćanski život je putovanje. S vremena na vrijeme, put je težak, i postanemo usamljeni. Ponekad možemo postati obeshrabreni te razmišljati o napuštanju puta. U takvim vremenima Bog će nam dovesti prijatelja.

Jedan od Božjih najdragocjenijih darova nama su prijatelji koji nas ohrabruju i u ljubavi izazivaju da „nastavimo dalje“.

Prema Pismu, prijatelj je onaj koji te izaziva da postaneš sve ono što Bog želi. Jonatan je mogao naslijediti svog oca i postati budući kralj Izraela. No, volio je svog prijatelja Davida, i hrabrio ga da slijedi Božju volju, iako je to značilo da Jonatan gubi svoje vlastito pravo na prijestolje (1. Samuelova 19,1-7).

VIDI OVO: 60 citata o prijateljstvu koje možete podijeliti sa svojim prijateljima

Znak biblijskog prijatelja jest da vas njihovo prijateljstvo dovodi bliže Kristu. On vas „oštri“ i potiče da činite ono što je ispravno. Pravi prijatelji vam govore istinu, pa čak i riskiraju da povrijede vaše osjećaje, jer vas vole i imaju vaše najbolje interese u svom srcu (Izreke 27,6).

Budite oprezni u vašem izboru prijatelja! Isus je mudro izabrao svoje najbliže prijatelje. On nije tražio savršene prijatelje, već prijatelje čija su srca odlučila slijediti Boga. Jednako je važno preispitati kakav ste vi prijatelj drugima. Kao prijatelj, vaša je dužnost da potrebe drugih stavljate na prvo mjesto (Izreke 17,17).

Nastojte pronaći pobožne prijatelje koji će vas izazivati da postanete osoba kakvom vas Bog želi. Kada ih nađete, budite otvoreni za načine na koje ih Bog koristi kako bi vam pomogao da postanete duhovno zreli. Također nastojte biti prijatelj koji pomaže drugima da postaju sve više poput Krista.