NaslovnicaŽivot10 znakova da odgajate razmaženo dijete

10 znakova da odgajate razmaženo dijete

Baš zato što sve to tako žarko želite svom djetetu, oni su postali razmažena derišta.

Odgajate li razmaženo dijete? Jedna majka je otkrila znakove na koje svaki roditelj treba obratiti pozornost dok ne bude prekasno.

“Ako netko treba biti taj tko će vam u lice reći da vam je dijete razmaženo derište, mogu to biti i ja. Uopće nemam problema s tim. Vaše dijete stalno cvili i čini se da uvijek dobije ono što hoće. Vjerujem da se trudite biti najbolji roditelj svom djetetu i vjerujem da sve što činite činite samo zato da vaše dijete bude sretno.

Vjerujem i da ste toliko angažirani oko svog djeteta jer želite biti važan dio njihovog života. Nikada ne kasnite, uvijek ste tu za njih, stalno im sugerirate kako da se igraju, što da rade, kako da sjede. Stalno ih ispitujete – kako su, kako im je bilo, koliko žele, što žele… Želite da njihovi životi budu savršeni. Ne želite ih nikada, ali nikada razočarati. Ne želite da pate, ikada!

I baš zato što sve to tako žarko želite svom djetetu, oni su postali razmažena derišta. A ako to još uvijek ne možete shvatiti, vaša će djeca postati još gora. Vama na dušu.”, napisala je jedna mama i pametnim argumentima održala lekcija modernim helikopter roditeljima.

A evo i zašto:

1. Stalno pregovarate s njima

Za svaku stvar vi ste spremni pregovarati. Ako želiš tu igračku, moraš pojesti cijeli ručak. No, čak i kada dijete ne pojede sve s tanjura vi ste i dalje spremni pregovarati dajući im još jednu šansu. “Okej, pojedi još jedan zalogaj. Ali dijete na to kaže – ne mogu, posjet ću ga kasnije. Obećavam!” – vi popuštate, dijete se smije u sebi, dobiva svoju igračku čak i nakon što ste vi taj hladan zalogaj već bacili u kantu za smeće.

Ako baš imate poriv toliko udovoljiti svom djetetu baš svaki put i spremni ste na pregovore, dajte da to barem bude samo s jednom šansom. Jer kada dijete jednom obeća, a ne napravi, to će vas čekati cijeli život. Samo pusta obećanja.

2. Vi spremate njihovu sobu

Je, brže je kada to mama napravi u dvije minute napravi i manje je stresno od toga da im sto puta morate ponoviti, a oni samo klimaju glavom, ali doista – zar baš nijedan zadatak nisu u stanju napraviti sami?

3. Vi im nosite školske torbe

Da, školske torbe jesu teške, ali ne toliko da bi ih vi morali nositi cijelim putem do škole. Tko će ih nositi umjesto njih onda kada u školu krenu sami, ako ćete ih ikada pustiti same do nje. Ili, zar baš svaki izlazak iz trgovine mora rezultirati time da dijete pored vas mlatara rukama dok vi teglite 4 vrećice punih namirnica? Mislite li da dijete nije doraslo barem dijelu tog tereta?

4. Vrijeme obroka ovisi o njima

Umjesto ustaljene rutine mnogi roditelji doslovno gladuju jer je njihovo dijete reklo da još uvijek ne želi večerati. Sjećate li se možda da su vas vaši roditelji tako čekali ili su jednostavno stavili jelo na stol i rekli: Večera! Kraj priče.

5. Za planove se prvo pita njih

Tko je od vas punoljetan, ima vozačku dozvolu, odgovoran je i ima puno više obaveza od vašeg djeteta? Vi, naravno. Pa zašto su onda djeca ta koja sustavno odlučuju gdje će se ići, kada će se ići i kada će se vratiti? Djeca moraju znati tko je stariji i da se odluke ne donose samo zato što netko nešto baš tako želi.

razmaženo dijete
Foto: Pixabay

6. Vi samo želite da vaše dijete bude sretno

Tek toliko da se zna: djeca uopće ne moraju biti sretna cijelo vrijeme. Zašto bi? Jeste li i vi sretni svake sekunde svog života? Što današnjoj djeci zapravo uopće znači sreća?

Djeca stvarno ne moraju uvijek dobiti ono što žele, ići samo ondje gdje žele i raditi samo ono što žele. To što će oni negodovati i okretati očima skroz je normalna stvar, jer znate što, ni vaš svijet se ne bi trebao vrtjeti samo oko vaše djece. I zato djeca moraju znati da neće uvijek biti po njihovom. Pa zar ste vi njihov rob?

7. Niste ujedinjeni pa vas dijete iskorištava

Često se događa da jedan roditelj pokušava ostati strog no drugi stalno popušta pa dijete to koristi na maksimum. Djeca su vrlo mudra kada je u pitanju manipulacija da dobiju ono što žele i ako im to doista dopustite u mladosti neće imati samo problema s djetetom već ćete s vremenom osjećati razdor u braku zbog takvih odluka. To je neminovno i zato shvatite – dvoje je roditelja i dvoje mora biti jače od jednog djeteta. Ne dozvolite da dijete upravlja vam jer to nije normalno.

8. Vi im dajete zadatke, ali vas oni i dalje ne slušaju

Naravno – jer popuštate. jer vjerujete njihovim pustim obećanjima. Jer nemate strpljenja biti dosljedni. Ako vam sada to još uvijek ne smeta, shvatit ćete svoju pogrešku kasnije. Prekasno.

9. Opravdavate ih zbog lošeg ponašanja

Možete li svom šefu reći da nešto niste napravili jer ste bili gladni? Možete li svom kolegi reći da niste završili projekt jer ste sinoć bili preumorni za to, iako ste imali rok od tjedan dana da ga dovršite? Loše ponašanje iznjedruje još lošija opravdanja i to zaista ne bi trebao biti primjer kojeg ćete učiti svoje dijete.

10. Spremni ste na raspravu s učiteljima, tetama u vrtiću ili trenerima

Ako mislite da vi možete bolje od njih, zašto vaše dijete onda uopće ide u školu ili na nogomet. U redu je zauzeti se za svoje dijete, ali ne odmah, neka vaše dijete prvo pokušati riješiti problem sam. Ni učiteljima nije lako obznaniti vam da je vaše dijete loše. To će vam vjerojatno reći onda kada shvati da sam kao prosvjetni radnik s dugogodišnjim iskustvom ne može riješiti bez vaše pomoći pa im stoga vjerujte. To je njihov posao, a ako vi niste spremni čuti nijednu lošu riječ na račun svoga djeteta to je isključivo problem vas i vašeg djeteta koje će uvijek očekivati da ćete im štiti leđa, što god oni napravili. A kada jednom naprave lošu stvar i prođu bez sankcija, sljedeći put još će malo više pogurati granicu dozvoljenog. Mislite li da im to smijete dopustiti?

Već smo spomenuli šefa. Ako imate na poslu nekog nadređenog probajte sve ove primjere pretočiti u posao, ali na mjesto vlastitog djeteta stavite sebe, a na mjesto sebe svoga šefa i probajte odgovoriti na pitanje – “Bi li vama vaš šef/ica dozvolio ovakvo ponašanje?” I još bolje, bi li vaše kolege bile sretne kada bi vaš šef samo vama dozvolio ponašanje karakteristično za djecu koju ste razmazili? Kako bi na vas tada gledali vaše kolege? Jer u tome i je poanta. Možda vi mislite da svom djetetu morate pružiti baš sve što ono želi, ali ne zaboravite da vaše dijete ne živi samo s vama. Ono je dio svijeta, dio društva koje neće trpjeti razmaženost. I kada takvo dijete to osjeti na svojoj koži bit će sve samo ne sretno.

A ako ponašanje svoga djeteta više volite opisati samosvjesnim morate znati da postoji ogromna razlika između samosvjesnog i razmaženog djeteta. Ogromna!