10 znakova emotivnog zlostavljanja u odnosu

Ovo su deset znakova emotivnog zlostavljanja u odnosima (vezi ili braku) i kako svaki od njih može utjecati na nas.

1. Uskraćivanje ljubavi

Uskraćivanje ljubavi od strane jednog od partnera je način kažnjavanja, pokazivanja moći i vršenja kontrole. To se radi namjerno i ponekad se partneru govori nešto poput: „Nema ljubljenja dok se ne popraviš.“

Neki partneri uskraćuju izraze ljubavi nakon neslaganja jer se ne osjećaju povezanim ili trenutno nemaju želju ponuditi geste ljubavi, ali takvo ponašanje se uglavnom javlja povremeno, a ne stalno.

2. Prijetnje

Zlostavljač vam može prijetiti da će vas razotkriti kako bi vas osramotio ili će vam možda zaprijetiti da će vam oduzeti nešto važno: novac, kuću ili čak i vašu rođenu djecu.

Ako ne dobije ono što želi, zlostavljač bi vam mogao zaprijetiti da će vas napustiti ili da će vašim prijateljima i/ili porodici otkriti nešto duboko osobno o vama. To je dvostruko štetno, jer time ne samo što vam prijeti, već i jasno izjavljuje da kod vas postoji nešto jako loše, čega biste se trebali stidjeti.

3. Ultimatumi

Ultimatumi zaista predstavljaju prikrivenu prijetnju, gdje zlostavljač prebacuje odgovornost na vas, jer vas „mora“ natjerati da donesete neku odluku.

Zlostavljači činjenicu da vam pružaju priliku da popravite situaciju (tako što ćete učiniti ono što oni žele da učiniti) vide kao svoju „velikodušnost“ prema vama i da je, stoga, sva odgovornost (a samim tim i krivica) za odvijanje situacije i moguće posljedice u potpunosti na vama.

4. Manjak poštovanja za vašu privatnost

Ovo je čest, suptilan znak emotivnog zlostavljanja. Vaš partner može provjeravati vaše privatne poruke ili govornu poštu, bilo hakiranjem ili izravnim inzistiranjem da mu date svoje lozinke za elektronsku poštu i profile na društvenim mrežama.

5. Oštećivanje imovine

Ovdje je granica između fizičkog i emotivnog zlostavljanja. Partner zlostavljač može polomiti ili „izgubiti“ nešto do čega zna da vam je stalo, kao način da vas kazni i podsjeti na moć koju ima nad vama.

VIDI OVO: 6 znakova da se vaš partner emocionalno udaljava od vas

6. „Mađioničarski trikovi“

Mnoga emocionalno zlostavljačka ponašanja su poput korištenja „mađioničarskih trikova“, koji imaju za cilj odvratiti vašu pozornost od načina na koji vas neko maltretira, tj. nešto kao: „Pogledaj ovo ovdje (tako da ne primijetiš ono što radim drugom rukom)!“

7. Igra optuživanja

Partneri koji koriste moć i kontrolu u vezi često nisu dovoljno pronicljivi da bi uočili duboke posljedice vlastitog ponašanja, niti će vjerojatno ikada biti spremni preuzeti odgovornost za bilo koju od njih.

Umjesto toga, oni će radije vas okriviti, govoreći stvari poput: „Da makar nisi to uradila, ja ne bih morao tako reagirati.“

8. Otuđenost

Nasilni partneri često žele kontrolirati s kim vam je dozvoljeno imati dublje veze i koliko duboke bi te veze smjele biti. To znači da ćete, nakon izvjesnog vremena, početi osjećati kao da ste izgubili one važne odnose s obitelji i prijateljima, u kojima ste nalazili podršku, zato što ih vaš partner nije odobrio.

VIDI OVO: Ako ste u braku, pazite da ne činite ove stvari: One također spadaju u preljub!

9. Pretjerano darivanje

Neki zlostavljači nakon svađe daju poklone, koji služe kao pokazatelj koliko im je stalo do vas ili kao prijetnja kojom vas podsjećaju na tu velikodušnost koju biste mogli izgubiti ako ih ipak odlučite napustiti.

10. Držanje resursa u svojoj kontroli

Partneri mogu kontrolirati financije ili druge resurse kao vid kazne ili kao način da zadrže kontrolu u vezi, imajući namjeru uvjeriti vas da nećete moći brinuti o sebi (ni o djeci ako ih imate).

Resursi o kojima je riječ nisu nužno ograničeni na novac. Jedan nasilnik bi mogao da vam ograniči pristup vašem automobilu, mobitelima, zdravstvenom osiguranju i mnogim drugim stvarima.

Ako prepoznate ove znakove upozorenja u vašem odnosu, obratite se za pomoć prije svega u molitvi Bogu, prijateljima, obitelji ili savjetniku.

NAJNOVIJE!