10 znakova od Boga da trebate odmor

Naše tijelo i um trebaju odmor. Ako primjećujete u životu ove znakove, Bog vam po njima poručuje da trebate odmor.

Oči mi se otvaraju na melodiju „Early Riser“ sa telefona. Moja se prsa stežu. Jutarnje nebo još uvijek mračno, stopalom još nisam niti dotaknula pod, a moj um već razmišlja o danu koji je ispred mene, predviđajući popis nemogućih zadataka. Moji osjećaji? Jeza. Prije nego što se moje oči u potpunosti otvore, dok ležim na krevetu tjeskoba me u potpunosti prožima. Duboko udahnem, zamahnem nogama prema desno i snagom volje ustajem. 

Jutro poput ovoga upućuje u to da nešto nije u redu. Osjećaji preplavljenosti i iscrpljenosti prije nego što je dan započeo, ukazuje na to da pažljivije trebam pogledati na ono što je potrebno promijeniti. Prečesto imam ovakva jutra i nakon što se dogode, primjećujem znakove upozorenja koji govore da se trebam odmoriti. 

Ponekad je taj odmor tjelesni; micanje nečega sa rasporeda kako bih se odmorila. No, puno češće taj odmor je duhovne prirode; odmor dovoljno dugo vremena kako bih se prisjetila Božje istine. Uzeti duhovni odmor zvuči tako jednostavno. Ono što sam otkrila jest, što više tijekom dana uzimam pauze kako bih molila, promišljala nad Biblijom ili pročitala biblijski stih, to se manje osjećam preplavljeno. 

Možete li se povezati s ovime? Možda nikada niste razmišljali o tome što vam vaša tijela i umovi pokušavaju reći o vašem životu. Ako je tako, evo 10 znakova kojima vam vaše tijelo i um možda pokušavaju reći da je vrijeme za odmor. 

1. Strah od nadolazećeg dana

Kao što sam već opisala, obrazac koji uključuje strah od nadolazećeg dana prvi je pokazatelj da je vrijeme za pauzu i odmor. Kada se bojim nadolazećeg dana, pomišljam: „Ne mogu to učiniti! To je previše! Ne želim to učiniti“! Život se čini nemogućim i preplavljujućim. Osjećam se nekvalificirano, nepripremljeno i neopremljeno. Voljela bih kada bi netko mogao preuzeti moje mjesto. 

VIDI OVO: 3 načina kako u Bogu pronaći odmor za dušu

No odakle dolazi takva vrsta straha? Definicija takvog straha je ”jeza” i znači ”užasno se bojati” ili ”osjećati se iznimno nevoljko u vezi susreta ili suočavanja”. Nikada mi nije palo na pamet da strah može biti katalizator za moju jezu. No što više razmišljam o tome, to više ima smisla. Bojala sam se očekivanja koja su stavljena ispred mene. Zaboravila sam Isusove Riječi: „Moja milost ti je dovoljna“. (Matej 12, 9) 

2. Odugovlačenje

Propovjednik 11, 4 kaže: „Tko pazi na vjetar, ne sije, i tko gleda na oblake, ne žanje“. Jeza neizbježno vodi do odugovlačenja. Ne započinjem jer se bojim da zadatak neću učiniti dovoljno dobro ili da neću imati vremena da ga završim. To odugovlačenje uzrokuje paralizu, jer što duže čekam prije početka, to više posla moram obaviti, a osjećaj jeze se povećava. To je krug kojeg je teško razbiti. 

No, disciplina pomaže u razbijanju kruga. Kada uz pomoć discipline posložim, ne samo vrijeme rada, već i vrijeme odmora, tada se toliko je bojim dana. Za mene, ovaj ”odmor” znači ustajanje prije ostalih članova obitelji kako bih imala vremena za razbuditi se prije početka dana. To također uključuje i svakodnevno čitanje Biblije i molitve. 

3. Nemogućnost da se usredotočite

Popis aktivnosti koje moram tog dana obaviti i koje jure kroz moj um otežavaju moju sposobnost da se usredotočim. Za mene je teško da budem prisutna, zaboravljam važne informacije i ne mogu se lako prisjetiti imena ljudi. To je pokazatelj da je vrijeme za odmor. 

Izreke 16, 3 nam kažu: „Prepusti Jahvi svoja djela, i tvoje će se namisli ostvariti“. Ako mogu biti iskrena, reći ću da ne prepuštam dovoljno često Bogu svoja djela. Umjesto da činim ono što mi je Bog stavio u srce da činim, često radim stvari po vlastitom nahođenju. Kako bih si pomogla u vezi ovoga, ponekad ujutro molim za svaki dio dana. To mi pomaže u raspoznavanju onoga što treba biti učinjeno nasuprot onoga što ja želim učiniti. To mi također pomaže u predviđanju neizbježnih ometanja, tako da me ona ne uzrujaju tako lako. 

4. Iritabilnost

Još jedan od pokazatelja da trebam odstupiti i odmoriti se jest iritabilnost. Kada se uzrujam u prometu, na društvenim medijima ili kada postanem nestrpljiva s djecom, znam da je vrijeme za neke promjene. Jednom prilikom, savjetnica mi je rekla kako su te, naizgled malene iritacije zapravo pokazatelji pogrešno usmjerenih mehanizama nošenja s problemima. Na primjer, kada sam ljuta, svoju ljutnju mogu iskaliti na strancima, bez posljedica (oni su u svojim automobilima, ja sam u svom i nema posljedica). To je jednostavnije, jer ne mogu svoju ljutnju iskaliti na svome kalendaru, na ljudima s kojima živim ili na osobi na koju sam zapravo ljuta. 

VIDI OVO: 6 znakova da vaš duh i duša trebaju odmor

Kada se pronađem u takvim bespućima iritabilnosti, prva moja reakcija je tišina. Kada počnem govoriti, stvari budu samo gore. „Bezumnik izlijeva sav svoj gnjev, a mudrac susteže svoju srdžbu“. (Izreke 29, 11) Često je sve ono što trebam da budem 15 minuta sama. To može značiti samo sjedenje ili sjedenje i čitanje. No, to ne znači da pregledavanje mog pametnog telefona. To me samo dodatno iziritira. Kada tijekom dana stvaram malene periode odmora, iritabilnost se smanjuje. 

5. Neispunjavanje rokova 

Još jedna posljedica odugovlačenja je neispunjavanje rokova. Ovdje se može raditi o rokovima na poslu ili jednostavno plaćanje računa na vrijeme. Efežanima 5, 16 nas podsjeća na to da svoje vrijeme koristimo na najbolji način. Osobno pokušavam svoj dan podijeliti na manje rasporede koji će mi pomoći da ispunim veći cilj u roku. Također samu sebe pitam postoji li nešto što mogu skinuti sa svog rasporeda kako bih otvorila vrijeme za odmor. 

6. Tjeskoba

Nedostatak odmora uzrokuje to da moj um odluta u mnoga pitanja i u nepoznatim smjerovima. Zabrinutost od toga da neću obaviti sve dnevne aktivnosti preobražava se u strah da će se djeca razboljeti. Tjeskoba je pokazatelj koji kaže da u svom životu trebam postaviti više granica. Ona pokazuje kako trebam zastati i neko vrijeme potrošiti na svoje osobno zdravlje. To znači fokus na ono što možemo učiniti danas kako bismo bili zdravi sutra. „Ne budite dakle zabrinuti za sutra. Sutra će se samo brinuti za se. Dosta je svakom danu zla njegova“. (Matej 6, 34) To uključuje dobivanje dovoljno sna, ispijanje dovoljno vode, tjelesna aktivnost i zdrava prehrana. 

7. Prejedanje

Još od djetinjstva hrana mi je bila bijeg od stresa. Koristila sam hranu kada bih odugovlačila, kako bih otupila moju tjeskobu i iritabilnost i kada bih se trebala nositi sa strahom koji je nastao zbog prelaska na idući zadatak. Prejedanje je jasan znak da se trebam odmoriti. To obično ne znači tjelesni, nego duhovni odmor. Isus nam je rekao: „Ja sam kruh života“. (Ivan 6, 35) Umjesto da posežem za hranom kao sredstvom odmora, trebam posezati za Biblijom, za Isusom; za hranom koja će mi dati istinski život. 

8. Pretjerano planiranje

Ponekad moja potreba za odmorom nastaje jer sam na sebe preuzela previše obaveza. Previše sam puta rekla ”da”. Naša kultura ponosi se sposobnostima više poslova odjednom, uspjesima i postizanjem puno toga u malo vremena. Na mnoštvo načina, svoju vrijednost povezujemo s kvačicama na kalendaru. 

VIDI OVO: Bog nam uistinu može dati odmor iznutra. Evo kako On to čini!

Stvaranje prioriteta se podcjenjuje, a ne bi se trebalo. Izreke 24, 27 nam govore: „Uredi svoj posao vani i svrši ga na njivi; tada istom možeš osnovati svoje kućanstvo“! Stvaranje prioriteta omogućuje nam da napravimo malo stvari kako treba, umjesto da napravimo puno stvari osrednje. Omogućuje nam odabir onoga što je trenutno najvažnije i odlaganje svega ostaloga bez kajanja. 

9. Bolest 

U nekom trenutku, naša tijela posustanu zbog nedostatka umora. To je njihov način kako nam govore da nešto nije u redu. Kada se razbolim, upitam se je li to zbog toga što nisam imala dovoljno odmora. Možda nisam imala dovoljno sna. Možda se nisam zdravo hranila. Možda su tjeskobe doprinijele mojoj bolesti. Čula sam priče kršćana koji su završavali po bolnicama, samo kako bi shvatili da je to Božje djelo za njih kako bi se mogli dovoljno odmoriti. Obraćanje pozornosti na bolesti omogućuje nam da spoznamo treba li nam odmor. 

10. Nemogućnost da se molimo 

Konačno, nemogućnost da se molimo pokazatelj je da trebamo zastati i odmoriti se. Bez obzira na to ne molim li zbog pogrešnih prioriteta, nedostatka slobodnog vremena ili zbog toga što ne mogu umirit svoj um, sve su to znaci upozorenja. To je također pokazatelj da mi je potrebna samo-disciplina. Isus je rekao: „Dođite k meni svi koji se umorni i opterećeni i ja ću vam dati počinak“. (Matej 11, 28) Najbolje što možemo učiniti jest da molimo čak i onda kada nam se to ne da. 

Autorica: Brenda Rodgers; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!