9 znakova da vašem tijelu nedostaje magnezija

Ako stalno osjećate umor, a oči i mišići se trzaju, vašem tijelu vjerojatno nedostaje magnezija. Manjak magnezija može uzrokovati ozbiljne bolesti jer previše procesa u tijelu ovisi o njemu. Zato trebate biti oprezni i trebate uočiti ovaj nedostatak na vrijeme, piše Brightside.

1. Želja za slatkim

Žarka želja za slatkom hranom pokazuje da u vašem tijelu nedostaje nekih minerala, poglavito magnezija. Nedostatak magnezija posebno pogađa žene zbog menstruacije, a kod sportaša se nedostatak javlja zbog intenzivnih vježbi koje troše magnezij u tijelu.

2. Upala mišića i grčevi

Upala i osjetljivost mišića mogu biti vrlo neugodni. Ako ih doživljavate često, to bi mogao biti znak niske razine magnezija. Magnezij i vitamini D, E i B mogu spriječiti grčeve u mišićima, pa je dobro posjetiti liječnika i provjeriti razinu tih vitamina, kako biste bili sigurni da vaše tijelo prima dovoljno.

Grčeve možete olakšati i ako mišiće masirate kružnim pokretima, što će ih opustiti.

3. Nesanica

Manjak magnezija može uzrokovati nesanicu. Magnezij je ključan za funkciju „opuštanja mozga“. Ta sposobnost mozga nam pomaže da se opustimo i mirno zaspimo.

Manjak magnezija može uzrokovati grčenje mišića. To dovodi do sindroma koji uzrokuje da vam noge drhte po noći. Kao posljedica, smanjuje se kvaliteta vašeg sna.

4. Bolest kostiju

Manjak magnezija može povećati rizik od razvoja problema s kostima. To dovodi do povećane opasnosti od loma kostiju. Zapravo se smanjuje količina kalcija u krvi, a kalcij je ključan na održavanje zdravlja kostiju.

5. Žgaravica

Ako vam fali magnezija, hrana i kiselina vam se dižu u jednjak. To dovodi do boli i neugodnog osjećaja poznatog kao žgaravica.

6. Stres i apatija

Magnezij je ključan za snažan živčani sustav. Ta je element odgovoran za opuštanje. Ako tijelu nedostaje magnezija, osoba se osjeća tjeskobno i pod stresom. Tako se povećava i rizik od depresije.

7. Zatvor stolice

Mnogi su razlozi zašto imate zatvor, od stresa do manjka vlakana u hrani koju konzumirate. Magnezij uzrokuje opuštanje mnogih dijelova tijela, uključujući probavni sustav. Zbog manjka tog minerala, probavne funkcije ne rade kako treba te dolazi do zatvora.

8. Iscrpljenost

Magnezij je potreban za reakcije koje stvaraju energiju u stanicama. Bez magnezija nećete imati dovoljno energije u stanicama. Osjećat ćete se umorno, imat ćete manje energije i mobilnosti.

9. Jake glavobolje

Ako vam nedostaje vitamina A, B, C i D možete imati jake glavobolje. Migrene se većinom javljaju u samo jednom dijelu glave. Manjak magnezija može uzrokovati migrene i česte glavobolje. Manjak magnezija uzrokuje brzo stiskanje i opuštanje krvnih žila u mozgu što uzrokuje migrene. Dovoljna količina magnezija smanjuje rizik od promjena u krvnim žilama čime se uklanjaju glavobolje.

Koja je hrana bogata magnezijem?

Balansirana prehrana može tijelu dati dovoljnu dnevnu dozu magnezija. Mnogi ljudi ne dobivaju dovoljno magnezija jer nezdravo žive.

Ovo je popis namirnica koje su bogate magnezijem:

Orašasti plodovi i sjemenke

Pahuljice

Grah

Svježe i sušeno voće

Zeleno povrće

Riba