9 znakova da unosite previše šećera u organizam

Šećer ima sjajan okus, a sve što sadrži šećer ima još i bolji okus! Čini se kako se šećer danas nalazi posvuda. Većina nas ne može odoljeti okusu naših najdražih deserata kada smo gladni. Međutim, taj naočigled nevini užitak zapravo donosi mnoge zdravstvene komplikacije kada se konzumira u velikim količinama. Šećer je danas teško izbjeći a većina nas nije ni svjesna koliko smo ovisni o njemu.

Brightside donosi nekoliko znakova koje vaše tijelo šalje kako bi vam ukazalo da trebate pripaziti na unos šećera.

9. Bol u mišićima i zglobovima

Osjećate li se kao da preskačete svoje rutinske šetnje, rad u vrtu, ili satove plesa zato što vas bole noge? To bi mogao biti jedan od mnogih signala koje vaše tijelo šalje kako bi vas upozorilo na upale koje se počinju razvijati. Velike količine šećera u dijeti uzrokuju da imunološke stanice luče protuupalne spojeve u vaš krvotok kako bi se razgradio protein koji se veže uz molekulu glukoze.

Što više šećera jedete, pojavljuje se više takvih imunoloških lučevina koje bi trebale razgraditi te proteine. Takav niz biokemijskih reakcija može rezultirati artritisom, srčanih bolesti, slabog pamćenja i smežurane kože.

8. Želja za slatkišima i drugim šećernim proizvodima

Šećer se jako brzo probavlja i ostavlja vas gladnima unatoč tome što ste smazatli neki kolač sat vremena ranije. Zapravo, šećer povećava razinu dopamina, što se događa i kod droga koje izazivaju ovisnost. Neuroprijenosnici dopamin otpuštaju neuroni koji se nalaze u centru za nagrađivanje, u mozgu. Ova je kemikalija vrlo poznata zato što nas drži u dobrom raspoloženju.

PROČITAJTE: ”Odrekla sam se šećera na mjesec dana, znate li što mi se dogodilo?’

Mozak vidi šećer kao nagradu, i što više šećera jedete, vaše ga tijelo više želi. To je jedan začarani krug ovisnosti. Osim toga, hrana s visokim udjelom šećera neće vas zasititi zato što ne sadrži nikakve korisne nutrijente.

7. Rast i opadanje energije

Glukoza je odgovorna za opskrbu tijela energijom što znači da je važno održavati pravilnu razinu šećera u krvi. Svako odstupanje od prosjeka može dovesti do oscilacija energija tijekom dana. Kada jedete slatko, gušterača luči inzulin koji pomaže da se glukoza razgradi i otpusti energiju. Kada ciklus završi osjećate kako vam energija pada zato što tijelo traži još šećera.

Da biste održali razinu energije trebate izbjegavati slatku i nezdravu hranu. Umjesto toga, konzumirajte više proteina i zdravih masti. Unesite u svoje tijelo „pravu“ energiju iz zdrave hrane. Na ovaj način čak i povišena razina šećera u krvi neće vam izazvati nagli rast i pad energije.

Kjerstin_Michaela / Pixabay

6. Pojava akni na koži

Hrana koja sadrži dodani šećer uzrokuje naglo povećanje inzulina i proces glikacije, ili vezanja šećera sa molekulama proteina. Čim glukoza uđe u vaše tijelo ona aktivira niz kompliciranih fizioloških procesa koji naposljetku uzrokuju oticanje kože. To povećanje inzulina eventualno povećava i aktivnost žlijezda koje luče masnoću na koži, i aktivira proces oticanja.

To znači da dijeta s velikim udjelom šećera povećava rizik od pojave akni. Ako vas muče iritacija i upala kože a ništa od preparata ne pomaže, pokušajte promijeniti svoje prehrambene navike. Ne treba u potpunosti prestati konzumirati šećer, ali dobro je smanjiti konzumaciju hrane u koju se šećer dodaje.

5. Povećanje tjelesne težine

Nikada nije dobar osjećaj osjetiti da su hlače odjednom uže oko struka. Nikada ne biste očekivali da će čokoladna torta koju ste pojeli prije tjedan dana utjecati na ovakav način! Međutim, jedan od najočitijih znakova pretjerane konzumacije šećera je povećanje tjelesne težine.

Grickalice i slastice često talože kile na stomaku. Visok udio šećera povećava proizvodnju inzulina koji skladišti višak masti na vašem stomaku, a ne na nekom drugom mjestu.

4. Pokvareni zubi

Slatka hrana nesumnjivo doprinosi razvoj karijesa i propadanje zubi. Međutim, razlog nije šećer nego ostaci hrane koji ostanu na zubu poslije jela. Ako se zubi ne operu pravilno, takvi ostaci hrane uzrokuju pojavu karijesa. Karijes nagriza caklinu zuba i stvara male rupe.

PROČITAJTE: Najopasniji uzročnik svih bolesti: Za 10 dana očistite organizam od šećera!

Različita šećerna hrana poput čokoladica, pahuljica ili ljutih bombona može zapeti među zubima zbog čega ju je teško izvaditi, i time se ubrzava proces propadanja. Važno je održavati oralnu higijenu ako želite izbjeći posjete zubaru.

3. Visoka tolerancija na šećer

Kada jedete puno slatkiša svakoga dana okusni se pupoljci naviknu na takvu razinu slatkoće i neće reagirati kao što su prije. Puno šećera otupljuje vaše nepce i slatko voće i bobice neće više biti slatko kao prije – a nema ničeg boljeg od slatke i mirisne jabuke. Ako vam ništa nema sladak okus, smanjite konzumaciju šećera i aditiva, poput prerađenih šećera i slatkih sirupa, i pokušajte balansirati dijetu.

Mojpe / Pixabay

2. Česte prehlade i gripe

Prevelika konzumacija šećera sprječava stanice imunološkog sustava da uspješno napadnu bakterije kada se razbolite. Vitamin C koji je vašem tijelu potreban da se bori protiv gripe kemijskom je strukturom sličan glukozi. Umjesto da traži i prerađuje vitamin C, vaše će tijelo uzimati glukozu koja nimalo ne doprinosi borbi protiv gripe. Stoga, umjesto da se bori protiv bolesti, vaše će tijelo još više obolijevati.

Da biste to spriječili potrebno je smanjiti na slatkoj hrani kada ste pod napadom gripe ili prehlade, i trebate jesti više voća i povrća koje je bogato nutrijentima te vitaminima C i E, kao i betakarotenima i cinkom.

1. Osjećaj nadutosti

Nadutost i bolni plinovi, kao i slične probavne neugodnosti mogu biti rezultat razne hrane, a prevelika konzumacije šećera jedan je od primjer. Nadutost je izravno povezana sa prehranom i probavom, pa je šećer faktor koji vrši velik utjecaj. Ako se šećer loše apsorbira u tankom crijevu, ući će u debelo crijevo u obliku u kojem će uzrokovati razvoj bakterija koje proizvode plinove.

Previše šećera može uzrokovati kaos u vašem stomaku, pa biste trebali izbjegavati zaslađivače, dijetalnu kolu i čokoladice. Zanimljivo je da hrana koja nema šećera zapravo sadrži šećerne alkohole koji sadrže neprobavljive spojeve koji imaju sladak okus.

Koliko je šećera previše?

Kako navodi Svjetska zdravstvena organizacija, preporučena doza šećera trebala bi biti manja od 10% vašeg dnevnog unosa energije. To je oko  žlica šećera. Šećer je ukusan, svi ga volimo, ali prevelika konzumacija uzrokuje previše štetnih posljedica. Pripazite na znakove koji su ranije navedeni i pokušajte smanjiti dnevni unos šećera. Pokušajte konzumirati prirodne šećere poput voća, povrća, orašastih plodova i pahuljica.

NAJNOVIJE!