Znanstvenici potvrdili postojanje Babilonske kule iz Postanka

Slike pronađene na prastaroj ploči otkrivaju da je Babilonska kula bila stvarna ogromna građevina koja se nalazila u Babilonu. Međutim, je li to ista kula koja se spominje u knjizi Postanka?

Ploča iz 6. stoljeća prije Krista, koja je bila otkrivena prije nekih 100 godina u Babilonu, budući da je bila u privatnom vlasništvu, nije mogla biti pažljivije istražena.

Dr. Andrew George, profesor babilonskog odjela za jezik i kulturu Bliskog i Srednjeg istoka na SOAS Sveučilištu u Londonu, izražava tekst i slike na ploči. Njegova otkrića su prikazana u seriji koju je režirao Smithsonian.

“Ovo je vrlo snažan dokaz da je priča o Babilonskoj kuli u Bibliji inspirirana stvarnim događajem”, rekao je George.

Pokazao je na stepenastu sliku kule pri vrhu ploče. Ispod ove slike je bio tekst koji se prevodi kao: “Zigurat ili Hram kula grada Babilona”.

Ploča daje prve dokaze koji pokazuju kako je izgledala Babilonska kula. Georgeova otkrića su pokazala da je struktura bila “mezopotamijska stepenasta kula ilustrirajući sedam nivoa stare megagrađevine”, rekao je Smithsonian.

S desne strane slike na ploči je figura čovjeka s kupastim šeširom koji drži štap. George je protumačio da je ovo kralj Nabukodonozor II. Sudeći po zapisima na ploči, Nabukodonozor je bio onaj koji je odredio izgradnju kule.

Stari tekst također daje detalje kako je kula građena.

Prema izjavi profesora Georgea, tekst ide ovako: “S Gornjeg i Donjeg mora, iz dalekih zemalja i pogleda prepunih ljudi, doveo sam njih, kako bi se izgradila ova kula Zigurat Babilon.”

Gornje more odnosi se na Mediteransko, dok se Donje more odnosi na Perzijski zaljev.

Znanstvenici su rekli da je važan detalj koji povezuje Babilonsku kulu s Biblijom je otkriće cigle koja datira iz vremena Nabukodonozora, a koja ima crnu supstancu na sebi. Znanstvenici su identificirali supstancu kao bitumen, malter koji se koristi u starim vremenima.

Biblijski izvještaj iz Postanka 11 piše da su stanovnici zemlje gradili kulu koristeći “opeke mjesto kamena, paklinu (bitumen) kao (žbuku) malter”.

George i drugi stručnjaci vjeruju da je izviješće o babilonskom tornju bilo napisano do babilonskog zatočeništva kada su Židovi prognani u Babilon od strane Nabukodonozora. Prema nekim teorijama, Židovi su bili svjedoci izgradnje kule dok su bili u zatočeništvu.

Međutim, biblijski izvještaj izgradnje Babilonske kule događa se nakon velikih poplava. Postanak 11 govori o stanovnicima cijele zemlje koji su “govorili istim jezikom i riječima”. Oni su migrirali na istok, nastanili se u dolini Šinear i odlučili izgraditi “grad i toranj s vrhom do neba”.

Biblija govori da je Bog vidio što grade i odlučio im pobrkati jezike te ih raspršiti po cijeloj zemlji, ili “im ništa neće biti neizvedivo što god žele”. Biblija ne govori da je kula bila uništena.

Portal Answers in Genesis odbacuje tvrdnju da se Babilonska kula nalazila u Babilonu. U članku “Gdje se nalazi Babilonska kula”, portal piše da je povijesna, geografska i geološka analiza pokazala da Šinear nije mogao biti na jugu, već je prije bilo područje današnje sjevernoistočne Sirije.

“Postoji mogućnost da ćemo pronaći pravo mjesto Babelovog tla, ali za to je potrebno još istraživanja kao i arheoloških iskopavanja na licu mjesta”, pišu na stranici.