Vaše biokemijsko stanje može utjecati na to kako se osjećate. Postoje načini da se vaša biokemija promijeni; jedan od načina su lijekovi. Drugi je način početi uzimati odgovarajuću prehranu kao i tjelovježbom. Vaše misli također mogu promijeniti vašu biokemiju.

To je istina, ono što upravo sada mislite doista može promijeniti kemijski sastav stanica vašeg mozga i ostatka središnjega živčanog sustava.

Biste li vjerovali da rečenice vašeg unutarnjeg monologa stvarno mogu izmijeniti ponašanje vaših žlijezda, mišića i živaca? To je istina. Na to mislimo kada govorimo o osjećajima.

Neki psiholozi otkrivaju činjenicu da način na koji razmišljate utječe na način na koji osjećate. Govore o tome kao o posve novom otkriću, pronalasku modernog vremena. U stvarnosti, ova istina poznata je tisućama godina. Knjiga Mudrih izreka kaže: ”Jer je onakav kako u sebi misli” i ”Pravedničke su misli pravične…”, a knjiga Psalam a daje nam mnogo primjera vezanih uz ljudske misli i materijal kojima on te misli ispunjava: ”Promislio sam putove svoje i k tvojem sam svjedočanstvu upravi noge.”

Naše misli određuju naše ponašanje. Kada govorimo o ponašanju, ne mislimo samo na svoje radnje već i na osjećaje. Isus je ponavljao ljudima neka vjeruju, vjeruju. Imajte vjere, povjerenja, pouzdanja. ”Neka vam bude prema vjeri vašoj”, rekao je.

Vjera je imenica koja se odnosi na radnju vjerovanja. Isusova izjava jasno poučava kako možemo očekivati da se u našem životu dogode određene stvari kao izravan rezultat toga kako smo vjerovali. Što ako vjerujete da je vaš život beznadan i da niste ništa drugo nego neuspješan gubitnik? ”Neka vam bude kako ste vjerovali” ono je što je rekao Isus.

Što ako vjerujte da usprkos svim usponima i padovima u životu niste neuspješni, nikada nećete biti gubitnik; da je nemoguće da budete gubitnik!

Što ako vjerujete da je život pun izazova i dobar te s Kristom kao snagom svoga života, vi ste kroz sve što ste prošli izašli kao pobjednik.

”Neka vam bude prema vašoj vjeri.”

Nemojte nikome dozvoliti da vam kaže kako ono što mislite i kažete sebi nije važno. To je bila srž Isusovih poučavanja.

Sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća u psihologiji je provedeno puno istraživanja koja su pokazala da promjena krivih vjerovanja rezultira promjenom osjećaja poput straha i depresije.

Psiholozi su govorili o ”kognitivnom restrukturiranju” ili racionalnoj emotivnoj psihoterapiji ili promjeni osobnih konstrukata. Bez obzira kojem izrazi psiholozi davali prednost, svi su oni uzbuđeni zbog jednog velikog otkrića, činjenice koja je dugo poznata mudrima, uključujući i autore Pisma: ”Promijeni čovječja vjerovanja i promijenit ćeš njegove osjećaje i ponašanje.”

Autori: Williama Backus i Marie Chapian; iz knjige ”Govorite si istinu