Žrtva prijevare na internetu
Foto: Pixabay

Polovica hrvatskih potrošača ne zna ništa o svojim pravima prilikom kupovine putem interneta, pokazuju alarmantni podaci o njihovim navikama povodom Svjetskog dana potrošača.

Nije im strano niti dijeljenje lozinki s kolegama, a kako je kazao hrvatski stručnjak za online sigurnost Alen Delić, žrtva prijevare na internetu možete postati u tek nekoliko minuta. On je u praksi pokazao kako tu funkcionira.Budite oprezni

Uz pomoć posebne web stranice predstavio se kao netko drugi te zatraži novac. Na isti način može tražiti i broj bankovnog računa, zbog čega prilikom online kupovine treba biti posebno oprezan.‘Ne otvarati privitke, ne klikat na linkove niti nekakve poveznice unutar mailova koje nas vode na neke stranice koje ne znamo koje su’, objasnio je Delić za dnevnik.hr.

Godišnje stotinjak ljudi u Hrvatskoj postane žrtva online prevare, pokazuju podaci MUP-a.

Koristite sigurne lozinke i čitajte sitna slova

‘Građani moraju biti u svakom trenutku svjesni kome daju osobne podatke, u koju svrhu. Savjet je da se koriste sigurne lozinke, da se čitaju sitna slova’, upozorila je Martina Mudražija iz Agencije za zaštitu osobnih podataka.

Iako može biti riskantna ako niste oprezni, online kupovina ima brojne prednosti. Mnogi ne znaju kako prilikom kupovine preko interneta imaju veća prava nego kada kupuju u trgovini. Primjerice, kupite li neki odjevni predmet putem interneta, možete ga trgovcu vratiti u roku od dva tjedna. No, kupite li ga u trgovini, onaj koji vam ga je prodao ne mora ga primiti nazad.

IZVORDnevnik.hr