Naša djeca su spužve i upijaju sve što vide i čuju. Ovih 10 važnih biblijskih istina bi naša djeca trebala znati i čuti od svojih roditelja.

Izvješće koje je prošle godine došlo od Common Sense medijske kuće govori kako djeca previše svog vremena provode ispred ekrana. Djeca mlađa od 8 godina provode malo manje od dva sata dnevno gledajući TV ili videa. Djeca od 8 do 12 godina provode oko 4 i pol sata na društvenim mrežama. Moja djeca (4 i 8 godina) svakako žude za ekranima i moramo se boriti protiv ”pretjerane upotrebe”. Vjerujem da se svi slažemo oko toga da djeca trebaju provoditi više vremena vani igrajući se.

Učinci koje ekrani imaju na našu djecu nisu samo tjelesni. Isto tako postoje i emocionalni i duhovni učinci. Kao što kaže stara narodna izreka: ”ti si ono što jedeš”. Ono što ”unosimo u sebe” je itekako važno. Naša djeca su spužve i upijaju sve što vide i čuju.

Ne govorim da je sve što naša djeca ”probave” od strane medija loše. Postoje isto tako i dosta dobri edukativni (i biblijski) izvori. Ali ako bismo htjeli da naša djeca rastu onakvima kakve Bog želi da oni budu, morati ćemo se potruditi uvesti ih u neke biblijske istine. One se mogu odnositi ina promjene naših navika u domovima, smanjeno vrijeme za tabletima i televizorima i toga da budemo doslovni u onome: „Napominji ih djeci svojoj! Govori o njima, ili kad boraviš kod kuće ili si na putu, ili kad liježeš ili ustaješ“! (Ponovljeni Zakon 6, 7)

Evo 10 vitalnih biblijskih istina koje bi naša djeca trebala znati i koje bi trebala čuti od nas roditelja.

1. Bog je vječan.

Bog je tu od vječnosti. On postoji od početka. Prije nego što je bilo što drugo postojalo, On je i On je sve stvorio. „Prije nego postadoše gore, i prije nego si sazdao zemlju i svijet, odvijeka dovijeka ti si, Bože“! (Psalam 90, 2)

Kao što vidimo u Knjizi Otkrivenja: „Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, govori Gospodin Bog, koji jest, i koji bijaše, i koji će doći, Svemoćni“. (Otkrivenje 1, 8)

Božja beskonačnost koja nije određena vremena je važna iz ovog razloga: samo nam beskonačni Bog može ponuditi beskonačan život. Nakon što naša djeca počnu shvaćati zamisao da je Bog uvijek bio i da će zauvijek biti, postati će im lakše razumjeti i vjerovati Bogu u pogledu njihove budućnosti.

2. Bog je sve stvorio.

Volim priču o stvaranju i o tome kako se prikazuje Božja svemoćnost. On govori i stvari se događaju. „U početku stvori Bog nebo i zemlju. Zemlja je bila još pusta i prazna. Tama je ležala nad bezdanom. Duh je Božji lebdio nad vodama. Tada reče Bog: “Neka bude svjetlost!” I postade svjetlost“. (Postanak 1, 3)

Bila sam blagoslovljena pa sam na nekoliko svojih odmora mogla posjetiti neka lijepa mjesta: prostranstvo Grand Canyona, boje svjetlosti nakon izlaska sunca, vrhove snijegom-pokrivenog Grand Tetona koji se izdiže iznad Wyominga, prekrasne plave vode koje su okruživale Svetog Ivana i američke Djevičanske Otoke. Bog je fantastičan i to možemo vidjeti u prirodi.

Ne samo da je Bog Stvoritelj, On je i Kreativac. Zapanjujuće je razmišljati o tome kako sve u svemiru funkcionira u skladu. Sve je savršeno stavljeno na mjesto kako bi mu odavalo slavu. Na Zemlji, ako se približimo Suncu, opeći ćemo se. Ako smo predaleko možemo se smrznuti. Možemo staviti pouzdanje u Boga, koji je toliko moćan i inteligentan, u vezi svega s čime se susrećemo u životu.

3. Bog je stvorio tebe.

Bog nije završio kada je stvorio zemlju, nebo, ptice i zvijeri. Imao je još jedno ”remek-djelo” ”u rukavu” – čovjeka. „Tako stvori Bog čovjeka na sliku svoju, na sliku Božju stvori ga, muško i žensko stvori ih“. (Postanak 1, 27)

I to je bilo dobro. Ali nije stvorio samo muškarca i ženu. Stvorio je svakog muškarca i svaku ženu. Poznavao te je prije nego što je stvorio Zemlju.

Nismo ”drevna bića”. „Jer si ti stvorio bubrege moje, satkao me u krilu matere moje. Zahvaljujem ti divno i čudesno ja sam stvoren; veoma su čudesna djela tvoja; duša moja to zna dobro“. (Psalam 139, 13-14) Spoznaja da nas je Bog znao prije nego što je svijet postojao daje nam nadu da nas On i sada drži na dlanu svoje ruke.

4. Bog je dobar.

Ništa vam više neće otvoriti duhovne oči od roditeljstva. Odgoj djece vam može pomoći da na stvari gledati s Božje perspektive. Znamo što je dobro za našu djecu i radimo što je u našoj moći kako bismo ih zaštitili. Ipak, ona trebaju imati slobodnu volju i trebaju znati donijeti ispravne odluke.

Bog je dobar i ono što Ga najviše zanima su naša srca. „Kad dakle vi, koji ste zli, znate dobre dare davati djeci svojoj, koliko će više Otac vaš nebeski dati dobra onima, koji ga za to mole“! (Matej 7, 11) Naša djeca trebaju razumjeti daa bez obzira kroz što prolaze- Bog je s njima. I on njihova iskušenja može preokrenuti u nešto dobro (Rimljanima 8, 28).

5. Bog te voli.

Jedna od osnovnih istina koju možemo učiti svoju djecu jest ta da ih Bog voli. Ipak, ne radi se o ljubavi kakvu naši umovi mogu razumjeti. Njegova ljubav je drugačija. Božja ljubav je iznad svake druge ljubavi. On je žrtvovao svoga Sina jer nas voli.

„A Bog pokazuje svoju ljubav k nama, što Krist, kad smo bili još grješnici, umrije za nas“. (Rimljanima 5, 8) Kada prihvatimo to što je Bog učinio kako bi nam pokazao svoju ljubav, nema druge nego da svoje živote živimo u potpunom predanju Njemu.

6. Bog te nikada neće prestati voljeti. Bez obzira na sve.

Nije li utješno kada znamo da Božja ljubav nije nešto prolazno? On nas stalno voli, tako puno da ništa što mi učinimo to ne može promijeniti. „Jer sam uvjeren, da ni smrt, ni život, ni anđeli, ni poglavarstva, ni sadašnjost, ni budućnost, ni sila, ni visina, ni dubina, ni drugo kakvo stvorenje ne može nas rastaviti od ljubavi Božje, koja je u Kristu Isusu, Gospodinu našemu“. (Rimljanima 8, 38-39)

Ovime ne trebamo svojoj djeci reći kako je u redu živjeti životima koji su u suprotnosti s Božjom Riječju. Umjesto toga, trebamo im dati slobodu tako da znaju kako ih Bog uvijek čeka otvorenih ruku i da oprašta.

7. Bog želi imati odnos s tobom.

„Ja sam čokot, vi loze. Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod, jer bez mene ne možete učiniti ništa“. (Ivan 15, 5)

Naša djeca trebaju znati o važnosti odnosa s Bogom. Naši životi postaju ”najboljima” kada ih utaknemo u ”glavni izvor napajanja”.

Kada smo po Njegovom Sinu Isusu Kristu, mi spojeni na Boga, On nam daje svoga Duha. Njegova Riječ ga čak naziva Pomagačem. Kada imamo odnos s Bogom (što je ono za što nas je stvorio), On nam šalje nekoga tko će nam pomoći na tom putu. I to je utješno za znati, s obzirom da je nemoguće da samo prođemo kroz izazove koji su ispred nas.

8. Bog ima svrhu za tvoj život.

Ništa vas neće više i brže iscijediti od toga da zaboravite svoju svrhu. Možda radite posao u kojemu ste izgubili fokus. Uđete u rutinu i dobijete osjećaj kao da vaš posao ne znači ništa. Bog za svakoga ima svrhu. „Jer smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za djela dobra, koja Bog unaprijed pripravi, da u njima hodimo“. (Efežanima 2, 10)

Bog nas je stvorio kako bismo učinili razliku. Sviđa mi se stih iz pjesme ”Messengers”. „Ne moramo se pitati što je naša svrha i za što smo stvoreni. Pokažite ovu sliku i pokažite svijetu za što se On brine“.

To bi trebalo našoj djeci pokazati kako Bog ima plan za njih i da će ih On staviti u situacije koje Njemu daju slavu i koje pomažu drugima da Ga upoznaju.

9. Bog te je opremio za nešto posebno.

Nije li nevjerojatno da među gotovo 7.5 milijardi ljudi ne postoje dva ista čovjeka? Čak i identični blizanci koji imaju istu DNK nisu u potpunosti isti. Oni se razlikuju tjelesno, po osobnostima i čak po otiscima prstiju. Bog je svaku osobu stvorio na jedinstven način i svaku je opremio na drugačiji način.

„Jer kao što u jednom tijelu imamo mnoge udove, a udovi svi nemaju isti posao, tako smo mnogi jedno tijelo u Kristu, a pojedini udovi jedan drugome. A imamo različite darove po milosti, koja nam je dana: ako proročanstvo, neka bude po mjeri vjere“. (Rimljanima 12, 4-6)

I naša djeca su jedinstvena i Bog će ih upotrijebiti za nešto što nitko drugi ne može učiniti. To je zaista cool!

10. Bog s tobom želi provesti vječnost.

Za mlade ljude je teško razmišljati o vječnosti. To je previše apstraktno i suočimo se s time: djeca misle da su ”besmrtna”. Ona ne razmišljaju o životu da je ograničen, a smrt im djeluje jako daleko. Plus, djeluje morbidno samo razmišljati, a kamoli razgovarati o tome.

Ali kako naša djeca rastu u spoznajama biblijskih istina i znanja, ona se mogu radovati i u znanju njihovih značenja. Bog koji te je stvorio, koji te voli, ima plan za tebe i htio bih biti s tobom zauvijek! „I kad otidem i pripravim mjesto, opet ću doći i uzet ću vas k sebi, da i vi budete, gdje sam ja“. (Ivan 14, 3)

Autor: Brent Rinehart; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com