Foto: Pixabay

Ovo su karakteristike jedne uistinu ponizne osobe:

1. Ponizan čovjek uvijek može tražiti pomoć i on ne inzistira da sve bude napravljeno na njegov način.

2. On brzo oprašta drugima, teško se povrijeđuje i uvijek je spreman na Gospodina da ga ispravi kada učini nešto pogrešno.

3. On je strpljiv i ne ogorčuje se radi tuđih slabosti. (Vidi poslanicu Galaćanima 6,2)

4. Ponizna osoba je mirotvorac. U stvari, nama treba poniznost da bi održali mir u našem životu. U poslanici Rimljanima 12,16 jedan od mojih omiljenih stihovakaže: „Budite istomišljenici među sobom! Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno. Ne umišljajte si da ste mudri!“

Zamislite samo da smo svi mi odlučili usvojiti samo ovu jednu zapovijed iz Biblije. Ako ste kao ja, često puta kažete u sebi „kako ja kažem i nikako drugačije“. Ali postoji bolji put … put koji vodi u mir s drugima i nama samima.

5. Ponizna osoba zna kada treba šutjeti. Svakako nije pogrešno govoriti, ali ponizna osoba nema problema pustiti druge da govore i ne osjećaju potrebu da ikoga razuvjeravaju u bilo kojoj situaciji.

6. Ponizna osoba vidi svoje slabosti i spremna ih je priznati. Kada se otvorimo nekoj osobi, to ih može ohrabriti i pomoći da shvate da nisu jedini koji se bore.

David je jako jednostavan i ima ono što ja zovem „tihe greške“, što znači da mnogi ljudi odmah ne vide te greške. S druge strane, ja imam „glasne greške“ – neke od mojih najvećih borbi su bile u vezi mojih usta! Sada sigurno ne uživam u Davidovim slabostima, ali mi pomaže da netko kao ja, isto tako ima borbe.

7. Ponizna osoba sa zadovoljstvom služi druge i to ne rade da bi ih se primjetilo. Oni to rade Bogu, znajući da njihova nagrada dolazi od Njega.

8. Ponizna osoba je vrlo zahvalna. Ovo je jedan od razloga zašto su obično tako sretni. Kada živimo sa stavom zahvalnosti, on daje radost i snagu u naše živote.

9. Ponizna osoba ima osjetljivu savjest i brza je u pokajanju.

10. Voditelj koji je stvarno ponizan, se ponaša prema drugima sa poštovanjem. Kako se voditelj ponaša prema ljudima je najbrži način za vidjeti njegov nivo poniznosti.

Prva Petrova poslanica 5,6 kaže: „Ponizite se dakle pod snažnom rukom Božjom da vas uzvisi u pravo vrijeme.“

Što više starim, više shvaćam važnost poniznosti. Sada molim ovako: „Gospodine, danas ne mogu ništa bez tebe učiniti. Molim Te pomozi mi – trebam tvoju milost u svakoj situaciji.“

Ohrabrujem vas da molite i tražite od Boga da vam pomogne. Nitko se ne mijenja preko noći, ali po Njegovoj milosti, ti možeš razviti stav poniznosti … i otkriti život koji stvarno želiš živjeti.

Izvor: Krscanstvodanas.com/Christian Post