Ako muž voli svoju ženu kao što Krist voli Crkvu, a žena se podlaže svom mužu iz poštovanja prema Kristu… zašto su nam onda potrebna bračna pravila za rješavanje sukoba? Možda zato što se i dalje borimo sa svojom grešnom naravi, privlačnostima svijeta i kušnjama od Sotone, čak i u kršćanskim brakovima.

Možemo ljubiti Gospodina i još uvijek imati sukobe. Ipak, trebamo biti mudri u našim neslaganjima kako ne bismo uništavali jedni druge okrutnim riječima ili postupcima. Uvijek imajte na umu da je cilj u sukobu (posebno za kršćanske brakove) obnova. Slijedite ovih 10 pravila kako biste održali vaš brak zdravim čak i u sukobu.

Pravilo 1: Budite otvoreni

„Nema pravedna nijednoga“ (Rimljanima 3,10).

Za vrijeme sukoba smo kušani biti zatvorenog uma i vjerovati da smo uvijek u pravu. Budite otvoreni za pregovaranje i zajednički rad na rješenju umjesto da tvrdoglavo istjerujete stvari po svom. Otvorenost omogućuje Duhu Svetome da radi na oba srca u smjeru dogovora.

Pravilo 2: Budite nesebični

„Tko se odvaja, svojoj požudi udovoljava; prepire se usprkos svoj umnosti“ (Izreke 18,1).

Većina sukoba kod parova započinje kada nastoje rješavati stvari na svoj način. Najnesebičniji čin proizlazi iz spremnosti da aktivno poslušate interese svog supružnika bez opterećenja da ćete izgubiti argumentaciju. Svaki dan vježbajte barem jedan nesebičan čin prema svom mužu ili ženi koji će vam pomoći da tako činite i u sukobu.

Pravilo 3: Opraštajte

„I budite jedni drugima dobrostivi, samilosni, opraštajući jedni drugima kao što i Bog u Kristu oprosti vama“ (Efežanima 4,32).

Bračni sukob je idealno plodno tlo za pronalaženje grešaka. Nitko vas ne poznaje bolje od vašeg supružnika – sve ono što je dobro, loše i stvarno ružno. Odluka na opraštanje i nedopuštanje da se ukorijeni gorčina donosi blagoslovljenu dugovječnost vašem braku i držanje intenzivnih sukoba na minimumu.

Pravilo 4: Budite puni ljubavi

„Dječice moja, ne ljubimo riječju ni jezikom, nego djelom i istinom“ (1. Ivanova 3,18).

Ljubav nikada nije očitija nego kada ju pokazujete za vrijeme sukoba. Božja agape (bezuvjetna) ljubav otkrivena kroz vas može prodrijeti kroz najgora neslaganja. Iskazivanje ljubavi može razoružati nepokajano i tvrdoglavo srce da se pokori Božjem uvjerenju.

Pravilo 5: Budite mudri

„Mudrošću se gradi kuća, i razborom utvrđuje“ (Izreke 24,3).

Mudrost je primjena znanja iz Božje Riječi. Kada muževi i žene u sukobu traže Božju mudrost, tu je ponovna nada za obnovu. Gospodin obilno izljeva ono što treba izgovoriti i ono što treba ostati neizgovoreno.

Pravilo 6: Budite blagi

„Blagost vaša neka je znana svima ljudima! Gospodin je blizu!“ (Filipljanima 4,5).

Oštre riječi i stavovi grade ljutnju na obje strane. Blagost pokazana u stavu i na jeziku učinit će da se vaš supružnik osjeća sigurno. Sigurnost donosi otvorenost, iskrenost i transparentnost jer nema straha od odmazde.

Pravilo 7: Budite iskreni

„Usne ljubi — tko uzvraća riječima jasnim“ (Izreke 24,26).

Ponekad je dijeljenje istine teško jer može pobuditi sukob ili ljutnju. No, istina izgovorena u ljubavi može donijeti iscjeljenje potrebno za odnos i dublji rast. Duh Sveti će vas uvijek potaknuti na davanje iskrenog odgovora.

Pravilo 8: Budite transparentni

„I nema stvorenja skrivena pred Njim, nego je sve golo i razotkriveno očima Onoga kojemu nam je dati račun“ (Hebrejima 4,13).

Budite oprezni sa skrivenim namjerama. Nitko ne voli osjećaj da ga se manipulira u neslaganju. Ostanite osjetljivi na Duha Svetoga i On će vam otkriti prave motive srca za vrijeme sukoba. Vaša transparentnost daje dokaze pobožnog karaktera jer nemate što sakrivati.

Pravilo 9: Budite kratki.

„Mnoštvo riječi ne biva bez grijeha, a tko zauzdava usne svoje, razuman je“ (Izreke 10,19).

Beskrajni govori koji ne daju vašem partneru priliku da komunicira pojačavaju frustraciju u sukobu. Budite razumni i držite se glavnog problema, a ne da skrećete na nebitno i još više iritirate situaciju. Samokontrola je sastavni dio toga da parovi podjednako dijele ono što im smeta.

Pravilo 10: Budite ponizni

„Nego u poniznosti jedni druge smatrajte višima od sebe. Ne gledajte samo svaki na svoje nego neka svatko gleda i na ono što je drugih“ (Filipljanima 2,3-4).

Vaš supružnik je najlakša meta za pogrešno usmjerenu ljutnju i frustraciju. Kada ponizno dozvolite da najbolji interesi vašeg supružnika zauzmu prvo mjesto, tu je milost od Boga da sve ispravi. Ponizan muž ili žena otkriva pravu prirodu nanovorođenog duha za vrijeme kontroverzi.

Budite poput Krista…

U vašem ste braku prvo Kristov ambasador, a tek onda sve ostalo. Vaše dobro ili loše ponašanje u sukobu otkriva dubinu vašeg odnosa s Isusom Kristom. Bit će bezbroj prilika da se odreknete sebe i uzmete svoj križ. Ponekad može biti teško nositi se sa sukobom, ali Duh Sveti će vas voditi i uputiti na pravi put. Najviše nalikujete na Krista kada vaš stav prema vašem supružniku odražava Njegovu požrtvovnu ljubav i milost, osobito za vrijeme nesuglasica.

Autorica: Crystal McDowell; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com