10 neobičnih životinja za koje je teško povjerovati da postoje

Koliko je raznolik životinjski svijet koji je Bog stvorio, potvrđuju u i ove neobične i prelijepe životinje za koje je teško povjerovati da postoje.

Albinizam, odnosno odsustvo pigmenta melanina, nije rijetka pojava u životinjskom svijetu. Međutim, jeste li čuli za melanizam? Melanizam je stanje suprotnu albinizmu i predstavlja pretjeranu pigmentaciju, odnosno nakupljanje melanina, zbog čega su životinje koje imaju melanizam potpuno crne. On se može pojaviti kod mnogih životinja, među kojima su i sisavci, ptice, zmije i gmazovi. Ovo su 10 najneobičnijih i najljepših stvorenja.

1. Crna zmija

Pantherophis obsoletus ili crna zmija je karakteristična za središnje područje Sjeverne Amerike, pripada obitelji smukova i nije otrovna.

2. Crna pantera

Crna pantera je naziv za bilo koju od divljih mačaka koje imaju potpuno crno krzno – crne pantere mogu biti jaguari, gepardi i leopardi.

3. Crni jelen

Iako su izuzetno rijetki u svijetu, iz nekog nepoznatog razloga crni jeleni su u brdima Teksasa čest prizor. Osim potpuno crnog krzna, ove životinje su zanimljive i iz još jednog razloga – vrh njihovog repa je uvijek bijel.

4. Crni pingvin

Mutacija gena odgovornog za boju kožu događa se u “jednom u milijardu” slučajeva kod ovih životinja. Ovaj veličanstven primjerak kraljevskog pingvina koji je zamijenio svoj prepoznatljivi smoking crnim odijelom, slikao je fotograf Andrew Evans iz National Geographica.

5. Crni gušter

Istočni plavojezični skink je vrsta reptila čija je domovina Australija. Njihova najpoznatija karakteristika je jezik kobalt plave boje. Obično su sivkaste, smeđe ili ružičaste boje, a zamislite koliko su egzotična ova dva mališana s melanizmom.

6. Crna vjeverica

Vjeverica je rado viđena životinja i jedini glodavac kojeg i ljudi vole. Zbog mutacije gena odgovornog za proizvodnju melanina, ova mala ljepotica na slici ima potpuno crno krzno umjesto zlatnog.

7. Crni vuk

Ovo je zapravo sivi vuk, i osim boje krzna, ne postoji nijedna karakteristika koja ga razlikuje od ostalih vukova u čoporu.

8. Crna lisica

Crne lisice su ekstremno rijetke, a melanizam se posebno rijetko javlja kod narančastih lisica. Iako nema narančasto-smeđe krzno poput svojih rođaka, ova lija je zadržala jednu njegovu karakteristiku – prepoznatljiv bijeli vrh na repu.

9. Crni tuljan

Izgleda da ni životinje nisu imune na rasizam – ovu foku je njezina obitelj sivog krzna zlostavljala i odbacila kada je imala samo dva tjedna. Srećom, veterinari su joj uspjeli spasiti život i sada se oporavlja dok ne bude potpuno spremna vratiti se u divljinu.

10. Crna zebra

Tko kaže da zebre moraju imati pruge? Ova ljepotica s crnim krznom je uslikana u nacionalnom parku u Namibiji, ali pruge na pojedinim dijelovima tijela nedvosmisleno ukazuju na to kojoj vrsti pripada.