10 stvari koje ime JAHVE govori o Bogu

Dalje je Mojsiju rekao: „Kaži Izraelcima ovako; Jahve, Bog vaših otaca, Bog Abrahamov, Bog Izakov i Bog Jakovljev, poslao me k vama. To mi je ime dovijeka, tako će me zvati od koljena do koljena.“ Izl 3,15

U engleskoj Bibliji Božje ime se gotovo uvijek prevodi sa GOSPODIN (sve velika slova). Hebrejski bi se to ime izgovaralo nešto kao „Jahve“, a izvedeno je od riječi „Ja sam“.

Tako svaki puta kada čujemo riječ Jahve ili svaki put kada vidimo GOSPODIN u engleskoj Bibliji, pomislimo ovo je vlastito ime (kao Petar ili Ivan) izvedeno od riječi „Ja sam“, podsjećajući nas tako svaki put da Bog zaista jeste.

Postoji barem 10 stvari koje ime Jahve, „Ja sam koji jesam“ govori o Bogu:

1. On nikada nije imao početka. Svako dijete pita: „Tko je stvorio Boga?“ Svaki mudar roditelj će odgovoriti: „Nitko nije stvorio Boga. On jednostavno jest. I uvijek je bio. Nema početka.“

2. Bog nema kraja. Kako On nije stvoren, tako ne može ni umrijeti, zato što on jest.

3. Bog je apsolutna stvarnost. Ne postoji stvarnost prije Njega. Ne postoji stvarnost izvan Njega, osim ako On to ne želi i tako ne stvori. On je vječnost. U Njegovim okvirima ne postoji vrijeme, svemir, praznina. Samo Bog.

4. Bog je sasvim neovisan. On ne ovisi ni o čemu što bi Ga učinilo onim što je ili Ga podupiralo ili savjetovalo.

5. Sve ono što nije Bog, potpuno ovisi o Bogu. Cijeli svemir je potpuno sekundaran. Stvoren je po Bogu i ostaje postojati trenutak za trenutkom zahvaljujući Božjoj odluci da postoji.

6. Cijeli svemir je u usporedbi s Bogom ništa. Kontigentna, zavisna stvarnost je prema apsolutnoj, neovisnoj stvarnosti kao sjena prema materiji. Kao odjek u prasku groma. Sve ono čime smo zadivljeni u svijetu i u galaksijama u usporedbi s Bogom je ništa.

7. Bog je nepromjenljiv. Isti je jučer, danas i zauvijek. On se ne može unaprijediti, popraviti. On je postaje nešto. On je onaj koji jeste.

8. Bog je apsolutni standard istine, dobrote i ljepote. Ne postoji neka knjiga zakona u koju gleda da bi znao što je ispravno. Nema almanaha za utvrđivanje činjenica. Nema udruženja koje bi određivalo što je izvrsno i lijepo. On sam je standard onoga što je ispravno, istinito i lijepo.

9. Bog čini ono što želi i to je uvijek ispravno, uvijek je lijepo i u harmoniji s istinom. Stvorio je, osmislio i upravlja svom stvarnošću koja ja izvan Njega. On je sasvim slobodan od bilo kakvih ograničenja koja ne proizlaze iz Njegove vlastite volje.

10. Bog je najvažnija i najcjenjenija stvarnost i osoba u cijelom svemiru. On zaslužuje više zanimanja, pozornosti, divljenja i uživanja nego sve druge stvarnosti, uključujući i cijeli svemir.

Autor: John Piper; Prijevod: Iva Z.; Izvor: Solidjoys.desiringgod.org

NAJNOVIJE!