6 znakova da vaš duh i duša trebaju odmor

Trebaju li vaš duh i duša odmor? Spavanje ne odmara duh niti dušu. Ovaj odmor proizlazi iz ispravnog odnosa s Bogom.

„Samo u Bogu počiva tiho duša moja; od njega mi dolazi spasenje; On je jedini hridina moja i spasenje moje, branik moj, da se ne poljuljam nikada.“ Psalam 62, 1-2,5.

Zahtjevi ovoga života mogu postati preteški za bilo koga od nas. Čini se kao da nas veze, posao, svrha, financije, nepredvidive okolnosti i problemi sa zdravljem duhovno bombardiraju. Kao rezultat toga, vaše duše, umovi i duh mogu osjećati isti stres kao i vaša tijela.

Duša se ne odmara na isti način kao i tijelo. Spavanje ne odmara duh niti dušu. Odmor za dušu dolazi onda kada se obratimo Kristu i zamolimo ga da nam ukloni teret koji nas muči.

Kao što nas Isus poziva u evanđelju po Mateju 11,28-30: „Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.“

Ako ovo čitate i osjećate da duhovno sagorijevate, ali niste u potpunosti sigurni, ovo su 6 znakova na koje treba paziti, a koji vam govore da vam duh treba odmora.

1. Fizička iscrpljenost

Fizička i duhovna iscrpljenost mogu biti dvije potpuno različite stvari, ali kada smo umorni u duši, vjerojatnost je da će nam i tijelo biti umorno. Tijelo, duša i duh tako su isprepleteni da neprestano utječu jedni na druge.

2. Gubitak žeđi za Božjom Riječju

Možda ste jednom bili neopisivo žedni i željni Božje prisutnosti i Riječi, ali taj osjećaj više nije tu. Moguće je da vam nedostaje žeđi za tom duhovnosti i više nemate apetita. Ovo je još jedan znak da vam duša i duh trebaju odmor.

3. Osjećaj udaljenosti od Boga

Jeste li se ikada osjećali toliko daleko od Boga? Sigurni smo da se On nije udaljio od nas, ali mnogo puta taj nam osjećaj može poslužiti kao signal upozorenja da je vrijeme da proaktivno potražimo Isusa i nađemo odmor u Njemu.

4. Gubitak želje za pomaganjem drugima

Teško je pomagati i služiti drugima kada osjećamo da se Bog nije pobrinuo za naše duhovne potrebe. Pomaganje drugima najdjelotvornije je kada se radi iz cijeloga srca, uma i duha koji je potpuno odmoran i zadovoljan u Kristu.

5. Okretanje sebi

Manjak duhovnosti može ponekad nagnati one koji su duhovno iscrpljeni da traže ništa dugo osim svoje osobne zadovoljštine. Ovo može potaknuti ljude da se okrenu sebi zbog manjka ispunjenosti i odmora u Božjoj prisutnosti.

6. Osjećaj nesigurnosti

Beznađe nije samo nedostatak nade, nego i nedostatak dobro potrebnog odmora vašoj duši. Teško je pronaći nadu kada smo umorni. Zato je vrlo važno odmoriti dušu ako želimo nastaviti tražiti nadu u Bogu.

Patrick Mabilog; Prijevod: Ida R.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!