10 upozoravajućih znakova da vašem tijelu nedostaje kalcija

Svaka odrasla osoba trebala bi dnevno unijeti 1000 mg kalcija.

Kalcij je mineral koji je nužan za zdravlje kostiju. Naše ga tijelo treba i za stabilizaciju krvnog tlaka, regulaciju hormona i normalan rad živaca. Nedovoljna konzumacija kalcija može uzrokovati nedostatak kalcija u vašem tijelu, a to se može prepoznati i po nekim simptomima.

Brightside donosi 10 najčešćih znakova po kojima možete prepoznati da vam tijelo treba kalcija.

10. Suha koža

Nedostatak kalcija može biti vidljiv na vašoj koži. Koža obično bude ljuskava i suha. Otkriveno je i da je nedostatak kalcija usko povezan s nastankom ekcema i psorijaze.

9. Umor

Nedostatak kalcija negativno utječe na cjelokupno zdravlje tijela. Ako osjećate ekstreman umor, nedostatak energije, nedostatak volje ili stalan osjećaj tromosti, smanjite unos energetskih pića i pokušajte bolje izbalansirati prehranu.

9. Depresija

Kalcij je ključan i za regulaciju vašeg raspoloženja. Kalcij je prirodni sedativ koji uzrokuje opuštenost. Pravilo je stoga ovakvo – što manje kalcija konzumirate, veća je šansa da ćete se osjećati depresivno i iritirano.

7. Nesanica

Dok spavate razina kalcija u vašem tijelu pada i raste, a najviša je tijekom dubokog sna. Dakle, ako tijelu nedostaje kalcija, vjerojatno nećete imati dubok i kvalitetan san. Ovaj je problem izravno povezan s time što je kalcij odgovoran za proizvodnju melatonina, hormona koji je odgovoran za osjećaj pospanosti.

6. Parestezija

Parestezija označava skupinu neuroloških simptoma koji su povezani s ozbiljnim nedostatkom kalcija. Jedni od simptoma su osjećaj utrnuća oko usta, prstiju na rukama i nogama, trzaji u mišićima, slabiji osjećaj dodira, pa čak i slabije pamćenje i halucinacije.

5. Česte bolesti

Kalcij je važan za održavanje zdravog imunološkog sustava jer pomaže u borbi protiv raznih virusa i bakterija. Nedostatak kalcija smanjuje sposobnost tijela da se bori protiv različitih patogenih napada, a posljedica toga je češće razbolijevanje, prehlade, kašalj i kihanje.

4. Krhki nokti

Kao i vašim kostima, i noktima je potreban kalcij da bi bili zdravi. Kada patite od nedostatka kalcija vaši nokti postaju pretjerano suhi, slabi te se lakše gule i lome. Slabi nokti nisu dovoljno snažni da izdrže udarce, pa se često lome tijekom najjednostavnijih aktivnosti.

3. Teško gutanje

Iako ovo možda iznenađuje, nedostatak kalcija može dovesti do otežanog gutanja. Taj je osjećaj stezanja u grlu rezultat lošeg rada mišića u vašem grlu. U teškim slučajevima može dovesti do grčeva u jednjaku i čudnih promjena u glasu.

2. Zubobolja

Većina kalcija u tijelu sprema se u vašim kostima i zubima, pa su oni prvi koji pate od nedostatka kalcija. Zbog nedostatka ovog važnog elementa vaši zubi mogu početi žutjeti, propadati i boljeti. Osim toga zbog nedostatka kalcija ste skloniji bolestima zubnog mesa.

1. Grčenje mišića

Grčenje mišića butova, listova, ruku i podlaktica može biti jedan od najranijih simptoma nedostatka kalcija. Grčevi mogu biti popraćeni i bolovima u mišićima dok hodate i krećete se. To može dovesti i do grčenja mišića po cijelom tijelu.

Dodatak: kako liječiti nedostatak kalcija

Svaka odrasla osoba trebala bi dnevno unijeti 1000 mg kalcija. Kako biste to postigli, trebate konzumirati tamnozeleno povrće poput kelja, brokule, listova repe i kupus. Važno je jesti i masniju ribu (losos, sardine, skuša, tuna), sir, mlijeko, grah, bademe i sezam.

Da biste pomogli tijelu u apsorpciji kalcija, trebate povećati konzumaciju vitamina D. On se nalazi u bjelanjcima jaja, kamenicama, škampima, gljivama, zobenim pahuljicama i narančinom soku.