NaslovnicaEvanđelje danaLjubi Gospodina Boga svojega i bližnjega svoga kao sebe samoga!

Ljubi Gospodina Boga svojega i bližnjega svoga kao sebe samoga!

Evanđelje dana za petak, 25. kolovoza 2023. godine: Ljubi Gospodina Boga svojega i bližnjega svoga kao sebe samoga! (Matej 22, 34-40)

Čitanje svetog Evanđelja po Mateju

U ono vrijeme: Kad su farizeji čuli kako Isus ušutka saduceje, okupiše se, a jedan od njih, zakonoznanac, da ga iskuša, upita: »Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?« A on mu reče: »Ljubi Gospodina Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svim umom svojim. To je najveća i prva zapovijed. Druga, ovoj slična: Ljubi svoga bližnjega kao sebe samoga. O tim dvjema zapovijedima visi sav Zakon i Proroci.« (Matej 22, 34-40)

Evanđelje dana – komentar

Židovski vođe u Isusovo vrijeme često su se svađali oko važnosti zapovijedi. Neki su smatrali da je svetkovanje subote najvažnija od svih zapovijedi. Drugi su cijenili obrezivanje iznad svega. Neki su, pak, vjerovali, kao što danas vjeruju mnogi Židovi, da se najvažnija zapovijed nalazi u Ponovljenom zakonu 6, 5: “Zato ljubi Jahvu, Boga svoga, svim srcem svojim, svom dušom svojom i svom snagom svojom!”

Dakle, kada zakonoznanac pita Isusa da procijeni pitanje: “Koja je zapovijed u Zakonu najveća?” (Matej 22, 36), možda traži od Isusa da odabere strane u ionako spornoj raspravi.

Isusov odgovor je klasičan. Voljeti Boga je prva stvar, najvažnija stvar. Ali, s njom dolazi i posljedica: voljeti Boga znači voljeti i Božji narod. Drevni rabini su to izrazili na sličan način: “Što je tebi mrsko, ne čini svome bližnjemu. To je cijeli Zakon.”

Što više reći nakon ovoga? Ušutkani, farizeji se konačno povlače iz borbe. Sljedećeg dana kuju plan koji će ukloniti ovog problematičnog proroka i trajno ga ušutkati.

Ključni problem u tumačenju ove dvostruke zapovijedi za naše vrijeme je taj što gubimo iz vida biblijsko značenje ljubavi. Naša kultura poistovjećuje ljubav s intenzivnom emocijom. Volimo čokoladu: ne možemo si pomoći. Volimo film: zabavlja nas ili pokreće. Volimo dečka ili djevojku: oni nas čine sretnima. Volimo supružnika: oni nas upotpunjuju.

No, biblijska ljubav nije pasivna i nije strogo emocionalna. U Starom zavjetu postoje reference na mnoge vrste ljubavi, ali ljubav koju Isus ovdje spominje je ljubav iz Ponovljenog zakona 6, 5, ljubav prema Jahvi. Ova ljubav je daleko od pasivne. To je aktivan odgovor vjernika na Božju ljubav.

Djelatna je i Božja ljubav. Bog odabire (izabire) ljubiti Izrael iznad svih naroda i donijeti svoju ljubav kroz ovaj izabrani narod. Voljeti Boga svim svojim srcem, dušom i umom znači odlučiti odgovoriti Bogu, kao što Bog odlučuje voljeti nas. Osjećaji i emocije ne ulaze u jednadžbu.

Voljeti Boga svim svojim srcem, umom i dušom čini se gotovo nemogućim kada o ljubavi razmišljamo kao o emociji. Kako dočarati osjećaje za nešto nevidljivo kao što je Bog? Ne možemo pogledati u Božje oči, obaviti ruke oko Duha, niti vidjeti Isusovo lice.

Kad bismo mogli, to bi u nama moglo pobuditi duboki osjećaj ljubavi. Ali, zapovjeđeno nam je da volimo neopipljivog Boga. Vjerojatno će neki priznati neuspjeh u osjećaju duboke, trajne naklonosti prema Bogu, koji je dalek i nepoznat. Ipak, ljubav prema Bogu naša je kršćanska dužnost.

PROČITAJTE: Koja je zapovijed najveća?

Isto tako, teško je voljeti bližnjega. Ako je ljubav samo naš pasivni odgovor na osobu pored nas, vjerojatno ćemo biti češće odbojni nego potaknuti na ljubav. Kako netko može legitimno pogledati u lice neprijatelja i osjetiti bezuvjetnu ljubav? To je gotovo nemoguće. Ali, biblijska ljubav nije pasivna. Biblijska ljubav je nešto što radimo. To je dobrota, milosrdno djelovanje koje je i velikodušno i trajno. Ovo je dobra vijest za kršćane. Ljubiti bližnjega kao samoga sebe znači ponašati se prema drugome kao prema bližnjemu. Prema strancu se odnosimo jednako dobro kao prema onima koje emocionalno volimo. To znači da prema onima s kojima smo bliski, prema onima koje ne poznajemo, prema onima koji su možda prljavi ili odvratni, pa čak i prema onima koji nam nanose zlo, možemo postupati prema zakonu ljubavi. Možemo biti milosrdni i milostivi. Voljeti bližnjega kao sebe samoga znači napraviti svjestan izbor i djelovati u skladu s njim.

Vidite kako su ove zapovijedi povezane, “najveća zapovijed” i “druga, koja je ovoj slična”? Kad ljubimo Božji narod, uvijek ljubimo i ujedno Boga.

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Milosrdni Bože, želim još više znati Tvoju volju i prema njoj oblikovati svoj život. Želim dublje znati Tebe i Tvoje puteve. Želim Te ljubiti svim srcem, i svom dušom, i svim umom svojim. Pomozi da moja ljubav prema Tebi i bližnjima raste. U Isusovo ime, amen.