10 znakova na tijelu koje ne smijete ignorirati

Mogu biti pokazatelji odrađenih bolesti!

Vaše tijelo vam govori na svoj poseban način, i važno ga je slušati i prepoznati znakove. Ti su znakovi važni za pravilno funkcioniranje vašeg tijela, a može se raditi o promjeni nekog dijela tijela, ili o čudnim osjećajima.

Brightside donosi 10 znakova na vašem tijelu na koje treba obratiti pozornost, bez obzira na to koliko su čudni.

1. Ružičasta stopala

Proizvođači njege za stopala često obećaju da ćete imati kožu „poput bebine“, ali ako primijetite da su vam noge jako ružičaste, a koža je tanka i naborana, trebali biste otići na pretragu krvi, točnije na provjeru razine šećera. Ovaj simptom može biti znak problema u metabolizmu, pa čak i dijabetesa.

Liječnik kojeg treba posjetiti: endokrinolog.

2. Osjećaj grljenja

Grljenje nije nužno ugodno. Ako se nekada osjećate kao da vas netko prejako grli, ili kao da vas veže oko struka, tijela ili nogu, potrebno je obaviti testove za multiplu sklerozu. Možda ćete imati neugodne osjećaje u rukama i nogama, kao da nosite rukavice ili teške cipele. Osjećaj može varirati od iritacije do boli, ali ne treba ga ignorirati.

Liječnik kojeg treba posjetiti: neurolog.

3. Stanjivanje obrva

Ako primijetite da vam obrve postaju sve tanje, odite kod liječnika i provjerite štitnjaču, jer se možda radi o hipotireoidizmu, tj. poremećaju štitne žlijezde.

Liječnik kojeg treba posjetiti: endokrinolog.

4. Otekli prsti na nogama

Ako imate čistu kožu, bez iritacije i svrbeža, ali prsti na nogama izgledaju kao kobasice, trebali biste posjetiti liječnika. Ovaj bi simptom mogao biti znak psorijatičnog artritisa.

Liječnik kojeg treba posjetiti: dermatolog, reumatolog.

5. Gubitak apetita

Ako doživite iznenadan gubitak apetita i težine, to bi mogao biti znak poremećaja metabolizma. Ako patite od refluksa kiseline, to bi mogao biti znak trajne bolesti.

Liječnik kojeg treba posjetiti: gastroenterolog.

6. Iritacija kože

Ako primijetite da vam je koža iritirana i svrbi, to bi mogao biti znak dijabetesa. No prije nego posjetite liječnika provjerite točku koja svrbi, moguće je da se radi o ugrizu insekta ili alergijskog reakciji na kakav losion, ili lošu tkaninu. Ako ovi razlozi ne mogu objasniti svrbež, posjetite liječnika.

Liječnik kojeg treba posjetiti: endokrinolog.

7. Netolerancija na zatvorene prostore

Ako ste jedna od onih osoba koje u javnom prijevozu i kod kuće otvaraju prozor, ili ako vam je lakše disati vani nego kod kuće i na poslu, moguće je da vam prijeti srčani udar. Potrebno je provjeriti srce, ali i štitnjaču jer je ovaj simptom karakterističan i za hipotireoidizam.

Liječnik kojeg treba posjetiti: endokrinolog, kardiolog.

8. Netolerancija otvorenih prozora

Međutim, ako vam je i po ljeti hladno, trebate provjeriti svoju štitnu žlijezdu. Moguće je da vašem tijelu nedostaje joda, i to može dovesti do hipotireoidizma.

Liječnik kojeg treba posjetiti: endokrinolog.

9. Iznenadna kleptomanija

Iznenadno zanemarivanje zakona i želja da se ukrade nešto maleno, iako si to možete priuštiti, može biti prvi znak demencije. Na žalost, malo je ljudi spremno priznati da imaju ovaj problem i potražiti pomoć. Zato trebate obratiti pozornost na svoje rođake, naročito one starije.

Liječnik kojeg treba posjetiti: psihijatar, neurolog.

10. Promjena vaših noktiju

Ako ste primijetili da vam nokti mijenjaju oblik, ili da su deblji i širi, to može biti znak da imate probleme sa srcem. Ali upamtite i da povećanje noktiju nije bolest po sebi, nego je simptom patološkog procesa u tijelu koji može dovesti do raznih bolesti, pa je dobro obaviti pregled.

Liječnik kojeg treba posjetiti: liječnik opće prakse, kardiolog.