10 žena iz Biblije čije uzore ne treba slijediti

Ovo su žene iz Biblije, koje su jedno razdoblje ili cijeli svoj život, uzori žena koje ne treba slijediti.

Kada se radi o biblijskim ženama, postoje mnoge od kojih možemo naučiti u smislu njihove vjere, poslušnosti i srca za Boga.

Pismo hvali vjeru Abrahamove žene Sare koja je vjerovala u Božje obećanje da će roditi dijete u starosti i od Rahabe, prostitutke koja je sakrila izraelske špijune jer je vjerovala da je njihov Bog onaj koji spašava. (Hebrejima 11, 11; 31)

Isto tako čitamo o Ani, koja je svoje srce izlila Gospodinu usprkos njezinim teškim okolnostima. (1. Samuelova 1, 2-11) i Mariji, Isusovoj majci, koja se predala zahtjevnom zadatku i ostala vjerna. (Luka 1, 26; 2, 35)

No postoji isto tako puno priča u Starom zavjetu koje nam pokazuju što ne raditi, kako ne živjeti i kako se ne ponašati. Evo deset žena iz Biblije koje su, jedno razdoblje ili za cijele njihove živote, uzori žena koje ne treba oponašati.

1. Eva, žena koja nije bila zadovoljna.

Eva je bila žena koja je doslovno imala sve. Ne samo da je bila udana za savršenog muškarca (prije pada), već je imala i dom u prekrasnom vrtu (kojeg nikada nije trebalo pljeviti), bez glasnih susjeda (koji su i ”zabadala”), bez poslovnih pritisaka na nju ili njezinog supruga, bez dugova, bez računa za plaćanje, bez rodbine, bez neposlušne ili zahtjevne djece. Nije čak trebala niti prati rublje. Razmislite o tome. Oni su bili goli prije nego što su sagriješili, sjećate se?

PROČITAJTE: 4 snažne žene i heroine iz Biblije

Ne samo da je Evin život bio savršen, nego je i ona bila savršena i cjelovita u punom smislu. Nije imala problema sa zdravljem, viškom kilograma, vidom ili sluhom, bez ovisnosti i bolnih dijelova tijela.

No iz nekog razloga, to savršenstvo joj nije bilo dovoljno. Eva je poslušala Sotonin prijedlog da postoji nešto više što joj je bilo potrebno i što još nije imala. (Postanak 2, 18; 3,23).

Nemojte biti žena koja vjeruje da mora imati više. Vjerujte ograničenjima koje Bog stavlja u vaše živote za vaše dobro. Inače biste mogli, poput Eve koja je željela još malo više, završiti tako što ćete izgubiti sve.

2. Lotova žena, žena koja je pogledala unatrag.

Bog je zapovjedio Lotu i njegovoj ženi neka napuste grešni grad Sodome te da se ne osvrću inače će biti uništeni zajedno s gradom i svima u njemu. No Lotova žena je žalila. Umjesto da se usmjeri prema novom životu koji je Bog dao njoj i njezinoj obitelji, ona je čeznula za mjestom iz kojeg ju je Bog izbavio. Njezino srce još uvijek je bilo u Gradu grijeha. Pogledala je unatrag i pretvorila se u stup soli. (Postanak 19, 1-26)

Nemojte biti žena koja gleda unatrag prema onome što je imala ili koja čezne za time da se vrati na mjesto iz kojeg vas je Bog jednom izbavio. Umjesto toga, zaboravite prošlost i krećite se prema naprijed, u budućnost koju Bog ima za vas.

3. Jobova žena; žena koja je davala grozne savjete.

Istina, njezin muž je prolazio kroz teško i bolno razdoblje. Ona je bez sumnje osjetila utjecaj kojeg je na njega ostavio gubitak stada, sredstva uzdržavanja, ulaganja, sluga, djece!

Umjesto da bude podrška i utjeha svome mužu ili da se okrene Bogu u svojoj boli i zbunjenosti, ona je dopustila da gorčina zavlada njome i iskalila se na Joba te mu dala najgori mogući savjet koji je izgovoren u povijesti: „Prokuni Boga i umri“! (Job 2, 9) Zanimljivo… upravo to je bilo ono što je Sotona želio da Job učini kao rezultat nevolja koje je Sotona stavljao pred njega. (Job 1, 11)

Dame, možemo biti nježan, potvrđujući glas Duha Svetoga našim muževima ili možemo biti ljuti, optužujući glas Sotone. Znam koji glas ne želite biti. A vi?

4. Mojsijeva žena; žena koja je stvari radila po svom.

Kada je Bog suočio Mojsija zbog njegove neposlušnosti (ili možda nepososlušnosti njegove žene) u vezi obrezanja njegova sina (kao znak poslušnosti Božjem savezu), Mojsijev život je bio u opasnosti. „Ali Sipora pograbi oštar kremen, obreza svoga sina i kožicom se dotakne Mojsijevih nogu: “Zaista si mi ti krvav muž”, reče“. (Izlazak 4, 24-26) Iako su Siporini postupci spasili život njezinog supruga ona je to učinila s jasnim gađenjem.

PROČITAJTE: Što znači kada Biblija kaže da je muž glava ženi?

Neki biblijski učenjaci vjeruju da Sipora, zato što je bila Midijanka, možda nije dopuštala obrezavanje sinova jer nije vjerovala u to. Možda je, zbog zaštitničke, majčine strane odbila dopustiti suprugu da obavi postupak. Kada idemo po svome umjesto da poslušamo Boga uvijek postoji drama. Nemojte biti kraljica drame koja inzistira da bude po njezinom.

5. Rahela, žena koja je željela sve.

Rahela, žena koju je Jakov želio, imala je ispred sebe ljubav, bogatstvo i prosperitetan život. No Rahela nije imala djece. Vjerojatno je mislila da će, ako bude imala djece, imati sve!

Rahelina ljubomora na sestrinu sposobnost da ima nekoliko djece uvelo je Rahelu u vrtlog drame koja je negativno utjecala na njen odnos s mužem, njezinom sestrom i Bogom.

Ironično, Rahela koja je svome suprugu rekla: „podaj mi djecu ili ću umrijeti“, umrla je nakon rođenja svog drugog sina. Jedna stvar za koju je vjerovala da će joj donijeti ispunjenje (rođenje djece) na kraju ju je koštalo života. (Postanak 29, 14-30; 30, 24 i 35, 16-20)

Nemojte biti žena koja je tako očajna da misli kako će ju ono što nema ispuniti, što može dovesti do toga da propustite blagoslove koji su pred vama.

6. Delila, žena koja nije marila za to koga će povrijediti.

Delila je bila zavodnica koja se pretvarala da je zaljubljena u Samsona kako bi ga prodala i obogatila se. Možda joj se sviđala zamisao osobe koju je mogla dobiti i ponoviti, informaciju koju nitko drugi nije znao. Možda je izgubila moral kada je bila zavedena obećanjem hrpetine novca. Bilo kako bilo, napila ga je dovoljno puta da ju je trebao prozrijeti.

Pismo kaže: „Kako mu je svakog dana dodijavala molbama i mučila ga, njemu već dozlogrdje. I otvori joj cijelo svoje srce: “Nikada britva nije prešla po mojoj glavi jer sam od majčine utrobe nazirej Božji. Da me obriju, sva bi me snaga ostavila, onemoćao bih i postao bih kao običan čovjek“. (Suci 16, 16-17) Delila ga je ponovno napila i ostavila da spava na njezinom krilu, kako bi mogla biti ondje i gledati ga dok Filistejci briju njegovu glavu (i tako ga lišavaju snage), vezuju i iskapaju oči. Nakon toga su ga odveli u zatvor. (Suci 16, 1-22)

Neke žene će učiniti sve da iskoriste nekoga i onda to ponoviti, bez obzira koga povrijede. Nemojte biti Delila.

7. Penina, nesigurna žena lažnog osmijeha.

Penina, majka nekoliko djece, provela je godinu za godinom provocirajući Anu, omiljenu ženu svoga supruga koja je bila neplodna. Možda je Penina pokušala utješiti svoje zlo srce provocirajući Anu do suza kako bi se osjećala superiorno, dok je zapravo bila duboko nesretna. (1. Samuelova 1, 1-7)

PROČITAJTE: Žene u Bibliji koje su se borile s neplodnošću

Nemojte stavljati lažne osmjehe ili na Instagram samo stavljati sretne trenutke. Budite realni. Razgovarajte o onome što vas povrijeđuje. Na taj način biste mogli otkriti više prijatelja.

8. Mihala, žena koja je dopustila da ju uništi ogorčenost.

Mihala, kćer kralja Šaula i žena novog nadolazećeg kralja Davida, svjedočila je kako njezin muž javno pleše u donjem rublju, sudila je namjere njegova srca i zbog toga je bila u gorčini.

Ogorčenost prema njezinom mužu ne samo da je utjecala na sposobnost da ima dijete već je ona uništila i njezin brak. (2. Samuelova 5, 16-23) Nemojte biti žena koja u svome srcu ima gorčinu. Bog na to neće blagonaklono gledati.

9. Izabela, žena koja je utjelovila čisto zlo.

Ova vještica i ubojita kraljica otišla je u povijest kao najopakija žena koja je ikada živjela. Potaknula je zlo u svome mužu, kralju Ahabu (1. Kraljevima 21, 25) i na zvuk njezina imena bogobojazni prorok Ilija pobjegao je u pustinju i nadao se da će umrijeti. (1. Kraljevima 19, 1-4) Danas rječnik definira ”Izabelu” kao uvredljiv izraz za ženu koji znači seksualno nemoralna ili manipulativna. Dovoljno rečeno. Ne želite biti takve.

10. Herodijada, žena koja nije mogla podnijeti istinu.

Ova preljubnica i budalasta majka iskusila je bijes nakon što je poruka Ivana Krstitelja ukazala na njezin grešni način života. Stoga je iskoristila svoju kćer kako bi zadovoljila svoju glad za osvetom.

PROČITAJTE: Zašto Biblija zabranjuje ženama da govore u crkvi?

Nakon što je ples njezine kćeri zadovoljio kralja Heroda, Herodijada je rekla svojoj kćeri neka od kralja zahtijeva glavu Ivana Krstitelja na pladnju. On mrtav više ne bi mogao otkriti njezin grijeh. (Matej 14, 1-12; Marko 6, 14-29)

Nemojte pokušavati utišati istinu, čak i ako je bolno čuti ju. Nemojte odbacivati osobu koja otkriva grijeh u vašem životu. Ona vam u konačnici čini uslugu.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!