Foto: sanja gjenero/Freeimages.com

Ljubomora je ukorijenjena u nezrelim i sebičnim željama. “Doista, dok je među vama zavist i prepiranje, zar niste tjelesni, zar po ljudsku ne postupate?” (1 Kor 3,3).

Odlučite voljeti ljude na način koji otklanja osjećaj ljubomore. “Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se” (1 Kor 13,4).

Osjećaji ljubomore nanose štetu samoj osobi. “Nemoj se žestiti na opake, zavidjet nemoj pakosnicima: kao trava brzo se osuše, k’o mlada zelen brzo uvenu. U Jahvu se uzdaj i čini dobro, da smiješ stanovati u zemlji i živjeti u miru.” (Ps 37,1-3).

Izbjegavajte svaki oblik pohlepe. “Ne poželi žene bližnjega svoga! Ne poželi kuće bližnjega svoga, ni njive njegove, ni sluge njegova, ni sluškinje njegove, ni vola njegova, ni magarca njegova, niti išta što je bližnjega tvoga.” (Pnz 5,21). “Ta gdje je zavist i svadljivost, ondje je nered i svako zlo djelo.” (Jak 3,16).

Ljubomora može nanijeti veliku štetu vašem molitvenom životu. “Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega. Ili mislite da Pismo uzalud veli: Ljubomorno čezne za duhom što ga nastani u nama?” (Jak 4,3-5).

Pronađite svoje zadovoljstvo, ispunjenje i mir u Gospodinu, a ne u uspoređivanju sebe sa drugima. “Smiri se pred Jahvom i njemu se nadaj, ne žesti se na onog koji ima sreće, na čovjeka koji spletke kuje.” (Ps 37,7).

Ne divite se opakom koji mrzi Gospodina. “Bezbožnik se pohlepom hvali, lakomac psuje i Jahvu prezire.” (Ps 10,3).

Ljubomora i zavist kvari vlastito zadovoljstvo. “Mirno je srce život tijelu, ljubomor je gnjilež u kostima.” (Izr 14,30).

Ljubomora i zavist su veoma razorni za međusobne odnose. “Jarost je okrutna i srdžba žestoka, a tko će odoljeti ljubomoru?” (Izr 27,4).

Ljubomora i zavist su isprazan trud. “Nadalje iskusih da svaki napor i svaki uspjeh pribavlja čovjeku zavist njegova bližnjeg. I to je ispraznost i pusta tlapnja.” (Prop 4,4).

Spriječite svaki oblik ljubomore i zavisti radi vašeg vlastitog dobra. “Ne hlepimo za taštom slavom! Ne izazivajmo jedni druge, ne zaviđajmo jedni drugima!” (Gal 5,26).

Izbjegavajte društvo opakih ljudi. “Ne zavidi opakim ljudima niti želi da budeš s njima.” (Izr 24,1).

Govorite istinu, i zaštititi ćete se od ljubomore. “Ako u srcu imate gorku zavist i svadljivost, ne uznosite se i ne lažite protiv istine!” (Jak 3,14). Nitko ne zna sve činjenice o situaciji druge osobe.

Strah Gospodnji nas štiti od ljubomore. “Neka ti srce ne zavidi grešnicima, nego neka ti uvijek bude u strahu Gospodnjem, jer imat ćeš budućnost i tvoja nada neće propasti.” (Izr 23,17-18).

Usredotočite se na postizanje onog što možete učiniti za Boga, i ne brinite se što čine drugi.“Nitko neka ne traži svoje, nego dobro drugoga.” (1 Kor 10,24).

Tražite najprije Njegovo kraljevstvo i Njegovu pravednost, i biti ćete manje u iskušenju od napada ljubomornih osjećaja. “Zatim Isus reče svojim učenicima: Zato vam kažem: ne budite zabrinuti za život: što ćete jesti; ni za tijelo: u što ćete se obući. Ta život je vredniji od jela i tijelo od odijela.” (Luka 12,22-23).