Mrzio je svoju majku, a onda je doznao istinu koja ga je slomila!

Godinama je mrzio svoju majku … no onda je doznao istinu koja ga je slomila.

Moja majka je imala samo jedno oko. Mrzio sam je! Bila je sramota za nas. U našoj školi ona je spremala hranu za učenike i učitelje.

Jednoga dana dok sam još bio u toj školi, majka je ušla u moj razred da me pozdravi. Bilo me jako sram. Kako mi je to mogla učiniti?

Ignorirao sam je, uputio joj pogled pun mržnje i pobjegao.

Kasnije su mi se prijatelji iz razreda podrugivali: ”Fuj, tvoja majka ima samo jedno oko!”

Propadao sam u zemlju i želio da moja majka jednostavno nestane. Kad sam je opet vidio, ustao sam i rekao joj: ”Ako od mene budeš radila predmet ismijavanja, bolje ti je da umreš!”

Moja majka nije ništa odgovorila… Nisam zastao niti trenutka da razmislim o tome što sam joj rekao. Bio sam toliko pun ljutnje u sebi, nezainteresiran za njene osjećaje. Želio sam otići iz kuće i nikad više ne imati išta s njom.

PROČITAJTE: POŠTUJ OCA I MAJKU: Koje blagoslove u naš život donosi poštivanje roditelja?

U kasnijem životu učio sam puno i teško. Tako sam dobio priliku otići u Singapur na studij. Posrećilo mi se. Oženio sam se, kupio kuću i dobio djecu. Bio sam sretan sa svojim životom, djecom i svime oko sebe, mada sam nastavio živjeti u stranoj zemlji. Ali jednoga dana, moja majka je došla da me posjeti. Nije me vidjela godinama, niti je ikad vidjela svoje unuke. Pojavila se na vratima. Moja djeca su je počela ismijavati. Ja sam se izderao na nju zato što se samo tako pojavila, nepozvana. Vikao sam na nju: ”Kako si se usudila doći do moje kuće i plašiti mi djecu? Goni se odavde, odmah!”

Majka je samo tiho odgovorila: ”Oprostite, mora da sam pogriješila kuću” i nestala. I onda, jednoga dana, nakon nekoliko godina, pismo je došlo do moje kuće. Pozvan sam nazad u svoj rodni kraj radi godišnjice mature. Slagao sam ženi da moram ići na poslovni put. Poslije proslave, iz neke radoznalosti, svratio sam do našeg starog doma. Kad su me vidjeli, susjedi su mi rekli da je majka umrla. Ni jednu suzu nisam pustio. Predali su mi jedno pismo za koje su rekli da je od nje. Napisala je:

”Moj dragi sine, mislila sam na tebe cijelo vrijeme. Oprosti što sam došla do tvoje kuće i preplašila tvoju djecu. Bilo mi je drago kad sam čula da si uspio u životu i da ćeš doći ovamo na proslavu mature. Ja možda neću moći ni izići iz kreveta da te vidim. Žao mi je što sam ti uvijek bila teret i sramota. Vidiš, kada si bio dijete dogodila se jedna nesreća u kojoj si izgubio jedno oko. Kao majka, nisam mogla podnijeti da odrastaš bez jednog oka. Doktori su te pregledali i rekli mi da je moguće. Ja sam ti onda dala jedno oko. Bila sam tako ponosna da moj sin vidi svijet za mene, s tim okom. S ljubavlju, za tebe uvijek… Tvoja majka”

NAJNOVIJE!