Što točno znače ove velike riječi: PUT, ISTINA i ŽIVOT?

Što točno znače Isusove velike riječi: ”Ja sam Put, Istina i Život” upućene svakoj osobi koja Ga želi slijediti?

Isusov poziv upućen svakom čovjeku glasi: ”Slijedi me!” Onima koji pitaju zašto, kamo i kako, On odgovara: ”Ja sam Put, Istina i Život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni.”

Velikih li riječi: PUT, ISTINA, ŽIVOT. Što one znače?

ISUS JE PUT.

Put koji vezuje Boga i čovjeka nije zakon, nakon određene norme ponašanja, pa čak ni religiozno uvjerenje. Taj Put je osoba, Isus Krist, Božji Sin, Spasitelj svijeta. Znati put znači poznavati Isusa, ići putem znači držati se Njega. On je Put u dvostrukom smislu te riječi: Objavitelj Oca, put od Boga k čovjeku pa odatle i Izbavitelj čovjeka, put čovjeka k Bogu. Nije Isus jedan od putova – On je Put, jedini Put.

ISUS JE ISTINA.

Na sebe je mislio kad je rekao: ”Upoznat ćete Istinu i Istina će vas osloboditi.” Pilat je pitao: ”Što je isina?” Isus odgovara: ”Ja sam Istina.” Istina nije nešto, već Netko. Isus je poosobljena Istina, pouzdana vječna Riječ koja je tijelom postala i među ljudima se ušatorila. On nije samo učitelj istine – On je Istina. Oni koji Isusa poznaju Istinu znaju.

VIDI OVO: Zašto je Isus rekao da je On Put, Istina i Život?

ISUS JE ŽIVOT.

On reče: ”Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.” On je tvorac, darivatelj i održavatelj života. On je izvor života: fizičkog i ovdašnjeg, duhovnog i vječnog. Oni koji se Njemu obraćaju u Život ulaze, Život primaju, Životom se napajaju. Oni koji Njega slijede ne životare više, oni žive, jer Isus je život.

”Slijedi me: Ja sam put, istina i život. – Bez mene ne može se ići; bez istine nema spoznaje; bez života se ne živi… – Ja sam siguran put, neprevarljiva istina, beskonačni život. Ja sam najispravniji put, najviša istina, istinski život…” (Toma Kempenac, Nasljeduj Krista).

Put koji vodi k Bogu, Istina koja oslobađa i Život koji omogućuje zajedništvo: Tko s Puta zaluta, Istinu ne prihvati i Život izgubi – promašio je cilj. Isus je Put zato što je Istina i Život, On je istiniti i živi Put.

Autor: Peter Kuzmič

NAJNOVIJE!