Nemojte uvijek slijediti svoju savjest

Vaša savjest je vaša svjesnost o tome što vjerujete da je ispravno i pogrešno. To je općenito pouzdan instrument, tako da biste u pravilu trebali slijediti svoju savjest.

Ali opća pravila imaju iznimke. Taj glas u vašoj glavi nije nužno Božji glas. Ponekad vaša savjest može biti teološki pogrešna. To je bio slučaj s kršćanima u Rimu sredinom prvog stoljeća. Neki od tih kršćana imali su slabu savjest u tri specifična područja:

  1. Jeli su samo povrće (Rimljanima 14,2.21).
  2. Držali su do nekih dana više nego drugi kršćani (Rimljanima 14,5a).
  3. Suzdržavali su se od vina (Rimljanima 14,21; vidi također Rimljanima 14,17).

Dakle, možete imati slabu savjest u određenom području – to jest možete biti teološki neispravni po određenom pitanju (ali ne u smislu krivovjerja).

Izrazi „jaki“ i „slabi“ u Rimljanima 15,1 znače da je snažna savjest poželjnija od slabe. Zar ne biste htjeli da je vaša savjest biblijski informirana koliko god je to moguće?

Podešavanje vaše savjesti

Prijelaz iz slabih u one koji su jaki po određenom pitanju zahtijeva podešavanje vaše savjesti. Baš kao što možete podesiti sat ili kazaljku koja je malo netočna, svoju savjest možete uskladiti sa standardom Božje Riječi tako da funkcionira ispravno.

Kako dakle znate razliku između toga kada griješite protiv svoje savjesti i podešavanja svoje savjesti?

  • Griješite protiv vlastite savjesti kada vjerujete da vaša savjest govori ispravno, a ipak odbijate poslušati.
  • Podešavate svoju savjest kada vas Krist, Gospodin vaše savjesti, uči po Bibliji da vas vaša savjest upozorava o tome da niste ispravni po određenom pitanju, stoga odlučujete ne slušati više vlastitu savjest po tom pitanju.

Pretpostavimo da vas vaša savjest osuđuje kad jedete slaninu. Mislite kako kršćani danas još uvijek moraju slijediti Mojsijev zakon u vezi hrane. Teološki ispravno gledište jest da je slanina hrana u kojoj kršćani pod novim savezom mogu uživati na slavu Božju. No, ako mislite da je pogrešno jesti slaninu, onda griješite ako jedete slaninu.

No, možete podesiti ili prilagoditi ili uvježbati svoju savjest na način da slanina nije više tabu za Božji narod (Marko 7,18-19; Rimljanima 14,17; 1. Korinćanima 8,8). Čak i nakon što ste uvjereni da nije grešno jesti slaninu, vaša vas savjest može upozoriti kada prvi puta jedete slaninu. No, ignoriranje tog upozorenja ne vrijeđa vašu savjest, već ju podešava pod Kristovim vodstvom.

Biblijski primjer

Bog je milostivo uključio u Bibliju primjer nekoga tko podešava svoju savjest upravo po ovom pitanju: Petar u Djelima 10,9-16. Bog je Petru dao viziju o nekim vrstama životinja koje je Stari zavjet zabranjivao Židovima da jedu. Gospodin Isus je zapovjedio Petru: „Zakolji i pojedi!“ Petrova slaba savjest se bunila protiv ove zapovijedi: „Nipošto, Gospodine! Jer nikad ne pojedoh ništa pogano ili nečisto.“

Kada je došlo do toga da jede nečiste životinje i druži se s poganima, Petrova vjera je bila slaba. No, zbog toga što mu je sam Krist zapovjedio, morao je podesiti svoju savjest kako bi imao vjeru u prihvaćanju hrane i ljudi koje prije nije mogao prihvatiti.

To je razlika između toga da griješimo protiv svoje savjesti i podešavanja svoje savjesti.

Autor: Andy Naselli; Prijevod: Vesna L.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!