Hoće li u Jeruzalemu uskoro biti sagrađen židovski hram kao znak posljednjeg vremena?

Neka buduća proročanstva govore o židovskom hramu koji će postojati u Jeruzalemu tijekom posljednjih dana ovog svijeta. Primjerice, kada je Isus govorio o budućim događajima, mislio je na vrijeme „kada dakle vidite gnusobu opustošenja — prorečenu po proroku Danielu — kako stoji na svetome mjestu“ (Matej 24,15). Da bi se to dogodilo, hram mora postojati i biti oskrnavljen (vidi također Daniel 9,27).

Druga Solunjanima 2,3-4 također navodi: „Neka vas nitko ne zavede ni na koji način; jer taj dan neće doći ako najprije ne dođe otpad i otkrije se Čovjek grijeha, Sin propasti, koji se protivi i uzdiže sebe iznad svega što se zove Bog ili svetinja, tako te i u hram Božji kao Bog sjedne praveći se da je Bog.“

Ovi stihovi isto tako opisuju budućeg zlog vođu koji će zasjesti u židovski hram i prozvati se Bogom. Budući da se to još uvijek nije dogodilo, misli se na budući židovski hram.

Međutim, glavni problem sa židovskim hramom jest u tome da je povijesno mjesto trenutno lokacija muslimanske Kupole na stijeni. Neki bibličari smatraju da je „pravo“ mjesto izvornog židovskog hrama pored Kupole na stijeni, te da zajedno mogu postojati u nekom trenutku u budućnosti.

Drugi smatraju, uzimajući u obzir tradicionalnu lokaciju, da će se nešto morati dogoditi Kupoli na stijeni kako bi se omogućio prostor za taj budući hram.

Također je fascinantno djelo Hrama Instituta u Izraelu. Ova grupa je marljivo pripremila nacrte i sve postavke potrebne za brzu ponovnu izgradnju židovskog hrama. Budući da biblijsko proročanstvo predviđa da će se skrnavljenje hrama dogoditi nakon tri i pol godine Nevolja, hram mora biti izgrađen prije tog vremena.

Danas se nuklearne elektrane izgrađuju u tri godine, stoga je sasvim moguće uz modernu tehnologiju i napredno planiranje Hrama Instituta da ga se obnovi u tom razdoblju.

Iako samo Bog zna tijek ovih događaja, Biblija jasno kaže da će budući židovski hram postojati. Možda ne razumijemo kako će se hram ponovno sagraditi, ali Bog je svakako sposoban donijeti promjene u svijetu kako bi se Njegov plan ispunio.

Ono što je važno zaključiti po ovom pitanju jest da se svi ti budući događaji mogu dogoditi veoma brzo. Biblija poziva ljude da danas dođu Isusu i budu spašeni (2. Korinćanima 6,2). Nadalje, oni koji su već vjernici trebaju živjeti sveto i nastaviti dijeliti Krista s drugima (Matej 28,18-20).

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!