Ovo je molitva koju Bog želi čuti iz naših usta

Koju molitvu Bog želi čuti iz naših usta? On ne želi da nagomilavamo dojmljive fraze. Ne želi da se koristimo riječima ne razmišljajući o njihovom značenju.

On želi da s Njim jednostavno razgovaramo kao s ocem ili prijateljem – iskreno, s poštovanjem, osobno, ozbiljno. Jednom sam čuo neku osobu da tako postupa u trenutku kada sam to najmanje očekivao.

Bio sam na konferenciji na kojoj je bilo mnogo uglednih kršćanskih vođa. Konverzacija je bila intenzivna; morao sam se naprezati da bih mogao pratiti teološka i filozofska pitanja o kojima se raspravljalo.

Došlo je vrijeme ručka i okupili smo se u obližnjem restoranu ”Rupa u zidu”. Jedan profesor s teološkog fakulteta zamoljen je da se pomoli. Kad smo prignuli glave, pomislio sam: ”Ova će molitva zvučati kao teološko predavanje.”

Teolog je počeo: ”Oče”, rekao je, ”volim što sam danas živ. I volim sjediti s braćom u ‘Rupi u zidu’, jesti dobru hranu i razgovarati o kraljevstvu. Znam da si za ovim stolom, a ja sam radostan. Želim ti pred ovom braćom reći da te volim i da ću za tebe učiniti sve što od mene zatražiš.”

Nastavio je tako govoriti još minutu ili dvije. Kad je rekao ”Amen”, ja sam pomislio: ”Ja još trebam rasti.” Njegova mi je iskrena molitva pokazala kako često molim uz pomoć ”automatskog pilota”. Ali Boga ne zanimaju standardne fraze. Psalam 62,7 kaže: ”Pred njim srca izlijevajte.” Govorite mu. Kažite: ”Gospodine, evo ovako se danas osjećam. Nedavno sam razmišljao o ovome. Zabrinut sam zbog onoga. Potišten sam zbog ovoga. Sretan sam zbog onoga.” Iskreno razgovarajte s Ocem.

Autor: Bill Hybels; iz knjige ”Molitvom do duhovnog zdravlja

NAJNOVIJE!