5 najčešćih pogrešaka u prijateljstvu koje trebamo izbjegavati

Svi činimo pogreške. Donosimo najčešće pogreške u prijateljstvu koje bismo trebali izbjegavati.

U svijetu gdje žene mogu izbrisati prijateljstvo jednim prstom, kako pronaći prijateljstvo koje će trajati? Možda tako što ćemo prvo mi postati dobri i stalni prijatelji.

Zato, umjesto da uskočite u prijateljstvo s ruksakom punim očekivanja, bitno je da zastanemo i odlučimo što nećemo učiniti ovaj put.

Slijede 5 pogrešaka u prijateljstvu koje smo svi učinili i neki prijedlozi kako ih izbjeći:

1. Pretpostavka da prijatelj može biti sve što nam je potrebno kad god nam je to potrebno.

Ako smo stalno razočarani ako naši prijatelji ne ispunjavaju našu potrebu za ohrabrivanjem, problem može biti što očekujemo vrstu potvrde koju nam oni ne mogu dati. Vrstu potvrde od osobe kojoj je ponedjeljak loše započeo i već se osjeća uznemireno zbog djece ili roka koji mora ispoštovati na poslu. Umjesto toga, mi moramo pokazati naš identitet u prijateljstvu, a ne da tražimo identitet od prijatelja. Početak prijateljstva ukorijenjenog u vjeri, obitelji i našem identitetu je najzdraviji način početka prijateljstva.

2. Zaboravljamo da svi donosimo neki teret u prijateljstvo.

Bilo da nam se sviđa ili ne, svi mi donosimo neki teret s nama u naša prijateljstva. I moramo se podsjetiti da nismo odgovorne za prtljagu koje druge žene nose sa sobom. Ali to će utjecati na nas i trebale bi biti spremne da će prtljagu kad-tad eksplodirati u neprikladno vrijeme, kada ste samo htjele da se dogovorite za datum kada će se vaša djeca igrati, a umjesto toga se nađete u mračnom i čudnom razgovoru koji niste očekivali. Na kraju dana, nije vaš posao da popravljate svoje prijatelje. Vaš posao je da ih volite i održavate zdrave granice koje će vam značiti.

PROČITAJTE: Što je pravo prijateljstvo prema Bibliji?

3. Nerealna očekivanja od prijateljstva

Ne možemo se povezati s drugom osobama kada mi postavljamo uvjete. Zato je bitno da otkrijemo često nerealistična očekivanja koje donosimo u prijateljstvo – i kako nas to može razočarati i prije nego što je prijateljstvo započelo. Moramo žrtvovati našu dugu listu želja, prohtjeva i očekivanja. Moramo je položiti i biti voljni da je u potpunosti okrenemo naopako. Zgazimo. Preuredimo. Najbolja prijateljstva vas ne pokušavaju staviti u uski kalup, već vam dopuštaju da budete ono što zaista jeste, bez ikakvog gušenja.

4. Nedozvoljavanja da se prijateljstvo produbi

Ako želimo pravo prijateljstvo koje će biti dublje od obične ljubaznosti ili engleske konverzacije, moramo biti spremni priznati kroz što prolazimo. Moramo biti spremni pozvati prijatelje da dođu čak i kada nam nije do društva. Moramo žrtvovati lijepu sliku koju smo izgradili o drugima i o sebi. I moramo na pitanje “Kako si?” odgovoriti istinito, umjesto s uobičajenim “Dobro sam.”

5. Briga o tome što će naši prijatelji misliti o nama, umjesto da im vjerujemo dovoljno da im pokažemo tko smo

Za mnoge žene, izbor biti povezane je u izravnom sukobu sa opsesijom o savršenstvu. Ako kuća mora biti čista, ako sve rublje mora biti sklonjeno, pod usisan i svijeće zapaljene prije nego što nam bude udobno pozvati nekog, nikad nećemo uspjeti. Jer nitko nema uvijek vremena za to.

Ovaj standard znači da ćemo uvijek biti toliko zauzete čisteći i pripremajući se, zaboravljajući da je prijateljstvo najbolje kada pokažemo sebe u istinitom svjetlu. Ako stavljamo preveliki pritisak na izgled – kuće ili nas samih – na kraju ćemo se umoriti od sve te frustracije i zauzetosti da ćemo se srušiti na kauč i reći: “Jednostavno nije vrijedno toga!”

Jer nije. Zato što prijateljstvo ne znači zabavljanje druge osobe. Ne, prijateljstvo bi trebalo ličiti na tajice – udobne, stare, iznošene i umrljane. Mislim da možemo to. Mislim da je bolje nego što mislimo. Ali započinje našom spremnošću da otvorimo vrata, bez obzira jesmo li dotjerani ili ne. Počinje priznanjem da naša težnja za savršenstvom nije dar nikome. Pravo prijateljstvo će inzistirati da prođe kroz ta vrata savršenstva i tražit će dok ne nađe taj ormar ili ladicu punu smeća, a onda će ga otvoriti.

PROČITAJTE: Koji su sastojci važni za pravo prijateljstvo?

I ako smo spremni – spremni položiti naša očekivanja i otvoriti naša vanjska vrata i naša srca, baš takvi kakvi jesmo, istina je da i dalje možemo biti povrijeđeni. I dalje se možemo razočarati. Ali kao što me draga prijateljica podsjetila ovog jutra – “Vrijedno je toga i Bog mora biti u tome.”

Dragi prijatelji, postajemo prijatelji tako što priznajemo naše mane te uklanjamo naše barijere, i to ne zato što nam je obećano da nikada nećemo biti povrijeđeni. Radimo to predani istini da iako bi nas prijateljstvo moglo povrijediti, pozvani smo da volimo druge ljude. Tako da se hrabro, ranjivo i namjerno odlučujemo na ljubav. Kao što nam je Isus i pokazao.

Jedan od najtežih zadataka na koji smo pozvani je voljeti druge ljude. Jedan dan, jednu ženu, korak po korak.

Potrebno nam je vrijeme da shvatimo što je prijateljstvo. Ne zato što je lako, već zato što je potrebno.

Autorica: Lisa-Jo Beker; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Incourage.me 

NAJNOVIJE!