Izliječite dijabetes biljkama: Ovi recepti vam mogu pomoći u liječenju šećerne bolesti!

Dijabetes se danas ubraja među najčešća endokrina oboljenja, a evo kako vam priroda može pomoći u borbi s tom bolešću.

Šećerna bolest se najčešće javlja u starijoj životnoj dobi kao posljedica općih degenerativnih i sklerotičnih promjena u organizmu (koja zahvaćaju i gušterača, a kod mladih osoba može nastati uslijed genetskih poremećaja ili oštećenja gušterače kod određenih zaraznih oboljenja.

Liječenje – recepti:

1. Ljekovito djelovanje lista borovnice ovisi o načinu skupljanja. Ono se smije skupljati samo prije nego što plod sazrije. List borovnice, ukoliko se bere u pravo vrijeme, predstavlja klinički provjereno sredstvo protiv šećerne bolesti. Smatra se dokazanim da mirtilina, koji se nalazi u listu borovnice prije nego što njen plod sazrije, ne samo da smanjuje izlučivanje šećera nego može sasvim izliječiti bolest. Zato se mirtilina iz lista borovnice s pravom naziva “biljnim inzulinom”. Unatoč ovim izvanrednim osobinama, liječenje čajem od lista borovnice ne smije se provoditi bez liječničke kontrole.

2. Za snižavanje razine šećera u krvi preporuča se i celer.

3. Stari narodni lijek je i rasol od sirovog kiselog kupusa, kao i svježa mrkva, koju treba jesti svakoga dana. U iste svrhe može poslužiti crni i bijeli luk, kada se stave na kruh.

4. Maslačak se na livadama i njivama bere u rano proljeće, čim nikne. Treba ga odsjeći do korijena, dobro oprati i upotrijebiti kao prvu proljetnu salatu. Postoji maslačak sa sokom karakterističnim za zelenu travu i, druga vrsta, sa žućkastim mliječnim sokom. Ovaj drugi je ugodnijeg okusa i topljiviji. U proljeće, dijabetičari bi svakodnevno, u podne i navečer, trebali jesti ovu salatu. A onda, kada je krajem travnja i početkom svibnja maslačak u punom cvatu, za svakog dijabetičara je vrijeme da otpočne četverotjedni kuru za snižavanje razine šećera u krvi.

Stabljiku treba brati zajedno s cvijetom, oprati, i tek nakon pranja odbaciti cvijet. Ako dijabetičar jede 10 do 15 stabljika maslačka dnevno, može računati na potpuno normaliziranje razine šećera. U početku, stabljike imaju gorak okus, ali on kasnije nestaje.

IZVOR:Kurir.rs

NAJNOVIJE!