Oporavlja kosti i mozak, liječi bolesti crijeva: Samo jedna šaka je dovoljna!

Šumske jagode su samo jedna od 400 do sada poznatih vrsta jagoda u svijetu. Svaka od tih jagoda ima svoje ljekovite moći, ali narodna medicina u ljekovite svrhe najradije preporučuje šumske jagode.

Iako su plodovi obične šumske jagode znatno sitniji od domaće jagode, treba znati da u sebi ipak sadrže mnogo veću koncentraciju hranljivih i ljekovitih tvari. Zbog svog prelijepog izgleda, mirisa i okusa, šumska jagoda spada u najomiljenije divlje biljke.

Ovo voće je bogato vitaminom C – jedna šaka šumskih jagoda zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom! Pored toga sadrži vitamine B skupine, vitamin E, karoten, flavonoide, željezo, kalcij, kalij, fosfor, mangan, tanin… Samo prisustvo mangana u jagodama povoljno utječe na kompletan metabolizam, mozak, živčani sustav, krv i koštanu masu.

Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu, koja sprječava prelazak zdravih stanica u maligne. Da bi se što bolje sačuvale hranjive i ljekovite tvari, šumske jagode treba prati samo na kratko, nikako pod jakom mlazom vode i to neposredno prije jela.

Jagoda kao lijek preporuča se za liječenje zatvora i tegoba koje se nazivaju “lijena crijeva”, zatim za liječenje reumatizma, jetre, anemije i nervoze. Šumske jagode uspješno otklanjaju simptome proljetnog umora, pročišćavaju organizam, njeguju kožu lica i tijela, a mogu ih upotrebljavati i dijabetičari. Jedina mana ovog voća jeste ta da kod osjetljivih osoba može izazvati alergijsku reakciju.

Za proljetno čišćenje organizma, kao i protiv kamenca (pijeska) u bubrezima i žučnoj kesi, poželjno je svakog dana u periodu od 30-45 dana pojesti po 1 kilogram šumskih jagoda. Još je bolje ukoliko se pasiraju i pomiješaju s jogurtom ili sokom od limuna. Preko zime dobro će doći i sok od šumskih jagoda.

Čaj od lišća šumske jagode čisti krv, jetru, bubrege i umiruje živčani sustav. Za njegu lica priprema se maska ​​od šumskih jagoda, tako što se desetak plodova ove jagode ispasira i pomiješa s malo mlijeka. Drži se na licu 2-3 sata ili još bolje tijekom cijele noći, a ujutro ispere mlakom vodom. Ova maska ​​čisti i osvježava lice, a koži daje lijep ten.

Šumske jagode pospješuju cirkulaciju, pa mogu biti i dobar saveznik u borbi protiv celulita. Beru se od svibnja do kolovoza.

NAJNOVIJE!