Jesu li mikročipovi pod kožom žig Zvijeri?

Vidio sam vijest koja mi je privukla pažnju, i učinila da se zapitam je li moguće da se biblijsko proročanstvo ispunjava u naše vrijeme.

Skoro dvadeset godina je prošlo otkako sam napisao knjigu koja uspoređuje glavne poglede koje kršćani imaju o Kristovom dolasku, i mislim da bi trebali biti oprezni na “tumačenje novosti”.

Ipak, Knjiga Otkrivenja govori o “zvijeri na zemlji” – i o glavnom pomagaču zvijeri – Antikristu koji dolazi: “Ona postiže da se svima – malima i velikima, bogatima i ubogima, slobodnjacima i robovima – udari žig na desnicu ili na čelo, i da nitko ne mogne kupovati ili prodavati osim onog koji nosi žig s imenom Zvijeri ili s brojem imena njezina.”(Otkrivenje 13,16-17).

Onda sam ovog jutra pročitao da po prvi put u američkoj povijesti, tvrtka iz Wisconsina dobrovoljno dopušta svojim zaposlenicima ugrađivanje mikročipa (veličine zrna riže) na ruku (ispod kože između palca i kažiprsta), kao zamjena za kreditnu karticu.

Zato sada, umjesto da svoje grickalice iz automata na poslu plaćaju kreditnom karticom ili mobitelom, 50 zaposlenih se složilo da im se ugradi mikročip te plaćanja izvršavaju približavajući ruku skeneru, o čemu smo već pisali.

Tvrtku o kojoj se radi, Three Square Market, vodi Todd WESTBY koji je rekao: “Ovo je sljedeća stvar koja će se neizbježno dogoditi, i mi želimo biti dio toga.”

Kada je Ivan napisao knjigu Otkrivenja prije nekih 2.000 godina, nije mogao imati nikakvu ideju o razvitku tehnike kroz stoljeća, uključujući i ovaj, za koji mnogi misle da je sredstvo kojim se ispunjava proročanstvo.

S druge strane, moramo biti oprezni da se ne uhvatimo u apokaliptički alarm. Rečeno nam je da će se Isus vratiti 1988., pa 1994., onda 2012. i tako dalje, ali takva predviđanja su se pokazala pogrešnim. Svjetske vođe od Mihaila Gorbačova do Ronalda Reagana su lažno optužene da su Antikrist. Strahovi o mikročipu su palili proročka nagađanja godinama, ali mnogi biblijski znanstvenici naglašavaju da Otkrivenje ne ukazuje na neku nenamjerno usvojenu tehnologiju, već simbolično govori o onima koji svoju sudbinu identificiraju kao protivnici Krista zbog društvenog odobravanja.

Sam Isus je rekao da nijedan čovjek ne zna ni dan ni sat Njegova povratka, ali bi uvijek trebali biti spremni.

Apsolutno sam uvjeren da se Isus Krist vraća jednog dana, kao što je povijesno kršćanstvo vjerovalo tisućljećima, i nisam sam. Pew anketa iz lipnja 2010. se usredotočila na to hoće li se Isus vratiti u narednačetiri desetljeća: “41% Amerikanaca vjeruje da će se do 2050. Isus Krist vratiti, sigurno (23%) ili vjerojatno (18%) vratiti na zemlju.”

Ispunjava li se Knjiga Otkrivenja u naše vrijeme? Otkrivenje je jedna od najaviše pogrešno shvaćenih knjiga u Pismu. Jean Calvin je napisao komentare za svaku knjigu Biblije, ali je namjerno odbio napisati za Knjigu Otkrivenja. Navodno je rekao: “Istraživanje Knjige Otkrivenja ili izludi čovjeka ili ga ostavi sluđenim.”

G. K. Chesterton je jednom rekao: “Iako je Sv. Ivan evanđelist vidio mnoga čudovišta u svojoj viziji, nije vidio stvorenja tako divlja kao svoje komentatore.”

Ali Otkrivenje, napisano da ohrabri progonjene kršćane, nam pokazuje da je Isus Kralj nad Kraljevima i Gospodar nad Gospodarima. Bez Knjige Otkrivenja ne bi smo imali Hendelovu “Hallelujah”. Riječi za to remek djelo nad remek djelima su došle ravno iz Otkrivenja: “Uspostavljeno je nad svijetom kraljevstvo Gospodara našega i Pomazanika njegova i kraljevat će u vijeke vjekova!” (Otkrivenje 11,15).

Bez obzira da li ova priča o kupnji čipsa u sobi za odmor s mirkočipom ugrađenim u ruci ima neke veze s Kristovim povratkom, nalazim veliku utjehu u spoznaji da će se jednog dana Isus vratiti.

Radio propovjednik Chuck Swindoll nam daje sjajan uvid u život iščekivanja Kristovog povratka: “Postoji nešto o Kristovom skorom povratku koji potpaljuje našu obazrivost i drži nas uključenima … Ono što trebamo je ravnoteža. Moramo biti informirani i svjesni, te misliti da se to može dogoditi svakog trenutka, ali i da živimo odgovornim životom kao da se Njegov povratak neće dogoditi u naredne dvije, tri generacije.” Možda i duže.

Autor: Jerry Newcombe; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today

NAJNOVIJE!