10 znakova da imate idola s kojim vrijeđate Boga, a da toga niste ni svjesni

Imate li idola s kojim vrijeđate Boga? Koji znakovi na to ukazuju?

Mnogi od nas krše prvu i drugu Božju zapovijed s idolima koje imamo u životu, a toga često nismo ni svjesni. Je li nešto od ovoga vaš idol?

Budimo iskreni, svatko od nas ima neku svoju strast. Bilo da je riječ o karijeri, hobiju, materijalnim dobrima ili o vezi. Imaš nešto od čega ti srce pjeva, nešto ili nekoga, može se reći, što voliš više od ičega na ovom svijetu.

Isus Krist – jedini idol

Od najmanjih nogu učimo – kad nešto ili nekoga volimo to trebamo činiti svim srcem, u to trebamo sve uložiti. No, ako nisi oprezan, ta se ljubav ili strast lako može pretvoriti u idolopoklonstvo.

Mnogi od nas vole slavne osobe, ugledamo se u njih pa čak ih i oponašamo. No ipak, koliko god su nam dragi, trebamo biti oprezni da nam ne bi postali idoli. Jedini idol treba biti Isus Krist. On mora biti na prvom mjestu.

Koje mjesto zauzima Bog u našem životu?

Danas ti postavljam ovo pitanje: „Gdje se Bog nalazi u tvom životu? Je li na prvom, drugom, trećem mjestu, ili bi bolje pitanje bilo, je li on uopće među prioritetima u tvom životu?“

U Matejevom evanđelju (Mt 22,36) jedan farizej Isusu postavlja pitanje: „Učitelju, koja je zapovijed najveća u Zakonu?“

Isus odgovara da je to ljubav prema Bogu svim srcem, svom dušom i svim umom, predati se Bogu potpunom i nepokolebljivom odanošću.  Bog je ljubomoran i ne želi nas dijeliti ni s kim i ni s čim. Ponekad nam je odnos s Bogom posljednja rupa na svirali, a možda toga nismo niti svjesni. Ne ulažemo sebe posve u to kao u sve ostalo.

VIDI OVO: Zašto Bog osuđuje idolopoklonstvo?

Ovo je 10 znakova da ti je netko ili nešto idol:

1. Pronalaziš svoju vrijednost i cijenu u njima jer ti daju status, popularnost i moć.

2. Osjećaš prazninu kad zamišljaš svoj život bez njih.

3. Kad im nisi blizu, samo o njima razmišljaš. Cijelo vrijeme.

4. Često imaš dojam da oni daju svrhu tvom životu. Bez njih ti ne postojiš. Zvuči li ti to poznato?

5. Oni imaju presudan utjecaj na način kako se osjećaš i razmišljaš o sebi. Imaju potpunu kontrolu nad tvojim samopouzdanjem.

6. Posvećuješ im većinu vremena. Kad bi mogao, provodio bi svaki tren s njima. Kao što izreka kaže: „Jedeš, spavaš i dišeš“ ih.

7. Sve postavljaš prema njima. Boga nastojiš ugurati bilo gdje, umjesto da On bude prioritet s kojim sve započinje.

8. Zapostavljaš sve ostale bitne značajke svog života da bi se usredotočio na ono što ti je najbitnije.

9. Radije polažeš povjerenje u nekoga ili nešto, nego u Boga.

10. Ovaj popis te bocka, potvrđujući da imaš što za raditi.

Ako je tako, pokušaj se okrenuti od materijalnih dobara i odnosa zbog kojih zanemaruješ svoj odnos s Bogom. Prebaci trud koji trenutno ulažeš u stvari koje ti odvraćaju pozornost na ono što zaslužuje svu tvoju usredotočenost – na Boga.

Upravo je zato tako važno da pobjegnemo od onog čemu možda pridajemo previše pozornosti umjesto da ju damo Bogu. Samo zapamti da je Bog sve što trebaš.

Autorica: Dreana Weston; Izvor: Theprayingwoman.com

NAJNOVIJE!

Gdje je Isus pokopan

Gdje je Isus pokopan?

Poncije Pilat

Tko je bio Poncije Pilat?