Ako su vam bubrezi u opasnosti, tijelo će vam dati ovih 12 znakova

bubrezi u opasnosti
Foto: Providr.com

Mnogi ne znaju da simptomi bolesti bubrega nisu tihi, ali da se mogu učiniti beznačajnim. U nekim slučajevima simptomi se ni ne pojavljuju dok slučaj ne postane kritičan.

Nužno je poznavati simptome, a ovo je 12 znakova bolesti bubrega kojih trebate biti svjesni.

Promjena pri mokrenju

Prvi važan znak bolesti bubrega jest promjena učestalosti i intenziteta mokrenja. Možda ste primijetili kako vam se jako povećala količina urina, a možda ste primijetili i da vam je urin poprimio tamniju boju. Možda vam se javlja i snažna potreba za mokrenjem, koja naglo prestaje kada dođete do kupaone. Poanta je u tome da ako primijetite promjene u svome mokrenju, najbolje je obratiti pozornost i voditi bilješke o svojim odlascima.

Poteškoće i bol pri mokrenju

Možda osjećate poteškoće, pritisak i bol dok pokušavate isprazniti mjehur. To je mogući znak infekcije urinarnih kanala. Ovo se lako liječi, ali najbolja je rano liječenje zato što se može proširiti i na vaše bubrege, a tako biste dobili groznicu i kroničnu bol u vratu.

Krv u urinu

Ovo je jedan od simptoma koje ćete sigurno primijetiti i znak je za uzbunu. Ako ovo primijetite, nemojte ignorirati problem. Krv u urinu izravni je znak bolesti bubrega. Posjetite liječnika čim možete ako se pojavi ovaj simptom. Krv u urinu pojavljuje je se i kod ozbiljnih slučajeva raka bubrega.

Pjenušav urin

Vjerojatno mislite kako većina ovih simptoma ima veze s bubrezima, ali zbog povezanosti bubrega i mjehura, mjehur je prvi koji je na udaru kada bubrezi počnu obolijevati.

Oticanje po tijelu

Sav višak tekućine u vašem tijelu uklanja se preko bubrega. Kada oni to više ne mogu činiti, višak otpada i tekućine nagomilava se po vašem tijelu. Kada se to dogodi, osoba će trpjeti oticanje stopala, zglobova, na licu i rukama.

Veliki umor

Kada bubrezi normalno funkcioniraju, tada proizvode hormon koji pomaže pri prijenosu kisika u krvi. Kada vam bubrezi obole, drastično opada razina ovog hormona. Iznenadni pad hormona tako uzrokuje slabost i umor.

Vrtoglavica i nedostatak koncentracije

Kada vam bolesni bubrezi uzrokuju umor, taj nedostatak kisika utječe i na mozak. Zbog toga ćete možda imati vrtoglavicu i otežanu koncentraciju. To je zato što mozak slabo funkcionira zbog manjka kisika.

Stalna hladnoća

Kada vam tijelo postane anemično, to je mogući znak bolesti bubrega. Zbog toga ćete se možda osjećati kao da vam je hladno u prostoru u kojem je toplo. To je mogući znak infekcije bubrega.

Osip i svrbež kože

Ovaj se simptom često brka s alergijama, ali osip može biti i simptom bolesti bubrega. Obolijevanje bubrega koje uzrokuje se po tijelu nakuplja otpad isto je uzrok toga da se otpad nakuplja i u vašoj krvi. Zbog toga koža počne svrbiti i javlja se osip.

Dah po amonijaku i metalu

Obolijevanje bubrega povećava razinu uree u krvi. Urea se zatim raspada na amonijak u slini zbog kojeg se dah osjeti po urei, tj. amonijaku.

Mučnina i povraćanje

Ako vam bubrezi odumiru, osjećat ćete stalnu mučninu i nagon za povraćanjem. To će biti česta pojava, a razlog je nakupina otpada u vašem tijelu koji je trebao izići iz tijela, a koji se pretvara u povraćotinu.

Zadihanost

Ako bolest bubrega postane drastična, može uzrokovati nakupljanje tekućine u plućima, što će vas ostaviti zadihane i bez daha. To je povezano s anemijom i manjkom kisika u krvi.

Važno je upamtiti da pojava ovih simptoma ne znači nužno da su bubrezi oštećeni. Mnogi od ovih simptoma dio su drugih bolesti i infekcija, pa je pametno vidjeti liječnike ako se simptomi pojave. To vam može spasiti bubrege, a i život, piše Providr.com.

4 načina na koje Biblija može spasiti brak Svi mi trebamo pomoć u svojim brakovima s obzirom da niti jedan brak nije savršen.
Što Bog misli o tebi? Trebate se podsjećati svaki dan na to što Bog misli o vama – ne što svijet misli ili što vi mislite o sebi. To je ono što uklanja vaše strahove....
77-godišnja čistačica ima tajnu: Njezini su ju kolege otkrili te su ju suočili s njom pred cijelom školom! Kada je ravnatelj istražio njezinu prošlost, nije mu preostalo ništa drugo nego da suoči čistačicu s onim što je otkrio.
Što to znači da čak i demoni vjeruju (Jakovljeva 2,19)? Ako je sve što je potrebno za spasenje mentalno slaganje s istinom o Bogu, onda i Sotona i demoni mogu biti spašeni.
5 namirnica koje nikada ne biste trebali davati djeci Roditelji često djeci daju jesti bilo što jesu su sretni da pojedu "bar nešto" s obzirom na to da svi znamo koliko mališani znaju biti izbirljivi.

IMAŠ KOMENTAR?