Tri načina kako pobijediti zabrinutost

Pretjerana zabrinutost ima vrlo loš utjecaj na naš život i zdravlje.

Suvremena istraživanja pokazuju da briga smanjuje naš imunitet i otpornost na bolesti. Živčani se sustav razboli, osobito probavni sustav i srce. Istraživanje je pokazalo da je 70-90% posjeta liječniku opće prakse povezano s brigom i stresom.

Pogledajmo što je Pavao rekao o tome. Pavao je bio u kućnom pritvoru. Otišao je u Rim kako bi naviještao evanđelje, ali su ga uhitili. Nije ništa znao o svojoj budućnosti, a dao nam je jedne od najljepših rečenica u Bibliji: „Radujte se u Gospodinu uvijek! Ponavljam: radujte se! Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu.“ (Filipljanima 4, 4; 6-7)

Pavao nije bio u nekoj kuli od zlata i govorio što mu je padalo na pamet. On nije ležao na nekoj lijepoj plaži na Mediteranu s ledenim čajem. On je bio pod sudskim optužbama, ali je imao stav „Radujte se u Gospodinu!“.

Pavao nam ne govori samo da se radujemo, nego nam daje i tri načina kojima možemo pobijediti zabrinutost: ispravna molitva, ispravno mišljenje, ispravno življenje.

Što se tiče ispravne molitve; idući puta kada vam zabrinutost počne dolaziti počnite se moliti. Svoje brige pretočite u molitve. Kada nam dođe kakav problem i prijetnja prvi je refleks panika i strah. Molitva treba biti uvježbani refleks na taj refleks. Pavao je napomenuo kako ne treba biti zabrinut, nego treba moliti.

Ako želimo svladati strah i brigu moramo imati i ispravno razmišljanje. Pavao je rekao „Uostalom, braćo, što je god istinito, što god časno, što god pravedno, što god čisto, što god ljubazno, što god hvalevrijedno; je li što krepost, je li što pohvala – to nek vam je na srcu! “ (stih 8) Drugim riječima, mislite o onome što mislite.

Izaija 26, 3 nam govori: „Čiji je značaj čvrst, koji čuva mir jer se u te uzda.“ Ako želite osobni mir, morate se brinuti o onome što vam dolazi u um.

Što se pak tiče ispravnog življenja, Pavao zaključuje riječima: „Što ste naučili, i primili, i čuli, i vidjeli na meni – to činite i Bog mira bit će s vama!“ (stih 9) Vanjsko djelovanje je izravno povezano s unutrašnjim dispozicijama. Svoju vjeru morao otjeloviti djelima.

Bog nam nije obećao život bez imalo boli, ali je obećao da će uvijek biti uz nas i da će nam uvijek dati ono što nam treba u pravom trenutku, ne prije, i ne kasnije od toga.

Autor: Greg Laurie; Preveo i prilagodio: Mislav U., Izvor: Faithwire.com

NAJNOVIJE!