3 psalma koja trebate čitati kada ne možete zaspati

Jedan od najljepših trenutaka u danu mi je onih nekoliko trenutaka mira prije nego zaspem. Kuća je mirna i napokon imam nešto vremena da mi misli prođu kroz glavu. Čekam da mi se mišići opuste i da zaspem – i onda se to ne dogodi.

Ponekad gledam u strop ili mobitel jer ne znam zašto ne mogu zaspati. Na kraju brojim sate do ustajanja. Majka mi je uvijek govorila da se ne forsiram spavati kada ne mogu. U pravu je. Ako se pokušavam natjerati na san, samo sam napetija.

Međutim, pronašla sam načine kako da se opustim, i tako lakše zaspem. Jedan od tih trikova je čitanje Biblije, pogotovo psalama. Poetska ljepota psalama spojena sa snagom Božje Riječi umiruje me dok ne zaspem.

Ako i vi, poput mene, trebate pomoć da zaspete, želim s vama podijeliti svoje najdraže psalme koje čitam dok ne zaspem.

Psalam 116

„Vrati se, dušo moja, u svoj pokoj, jer Jahve je dobrotvor tvoj.“ (Psalam 116, 7)

Psalam 116, 7 upamtila sam prije gotovo 10 godina. To mi je prvi citat kojem se vraćam kada ne mogu zaspati. Izgovaram ga polako kako bih razmišljala o riječima. On me podsjeća kako mi duša može mirovati zato što je Bog dobar, a u svome životu imam jako puno dokaza te dobrote. Tada počnem razmišljati o svim dobrima koje mi je Bog dao. Pismo me podsjeća da je Bog sa mnom, da mi daje mir, i da opušta moj um, tijelo i dušu.

psalmi spavanje
Foto: Pixabay

Psalam 4

„Čim legnem, odmah u miru i usnem, jer mi samo ti, o Jahve, daješ miran počinak.“ (Psalam 4, 8)

Na kraju strašno zaposlenog dana čovjek bi pomislio da tijelo želi odmah zaspati, ali ne! Primijetila sam da naporan dan obično znači i veće poteškoće pri spavanju. Um mi je prepun informacija i razmišljam o tome što se dogodilo danas, i što će se dogoditi sutra.

„Što će se sutra dogoditi?“

„Što će biti iduće godine?“

„Što ako mi se nešto loše dogodi, ili mome mužu, ili mojoj djeci?“

Nema ničeg goreg neko kada pokušavate zaspati s tjeskobnim mislima. U takvim vremenima volim pročitati Psalam 4. On me uvijek podsjeća da Bog svime vlada. On mi je zaštita i Njemu vjerujem. Na toj istini mogu počivati.

Molitva protiv nesanice

Psalam 91

„Ti što prebivaš pod zaštitom Višnjega, što počivaš u sjeni Svemogućega. Nećeš se bojati strašila noćnoga ni strelice što leti danju. Jer anđelima svojim zapovjedi da te čuvaju na svim putima tvojim.“ (Psalam 91, 1. 5. 11)

Po danu nemam strašne misli, ali čim legnem na jastuk napadaju me. Strah je neprijatelj snu, i zato volim Psalam 91. Citirani su samo neki stihovi psalma, ali ako imate vremena, ili zbog straha ne možete zaspati, preporučujem pročitati psalam u cijelosti. On me podsjeća da će me Bog štititi. Psalam 91 otkriva da Božja moć i zaštita brane od svakoga straha.

Nema ni jednog problema o kojem Božja Riječ ne progovara. Njegova mi Riječ pomaže da zaspem, da otjeram brige ovoga svijeta i da vjerujem Bogu. Kada se oslanjam na Njegove istine, pa i kada ne mogu zaspati, osjećam se kao da me sam Bog ljulja u san. Stoga, kada idući puta ne budete mogli zaspati, pročitajte ove psalme. Nadam se da će istina Božje Riječi vašem srcu dati mir, i da će vam dati puno noći slatkog sna.

Autorica: Christina Patterson; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!