Prema onome što kaže popularna biblijska aplikacija YouVersion Bible, jedan od stihova koji je bio najviše puta bilježen i tražen među čitateljima Bible App zajednice prošle godine bio je onaj iz Jošue 1,9: „Nisam li ti zapovjedio? Budi snažan i hrabar. Ne boj se i ne budi obeshrabren, jer Gospodin tvoj je s tobom gdje god pođeš“. U smislu ovih stihova, Jošua je bio određen kao Mojsijev nasljednik koji je trebao biti idući izraelski vođa, a Bog mu je dao ovu zapovijed kao prvu.

U prvom poglavlju Bog je čak tri puta zapovjedio Jošui neka se ne boji. Zbog čega je Bog ponovio svoju zapovijed?

Unatoč tomu što Biblija ne objašnjava uzroke Jošuina straha, ono što je njega čekao kao novog izraelskog vođu bilo je izazovno. Znao je težnje Izraelaca jer je i sam pomagao Mojsiju godinama. Znao je kakva vojska se krije u zemlji Kanaan jer ju je izvidio prije četrdeset godina. Znao kakva se utvrđenja kriju oko grada i znao je da su Izraelci bili i sami preplašeni. Da sam i sama imala na izbor voditi grupu uplašenih ljudi protiv uvježbane vojske i sama bih bila nervozna. Vrlo je vjerojatno to kako je Jošua imao strah u srcu, no taj strah ga nije učinio kukavicom. Hrabrost nije nepostojanje straha; to je želja za akcijom unatoč tomu što strah postoji.

U istom poglavlju stoji i odgovor na to zbog čega se Jošua osjećao snažnim i hrabrim: „Jednako kao što sam bio s Mojsijem biti ću i s tobom. Neću te ostaviti niti te zaboraviti“. (Jošua 1,5)

Jošua je bio svjestan svojih nevolja, ali je isto tako puno više vjerovao Bogu i Njegovoj vjernosti. Vidio je kako se Bog pobrinuo za Mojsija i kako mu je iskazao čast pred ljudima. Jošua je vjerovao da će Bog održati sva svoja obećanja, pogotovo kada je rekao da ga neće ostaviti niti zaboraviti.

I za nas i za Jošuu, snaga i hrabrost dolaze od vjere u našeg divnog Boga kojemu služimo.

Ako želimo biti hrabri u svakoj situaciji, tada trebamo poznavati Boga. Kroz cijelu Bibliju možemo vidjeti kako Bog nešto obeća i onda to ispuni. Duga koja se pojavljuje na nebu nakon oluje je pečat Njegovog obećanja kako nikada više neće uništiti zemlju vodom. Taj sjaj na nebu nije samo neki znanstveni fenomen – to je snažan podsjetnik na Božju vjernost. Tko drugi ima sposobnost (i želju) održavati svoje obećanje tisućama godina?

Održao je svoja obećanja koja je dao Abrahamu, Izaku, Jakovu, Josipu i Jošui kao i svim drugim pravednim muškarcima i ženama koji su došli nakon njih. Ako ste željeli imati nešto na što ćete se usredotočiti za vrijeme vašeg ovogodišnjeg učenja, u tom slučaju imajte popis svakog Božjeg obećanja na način da bilježite knjigu, poglavlje, stih i obećanje. Nakon što dođete do ispunjenja ili ponavljanja, zapišite to preko originalnih obećanja. Ja sam prošla od Postanka do Jošue i već sada imam stranicu i pol s veličinom slova 8!

Isto kao što je Bog Jošui obećao kako će biti s njime, isto tako On obećaje da će biti s nama. Hebrejima 13, 5-6 je jedan od mojih najdražih stihova: „Čuvajte svoj život od ljubavi prema novcu i budite zadovoljni s onime što imate, jer On je rekao: ”Nikada te neću ostaviti niti te zaboraviti“. Na temelju toga s pouzdanjem možemo reći kako je Gospodin naš pomoćnik; ničega se neću bojati, što mi čovjek može?

No, prije nego što se hrabro odvažite mijenjati svijet, počnite s malim djelima hrabrosti.

Ne bojte se odgajati svoju djecu. To gotovo nikada nije lako, ali ako to radimo s ljubavlju, molitvom i Božjim vodstvom, ono ima snažan učinak!

Ne bojte se širiti Radosnu vijest! Drugima ćemo pokazati svoju ljubav prema njima ako im dijelimo Kristovu poruku.

Ne bojte se maknuti se od situacija koje vode ka grijehu. Svijetlite još snažnije, čak i onda kada to znači manje promaknuća i smanjenu popularnost.

Ne bojte se davati drugima, kada ste u prilici. Pomažući drugima je davanje Gospodinu; a on cijeni te darove.

Vjerujete li da je Gospodin uvijek s nama? Vjerujemo li u to čak i onda kada se sve oko nas čini pogrešnim? Imamo li pouzdanje u Njega čak i onda kada smo u nevolji? Dolazimo li k Njemu i u vremenima kada nam je dobro?

Odabir hodanja s Bogom će uvijek zahtijevati hrabrost, ali On neće dopustiti da budemo sami. On je uvijek blizu nas i boravi u našim srcima. Bog nam daje sve ono što nam treba kako bismo Mu vjerovali. Ako volimo Boga svim svojim srcem, ako hodamo s Njime svakoga dana, tada ćemo i mi poput Jošue moći hrabro izjaviti: …“ja i moj dom ćemo služiti Jahvi“. (Jošua 24,15)

Autorica: Elihu Anderson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thecourage.com