Upozorenje roditeljima: Demonska online igrica ”Momo” navodi djecu na samoubojstvo!

U posljednje se vrijeme roditelje često upozoravalo o novoj Whatsapp igrici zbog koje su dva kolumbijska tinejdžera izgubila život.

U igri „Momo“ mlada osoba dodaje Momo, sliku žene koja ima naličje ptice i izbuljene oči u svoju Whatsapp grupu. Nakon toga taj lik, iza kojeg je zapravo neka osoba iz grupa koja se sada skriva pod slikom Momo, daje upute sudionicima za određene izazove, od kojih je zadnji izazov samoubojstvo. Ako članovi odbiju surađivati, prijeti im se s „kletvom“ ili „zlom čarolijom“.

Lokalne vijesti Caracol izvijestile su da je unutar 2 dana dvoje tinejdžera, 12-godišnja djevojka i 15-godišnji dječak, oduzelo sebi život zato što su sudjelovali u demonskoj igri.

„Oni u igri sudjeluju preko Whatsappa a mlade se ljude poziva da se ozljeđuju. Igra ima razne izazove a na kraju dolazi samoubojstvo“, rekao je državni tajnik Janier Landono.

Lutku Momo prvotno je napravila japanska umjetnička tvrtka „Link Factory“, ali negiraju da su ikako sudjelovali u nastanku ove podle igre.

Na zapadnom dijelu Bengala jedan je muškarac uhićen pod optužbom da je slao pozive za smrtonosnu igru. Prema policijskom izvještaju, Arindam Patra, 19-godišnji student elektrotehnike prva je osoba koja je uhićena zbog ovog bizarnog fenomena.

Igra je izazvala strah mnogim roditeljima, pogotovo nakon prošlogodišnje igre „Blue Whale Challenge“. Slično kao i „Momo“, od sudionika se tražilo da sudjeluju u izazovima tijekom 50 dana. Mnogi su izazovi bili bez opasnosti, ali bi tijekom vremena postali sve ozbiljniji. U zadnjoj etapi osoba treba sebi nauditi, i naposljetku počiniti samoubojstvo.

Neki su policijski odjeli roditeljima uputili upozorenje u nadi da će iskorijeniti bizarno popularnu igru. „Nismo dobili nikakav izvještaj o tomu u Pascu, ali smo samo htjeli uputiti ovo upozorenje koje su poslale agencije iz drugih država“, napisao je šerif okruga Pasco. „Želimo podsjetiti roditelje da uvijek budu svjesni što njihova djeca rade na društvenim medijima.“

Glasnogovornik Whatsappa rekao je za Fox News da bi korisnici trebali blokirati svaku osobu koja je povezana sa strašnom igrom. „Whatsapp je tvrtka kojoj je jako stalo do sigurnosti svojih korisnika. Lako se može blokirati bilo koji broj i ovim putem potičemo korisnike da nam prijave problematične poruke, kako bismo mogli reagirati“, rekao je.

NAJNOVIJE!