3 dokaza da ste stvarno nanovorođeni
Foto: Pixabay

Biti „nanovorođen“ jest nešto što u našem životu može učiniti samo Bog. Gospodin Isus je jednom rekao religioznom učitelju da tijelo može roditi samo tijelo, ali samo Duh može roditi duh (vidi Ivan 3,6). I baš kao što o nečijem rođenju svjedoči njegovo tjelesno tijelo uz otkucaje srca i glasno plakanje, osoba koja se nanovorodi također pokazuje neke dokaze.

Potreba za dokazima

Jednom sam slušao propovjednika koji je komično prepričavao kako mnogi nastoje istaknuti točan datum kada su susreli Gospodina Isusa Krista, ali ne pokazuju nikakve znakove. Taj je propovjednik zapazio da iako se ne sjeća što se događalo tijekom njegovog tjelesnog rođenja, zna da se rodio jer je živ. Na isti način, zna da se nanovorodio jer postoji dokaz toga da ga je Isus spasio.

Kada to znamo, također se trebamo preispitati donosimo li uistinu plod spasenja koje smo primili u Kristu Isusu. Da, možda ne vidimo odakle Duh dolazi ili kamo ide isto kao ni vjetar, ali znamo da je došao u našem smjeru kada smo susreli Krista (vidi Ivan 3,8).

Želite li znati jeste li uistinu nanovorođeni? Ovdje su neki dokazi da Duh stvara život u vama i da ste odgovorili na Krista.

  1. Pokajanje za grijehe

Prvo što se dogodi kada se nanovorodimo jest da shvatimo koliko smo grešni , te se želimo pokajati za svoje grijehe, obratiti se od svih njih. Oni koji se licem u lice suoče s Kristom i vide Njegovu svetost odgovaraju kao i Izaija:

„Nato rekoh: Jao meni, jer propadoh! Ta ja sam čovjek nečistih usana i usred puka nečistih usana ja prebivam; jer oči moje vidješe Kralja, Gospoda Nad Vojskama!“ (Izaija 6,5).

  1. Želja da se živi pravednim životom u Kristu – Ostavljanje iza sebe starog, grešnog života

Oni koji se susretnu s Kristom i pokaju za svoje grijehe od tog će trenutka željeti činiti ono što je ispravno. Za neke, to znači ispraviti neke stvari, kao što je značilo za Zakeja:

„Zakej pak usta i reče Gospodinu: ‘Evo, Gospodine, polovicu svojega imanja dajem siromasima! I ako sam koga u čemu prevario, vraćam četverostruko’“ (Luka 19,8).

  1. Usta koja ne mogu prestati govoriti istinu Kristovog evanđelja – čak i kad im se protive

Oni koji su istinski nanovorođeni ne mogu prestati govoriti o Božjoj dobroti u Kristu, čak i kad im se usprotive i izruguju. Uostalom, njihovi im životi više ne znače ništa, jer je Krist sada njihov život.

„A Petar i Ivan, odgovorivši im, rekoše: ‘Sudite je li pred Bogom prȁvo radije slušati vas nego Boga. Ta mi ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo’“ (Djela 4,19-20).

Autor: JB Cachila; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today