MOŽDA SU DRUGI U PRAVU: 3 načina kako trebamo odgovoriti na kritiku

Biblija nas uči: Prijatelj ljubi u svako doba, a brat se rađa za nevolju“ (Izreke 17,17).

Kako odgovoriti na kriticizam? Evo tri načina na koji bi svaki vjernik trebao odgovoriti na kritiku.

Možda su u pravu

Umjesto da se ljutim kada mi netko ukaže na pogrešku ili grijeh u kojem se nalazim, zahvaljujem im. Možda su u pravu. Ne bismo li ih barem trebali saslušati? Zašto ne? To može biti njihov način govorenja: „Volim te dovoljno da ti kažem istinu.“ Priznam drugima kad istaknu da nešto krivo radim, te im zahvalim umjesto da zatvorim svoje uši za njih.

Ako ih ne saslušam, propustit ću priliku za rast. Biblija nas uči: Prijatelj ljubi u svako doba, a brat se rađa za nevolju“ (Izreke 17,17). Sjetite se toga ako vas prijatelj ispravlja; to je zato što vas voli. Reći vašem bratu ili sestri istinu jedan je od najvećih izraza ljubavi koje možete učiniti, čak i kada ih istina boli.

Rane prijatelja

Biblija reže kao dvosjekli mač (Hebrejima 4,12), ali reže tako da izliječi. Na isti način, naši prijatelji nas mogu ranjavati ispravljajući nas, ali zapamtite: Vjerni su udarci prijateljevi, a lažni poljupci neprijateljevi“ (Izreke 27,6).

Radije bih da me prijatelj ranjava govoreći mi istinu nego da me neprijatelj obasipa poljupcima, govoreći: „Ti si super.“ Laskanje je beskorisno, ali korekcija nam pomaže da rastemo više nalik Kristu, i to je naš cilj, zar ne?

Gledajte na to kao ljubav

Bog disciplinira svako svoje dijete, ali ne zato što se ljuti na njih; već zato što ih voli (Hebrejima 12,6). Koji roditelj ne bi disciplinirao vlastito dijete kako bi ga zaštitio ili spriječio od ozljeđivanja?

Ako nema zabrinutosti za disciplinu, možemo li stvarno reći da ih roditelj voli? Ljubav = disciplina, ali ljubav – disciplina = apatija (odnosno „Nije me briga!“).

Zaključak

Na kritike možemo odgovoriti zatvaranjem ušiju i propuštanjem prilike za rast ili slušanjem i učenjem iz toga. Mogli bi nas raniti riječima, ali ako to učine u ljubavi, to je ionako najbolje za nas. Stoga trebamo vidjeti naše prijatelje ili kritike drugih ljudi kao nešto učinjeno u ljubavi (uglavnom). Osim toga, radije bih da me se ispravlja nego da budem u krivu. Zar vi ne biste?

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!