3 razloga zbog kojih trebate voljeti samoga sebe

Postoji nekoliko razloga zbog kojih trebate voljeti sebe upravo onakve kakvi jeste.

Prvi razlog je da to nalaže zdrav razum. Prije nekoliko godina jedna je žena iz Indiane dobila odštetu od milijun dolara zato što je zbog propisanog lijeka izgubila vid. Uzimala ga je kako bi se riješila osipa na licu, a lijek joj je djelovao na oči zbog čega je izgubila približno dvadeset osam posto vida. Duboko u duši znate da biste bez obzira na to u kakvoj se financijskoj situaciji nalazili i koliko god vam je stalo do novca, odbili biti na njezinom mjestu. Ako ste normalno ljudsko biće, razumljivo je da želite imati novac, ali nikako na štetu svog zdravlja.

Jedan od milijardu

Davno sam u nekim novinama pročitao kako je Rembrandtova slika prodana za više od milijun dolara, a danas vrijedi još više. Dok sam čitao tekst, pitao sam se zbog čega ta slika toliko stoji? Nekoliko stvari mi je palo na um. Prvo, jedinstvena je jer otkad je svijeta i vijeka, naslikano je na milijune slika, no postoji samo jedna ovakva. Njezina joj je rijetkost podarila vrijednost. Drugo, Rembrandt je bio genij. Posjedovao je talent koji se javlja jedanput u sto godina ili rjeđe. Očito je, taj talent je i prepoznat.

Onda sam počeo misliti na vas. Otkad je svijeta i vijeka na ovoj zemlji, živjelo je nekoliko milijardi ljudi. No nikada nitko nije bio i neće biti vaša kopija. Vi ste neponovljivo, ekskluzivno, posve različito i jedinstveno biće na ovom planetu. Te vas kvalitete čine neprocjenjivo vrijednima. Molio bih vas, shvatite da je Rembrandt, unatoč svojoj genijalnosti, i sam bio smrtnik. Bog koji je stvorio Rembrandta, stvorio je i vas. U njegovim ste očima vrijedni isto koliko i Rembrandt i bilo tko drugi. Kako bi usavršio svoj rijetki talent, Rembrandt je radio svaki dan. Od njegova rođenja sigurno je bilo na stotine ”Rembrandta” u svakom području ljudskog djelovanja, ali oni se nisu latili četkice niti su mrdnuli prstom da bi postigli ono zbog čega su bili primijećeni.

Krenimo korak dalje. Ako u gradu jedino vi posjedujete određeni model automobila, on će imati veliku vrijednost, samo ako ga ne ostavite parkiranog da trune u garaži. S obzirom da ste na ovom svijetu jedinstveno i neponovljivo Božje remek-djelo, imate neprocjenjivu vrijednost. Prihvatite, dakle, svoj talent i iskoristite ga. Zapamtite jedno, Bog vas je stvorio i obdario talentom da ga koristite, a ne da ga sahranite.

Drugi razlog je što to potvrđuje znanost. Mnogo ljudi ima veliko povjerenje u znanost. Posjedujete kapacitet da u svoju glavu pohranite više informacija i od najsavršenijih računala. U nju se može smjestiti više informacija nego što se može naći u milijunima knjiga. Znanstvenici kažu da kad bi čovjek pokušao ”napraviti” ljudski mozak, stajao bi nekoliko milijardi dolara, bio bi ogroman i zahtijevao bi veliku energiju da proradi. Taj ručno napravljeni mozak ne bi imao kreativni kapacitet kojim je Bog obdario naš mozak. Svaki put kad izgovorite neku riječ, vaš sjajan mozak koordinira sedamdeset i dva mišića.

Treći razlog glasi: Biblija to potvrđuje. Trebate voljeti sebe onakve kakvi jeste jer ćete živjeti na drugom svijetu. To znači: Bog te voli, sviđalo se to tebi ili ne. Sveto pismo kaže kako je čovjek stvoren na Božju sliku i priliku i samo je malo manji od anđela.

Promotrite to ovako. Ako imate djecu u pubertetu, kako se osjećate kad dijete izgovori ponižavajuće stvari o sebi, kao što je: ”Ja sam nitko i ništa, ili ništa ne činim kako treba”? Čine li vas sretnima takve izjave? Blistate li od ponosa ili vam se kida srce, hvatate se za glavu ne znajući što ćete od očaja? Pa što onda mislite kako se osjeća nebeski Otac kad mi koji smo njegovi govorimo tako ružne i loše stvari o sebi samima? Nemamo prava omalovažavati same sebe ni bilo koje drugo ljudsko biće. Ustvari, Bog bi bio zadovoljan kad bismo, čim se ujutro pogledamo u zrcalo, prije nego krenemo s dnevnim obvezama, rekli sami sebi: ”Sad zapamti, ______________, Bog te voli, volim te i ja.”

Kako vjerojatno drugima savjetujete da budu strpljivi i odvoje više vremena za postizanje određenih ciljeva, zašto ne biste prihvatili savjet drugih koji nas podsjeća da nas Bog nije otpisao? Ukoliko nismo zadovoljni sami sa sobom, trebamo se pouzdati u Božju pomoć i dopustiti mu da On završi posao.

Autor: Zig Ziglar

NAJNOVIJE!