4 Isusove izjave teške za čuti, teške za razumjeti i teške za prihvatiti

Isus je rekao neke teške stvari… teške za čuti, teške za prihvatiti i teške za razumjeti. Donosimo njih četiri.

Jedite moje tijelo, pijte moju krv

Možete li zamisliti da slušate Isusa kako kaže svima koji su ga slušali “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Ivan 6,56)? “Mnogi od njegovih učenika čuvši to rekoše: “Tvrda je to besjeda! Tko je može slušati?”’’(Ivan 6,60) i “Otada mnogi učenici odstupiše, više nisu išli s njime. ” (Ivan 6,66). Progonitelji crkve iz prvog stoljeća optužili su kršćane za kanibalizam zbog ove Isusove izjave koja je govorila nadolazećem obroku Pashe, gde je uspostavio novi i bolji savez.

Neka mrtvi pokapaju svoje mrtve

Jednom, kada je neko prišao Isusu i pitao ga da mu bude sljedbenik rekao je “Gospodine, dopusti mi da prije odem i pokopam svoga oca.” (Matej 8,21). No, što je na to Isus odgovorio? Rekao je: “Hajde za mnom i pusti neka mrtvi pokapaju svoje mrtve.” (Matej 8,22). Na prvi pogled, ovo se čini vrlo hladnim i surovim, ali otac ovog čovjeka nije ni bio mrtav. On je htio čekati da mu otac umre, možda i čekati da primi nasljedstvo od oca. Isus je također govorio figurativno, jer oni koji nisu spašeni su zapravo duhovno mrtvi … mrtvi u svojim grijesima (Efežanima 2,1; Kološanima 2,13).

Budite savršeni

Jedna od najtežih stvari koje je Isus rekao za prihvatiti je “Budite dakle savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!” (Matej 5,48). Kad oni koji su slušali Isusa čuli, mora da su bili zapanjeni jer su morali shvatiti da nitko nije savršen. Daleko od toga, pa kako su oni ikad mogli biti savršeni? Pavao odgovara na to u 2. Korinćanima 5,21: “Njega koji ne okusi grijeha Bog za nas grijehom učini da mi budemo pravednost Božja u njemu.” Svakako, ako imamo Božju pravednost, to znači da nas Bog vidi kroz istu pravednost koja je Kristova. Nikada nećemo biti savršeni, ali Bog nam pripisuje savršenstvo koje je u Kristu na temelju toga što je sebe dao za nas … time što je on postao grijeh za nas.

Došao sam donijeti mač

U Mateju 10,34 Isus je rekao: “Ne mislite da sam došao mir donijeti na zemlju. Ne, nisam došao donijeti mir, nego mač.”, ali pričekajte, zar Isus nije rekao u Ivanu 14,27a “Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem.’’? Da, rekao je. Ali što je mislio rekavši da On nije došao donijeti mir nego mač? Isus sigurno ne bi zagovarao nasilno zbacivanje rimske vlasti, zar ne? Ne. Moramo uvijek gledati na kontekst. Isus objašnjava što to znači u sljedećim stihovima: “Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine; i neprijatelji će čovjeku biti ukućani njegovi.” (Matej 10,35-36). To se pokazalo istinitim, kako mnogi nisu prihvatili vjeru u Krista svojih članova obitelji i mnogi su bili odbačeni od svojih obitelji pa čak i razbaštinjeni. Danas članovi Kristova Tijela su ujedinjeni, ali taj isti Krist u koga se mi ujedinjujemo razjedinjuje … čovjeka od njegove supruge, ženu od njezina muža, oca od njegove kćeri i kćer od majke.

Zaključak

Vjerujem da je Isus govorio teške riječi da omekša srca, jer nježne riječi samo otvrđuju srca, pa ja vam kažem: “Danas ako glas mu čujete, ne budite srca tvrda kao u Pobuni!” (Heb 3,15). Obratite se i vjerujte u Gospodina, i vi ćete biti spašeni.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Aleksandar J.

NAJNOVIJE!